0

К ъде на шега, къде наистина, оказва се, че не са малко хората в България, които отглеждат стотици гълъби.

Дори може да се каже, че те са отлично организирано общество, което си има програма за пазари, на които се събират.

Къде на шега, къде наистина, оказва се, че не са малко хората в България, които отглеждат стотици гълъби.

Дори може да се каже, че те са отлично организирано общество, което си има програма за пазари, на които се събират.

Не толкова да печелят, колкото да си сверят часовника. Организацията е перфектна, дотолкова, че онлайн те получават актуална информация дали събитието, насрочено в различни части на страната, ще се състои или ще се отменя. Един от пазарите наскоро беше в Брусарци, Монтанско, който съвпада с друг такъв за животни и птици. За това разказа пред „Телеграф“ Александър Александров  от Монтана,  който отглежда гълъби от петгодишен.

Хоби

Идват гълъбари от цялата страна, в днешно време разстоянията нямат кой знае какво значение като имаш кола, обясни мъжът. Да отглеждаш гълъби е по-скоро хоби, същото като това да ходиш на риба или на лов. Друг е въпросът, че за да издържаш птиците, се налага и малко да продаваш от тях, защото е необходима храна, разказва той.

Връщат се

Той има около 120-130 гълъба. Те за мен са извор на красота, мога цял ден да стоя и да ги гледам, защото ме успокояват, споделя Александър. Така просто той припомни, че ключът към щастието не е в изобилието от пари, а от празника за душата. Птиците се отглежда в гълъбарници. Но ги пуска да летят, те не бягат, а се връщат при него.

Украси

Александър  гледа само паунови гълъби, които наподобяват птицата с най-красива опашка. Обясни, че са с най-различни украси и цветове. Има черен с бяла опашка, чисто бял, бял с черна опашка. Има на капаци, което означава , че украската е на строго определено място върху крилете върху бял гълъб, а цветовете на капаците могат да бъдат червен, жълт, черен и др. В двора на къщата му птиците си имат специални помещения, полага много грижи за тях, включително за различни ваксинации. Храни ги със зърна. Пшеницата и царевицата са най-евтини, дава им също слънчоглед и фуражен грах и други зърна.

Селекция

Александър  не помни нещо специално, което го е накарало да си завъди гълъби. Просто гледа тези птици от малък. Според него бизнес с тях не може да се направи. Това, което трябва да направиш, е те сами да се изхранват. Правиш си селекция на стадото, можеш да го намалиш или увеличиш в зависимост това, което искаш да си оставиш. През есенно зимния сезон птиците не снасят, но като започнат през пролетта, това птиче, което се е излюпило и преценява, че не му е е необходимо, го продава. Той дава пример с току-що приключилия пазар, на който е продал едно гълъбче, друго е подарил, защото не му е било необходимо за селекцията.

Стандарти

Всяка порода си има стандарти, по които се ръководят селекционерите.

Най-евтините гълъби са 15 лв., а има такива при които един екземпляр може да достигне до 100 лв.

Всяка порода си има своите ценители, подобно е като при кучетата.



Кинг стига килограм и половина тегло


Една от породите гълъби, които се отглеждат за месо, е Кинг. Той може да достигне тегло до 1,5 кг. Това са гълъби, от които се печели, но аз нямам интерес към тях, каза Ангел.

Това е порода, създадена за месо, а в някои страни е истински деликатес, но аз не отглеждам тези птици с цел прехрана, приключи разказа си мъжът.