0

В пластмасови оранжерии салатата се отглежда като уплътняваща култура - есенна или ранна пролетна.

В пластмасови оранжерии салатата се отглежда като уплътняваща култура - есенна или ранна пролетна.

По-подходяща е есенната култура, защото оранжериите се освобождават своевременно за основната култура - ранни домати, краставици и др., съветва agrodrip-zahara.com.
Изисквания
Основното изискване към сорта е повишена устойчивост на по-ниски температури. На това изискване сравнително добре отговарят сортовете, посочени за отглеждане в тунели.


Разсад
Разсадът не се различава от салатата под полиетиленови тунели. Ако не сме отгледали, можем да си купим и готов, като най-добре е това да става от професионални производители.
Подготовка
Тя се състои в почистване от растителните остатъци. Обеззаразяването, торенето и оранта се извършват съобразно с изискванията на основната зеленчукова култура, а не на салатата. Преди засаждането почвата се фрезува и се оформят лехи по дължината на оранжерията, широки 100-120 см, с пътеки между тях - 50-60 см. Когато почвата е с лек механичен състав и силно водопропусклива, лехите са ниски, а на по-тежки и влагоемни почви - високи.
Ленти
Салатата се засажда на 5-6 редови ленти. Разстоянието между редовете е 30 см, а в реда - 25 см.
Етапна сеитба - разсадът у нас се отглежда най-често в оранжерии за уплътняване на сеитбооборота и срокът на сеитба е най-често съобразен с основната култура (домати и др.). За да има непрекъснато снабдяване на пазара с прясна салата през зимните месеци и ранната пролет, се прилага т.нар. етапна сеитба. Засаждането се извършва в предварително подготвени лехи през 15 дни, като през зимните месеци добре е засяването на семената да се извършва в щайги или табли за разсад.
Грижи
Веднага след засаждането растенията се поливат гнездово. След като възстановят кореновата си система, те може да се поливат и с капкова система. Подхранват се еднократно с азотни торове. Към средата на декември, когато температурата в оранжериите спадне под минус 3-4° С, растенията се покриват с агри. Интервалът между поливките се удължава на 2-3 седмици, а поливната норма се намалява. Когато повечето растения достигнат стандартни размери, поливките се преустановяват. При поява на болести и неприятели (мана, листни въшки, бактериоза, оранжерийна белокрилка и др.) салатата се пръска със съответните препарати или природни извлеци (виж стр. 8 – б.а.). Реколта та можем да очакваме в средата на декември.

Марулите „Жълта красавица” и „Терлана” издържат на студ

Отглеждането под полиетиленови тунели е подходящо при предзимното засаждане.
Избираме сортове с повишена студоустойчивост - от марулята  „Черна гюмюрджинска”, „​Жълта красавица”, „Терлана” и др., и от салатата - „Зимна маслена глава”, „Ванити”, „Бохемия”, „Ноазет”.
Подготовка на почвата
За предзимно засаждане на салатата се избират площи с лека водопропусклива почва, защитени от ветрове. След почистване на площта от растителните остатъци почвата се наторява с минерални и с органични торове. Не трябва да се допуска прекомерно богат с азот агрофон, тъй като той предизвиква интензивен растеж още през есента, което понижава студоустойчивостта на растенията.
След наторяването площта се изорава на 22-25 см дълбочина и се оформят високи лехи с широчина 100 см и пътеки между тях 60 см.
Растеж
Салатата се засажда в края на октомври, за да може разсадът да се вкорени добре за 15-20 дни, преди да настъпят неблагоприятните климатични условия. Върху лехите се оформят 5-редови ленти с разстояние между редовете 30 см, а в реда - 25 см. Те са ограничени. До настъпване на зимата се създават условия за бавен растеж на салатата, поддържа се умерена почвена влажност, подхранва се по изключение с комбинация от азотни, фосфорни и калиеви торове в съотношение 1:1.5:2 при обща доза 25-30 кг на декар, окопава се 1-2 пъти след подхранването. Ако използвате мулчиращо фолио, може да спестите прекопаването. През февруари се подхранват еднократно с амониева селитра - 25 - 30 кг на декар, и растенията се окопават плитко. След това над тях се изграждат тунелите. Важна грижа е поддържането на почвената влажност между 70 и 80% от ППВ.