В пластмасови оранжерии салатата се отглежда като уплътняваща култура - есенна или ранна пролетна.

По-подходяща е есенната култура, защото оранжериите се освобождават своевременно за основната култура - ранни домати, краставици и др., съветва agrodrip-zahara.com.
Изисквания
Основното изискване към сорта е повишена устойчивост на по-ниски температури. На това изискване сравнително добре отговарят сортовете, посочени за отглеждане в тунели.
Разсад
Разсадът не се различава от салатата под полиетиленови тунели. Ако не сме отгледали, можем да си купим и готов, като най-добре е това да става от професионални производители.
Подготовка
Тя се състои в почистване от растителните остатъци. Обеззаразяването, торенето и оранта се извършват съобразно с изискванията на основната зеленчукова култура, а не на салатата. Преди засаждането почвата се фрезува и се оформят лехи по дължината на оранжерията, широки 100-120 см, с пътеки между тях - 50-60 см. Когато почвата е с лек механичен състав и силно водопропусклива, лехите са ниски, а на по-тежки и влагоемни почви - високи.
Ленти
Салатата се засажда на 5-6 редови ленти. Разстоянието между редовете е 30 см, а в реда - 25 см.
Етапна сеитба - разсадът у нас се отглежда най-често в оранжерии за уплътняване на сеитбооборота и срокът на сеитба е най-често съобразен с основната култура (домати и др.). За да има непрекъснато снабдяване на пазара с прясна салата през зимните месеци и ранната пролет, се прилага т.нар. етапна сеитба. Засаждането се извършва в предварително подготвени лехи през 15 дни, като през зимните месеци добре е засяването на семената да се извършва в щайги или табли за разсад.
Грижи
Веднага след засаждането растенията се поливат гнездово. След като възстановят кореновата си система, те може да се поливат и с капкова система. Подхранват се еднократно с азотни торове. Към средата на декември, когато температурата в оранжериите спадне под минус 3-4° С, растенията се покриват с агри. Интервалът между поливките се удължава на 2-3 седмици, а поливната норма се намалява. Когато повечето растения достигнат стандартни размери, поливките се преустановяват. При поява на болести и неприятели (мана, листни въшки, бактериоза, оранжерийна белокрилка и др.) салатата се пръска със съответните препарати или природни извлеци (виж стр. 8 – б.а.). Реколта та можем да очакваме в средата на декември.

Марулите „Жълта красавица” и „Терлана” издържат на студ

Отглеждането под полиетиленови тунели е подходящо при предзимното засаждане.
Избираме сортове с повишена студоустойчивост - от марулята  „Черна гюмюрджинска”, „​Жълта красавица”, „Терлана” и др., и от салатата - „Зимна маслена глава”, „Ванити”, „Бохемия”, „Ноазет”.
Подготовка на почвата
За предзимно засаждане на салатата се избират площи с лека водопропусклива почва, защитени от ветрове. След почистване на площта от растителните остатъци почвата се наторява с минерални и с органични торове. Не трябва да се допуска прекомерно богат с азот агрофон, тъй като той предизвиква интензивен растеж още през есента, което понижава студоустойчивостта на растенията.
След наторяването площта се изорава на 22-25 см дълбочина и се оформят високи лехи с широчина 100 см и пътеки между тях 60 см.
Растеж
Салатата се засажда в края на октомври, за да може разсадът да се вкорени добре за 15-20 дни, преди да настъпят неблагоприятните климатични условия. Върху лехите се оформят 5-редови ленти с разстояние между редовете 30 см, а в реда - 25 см. Те са ограничени. До настъпване на зимата се създават условия за бавен растеж на салатата, поддържа се умерена почвена влажност, подхранва се по изключение с комбинация от азотни, фосфорни и калиеви торове в съотношение 1:1.5:2 при обща доза 25-30 кг на декар, окопава се 1-2 пъти след подхранването. Ако използвате мулчиращо фолио, може да спестите прекопаването. През февруари се подхранват еднократно с амониева селитра - 25 - 30 кг на декар, и растенията се окопават плитко. След това над тях се изграждат тунелите. Важна грижа е поддържането на почвената влажност между 70 и 80% от ППВ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Искат зарзаватът да е напълно чист от животински продукти

Торенето е лицемерие

Искат зарзаватът да е напълно чист от животински продукти

Уил Бонсол е фермер и 45-годишен веган, живеещ в селскостопански район на щата Мейн. Той има послание към американците – вашите зеленчуци са много не-веган, пише „Гардиън”.

Перки раздвижват студения  въздух

Спасете пъпките от цъфтеж през януари

Перки раздвижват студения въздух

 

Промените в климата водят до непредсказуеми студове, слани, градушки, които могат за няколко минути да превърнат продукцията в неизползваема или от първо качество плодове да стават само за мармалад.

Вадим  семката само  на зрял плод

Мангото дава плодове след 8 г.

Вадим семката само на зрял плод

За да засадите манго ще ви е нужен здрав, едър и добре узрял плод. Добре е да знаете, че за растение, отгледано от семка в саксия, обикновено са нужни 8-10 години в най-добрия случай, за да започне да дава плодове.