Как да отгледаме чемшир и тис
2

Не е късно

Как да отгледаме чемшир и тис

Ако е сухо, полейте обилно

Сполучливо засаждане на декоративни иглолистни и широколистни дървета и храсти може да се извърши само през ранна пролет преди цъфтежа и разлистването, и през есента, когато опадат листата и вегетационният период е приключил.

И понеже тази година зимата дойде през април, като се стопи снегът, можем да си наваксаме. Въпреки че много овошки цъфнаха, има декоративни растения, които точно сега можем да си засадим в градинката.

Влажно време

Избира се влажно време за работа. Ако се случи сушава година, тогава няколко дни подред около корените на набелязаните за изваждане фиданки се поливат сутрин с вода по-обилно, за да се овлажни добре почвата. При широколистните и иглолистните дървета има значение дали са бързо растящи или бавно растящи. Също е важно да се знае, че ако се изваждат или местят на нови места, докато не са опадали листата, ако работим наесен, те ще увехнат и клоните също. За акацията се знае, че до десетата година на своето развитие израства бързо, а след 10-та година вече забавя растежа си. Освен това развива много силна коренова система и местата, където е расла акация, мъчно се заличава присъствието й - на 2-3-годишна възраст може да се засажда в градината.

Хилядолетник

Пример за най-бавно растящи дървета са тисовете. У нас се отглежда обикновеният тис – Taxus baccata. Особено в началото на своя растеж, макар по години да е хилядолетник, тисът придава 2-3 см височина. Среща се не като дърво, а повече като храст. Обича сенчестите места, но оцелява и на светлите. Поддава се на формиране с ножица.

Каприз

Подобен случай на бавно растящ храст у нас е Buxus sempervireus – вечнозеленият обикновен чемшир. Той е много красив декоративен бавно растящ храст или малко дърво. Към почвите не е взискателен, може да са бедни, но не понася заблатените почви. Единственият му каприз е влага във въздуха, без която не може да диша. Поддава се на формиране чрез подрязване и от него се правят съвършени архитектурни форми за украса на паркове и градини.

Съотношение

Важно условие при изваждането на фиданките е да се спазва съотношението между корена и короната, които трябва да си хармонират. При широколистните могат да се съкратят част от клоните, докато при иглолистните винаги екземплярите се изваждат внимателно, без да се нараняват корените, и се изваждат с бала пръст, обвити в зебло. Съотношението в големината на корена и короната на растенията се нарича корелация. Корелацията е закон на природата, който трябва да се спазва задължително.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.