Да яхнем собствената си метла

Да яхнем собствената си метла

Туристът е сред най-беззащитните и наивни създания на планетата. С него може да се прави всичко. Той отива, преливащ от възторг, опиянение, мечти и хормони, на непознато място, където попада директно в гърлото на ламята. А тя е многоглава - бюра за записвания, собственици на хотели, екскурзоводи, камериерки, арендатори на плажове, бармани и сервитьори.

Туристът ходи по един опасен ръб между надеждата и съсипващото разочарование и е на крачка от превръщането в трагичен герой. Това обикновено става точно когато превъзмогне колебанията си за почивката и вече е готов да й се отдаде напълно. Тогава разбира изведнъж, че нагазва в „море от мъки“, както казва отчаяният датски принц Хамлет във ненадминатия си монолог. Например внезапно разбира, че всички шофьори на таксита в курорта говорят на родния си език. Или пък, че рекламираната в брошурата местна бакалия не продава любимите ви бисквити. Ако пък плажуването без горнище на банския е забранено, това може да се окаже твърде разочароващо за съпруга ви.

Понякога пътят до хотела е осеян с дупки и така няма да успеете да забележите някои детайли, докато четете пътеводителя. А това си е щракането на капан от злочестини. Също така искате стая с две отделни легла, а ви дават с голяма спалня. Тук е важно да запомните, че никой хотел не плаща обезщетения за бременност и детски. Но все пак не е задължително винаги да сте от прецаканата страна. Не забравяйте, че англичаните летят 9 часа до Ямайка, но пък американците само три. Тъй де, не може на този свят всички да преливат от щастие, нали така ? Все някой яде пържолата, а друг гарнитурата. Но дръжте се, не падайте духом и не се разочаровайте, че плажът се оказва с твърде много пясък и трябва да чистите всичко всеки ден. Подгответе се да направите това в екстремни условия, при епидемия от коронавирус. Гръцки хотел дава кофа, парцал и моп на гостите си, защото по този начин пази камериерките от зараза. Благовиден и заслужаващ уважение подход, ако не остава съмнението, че все пак има мисъл и за икономии. Защото колкото и да не им се иска да признаят, но и южните съседи също пострадаха от пандемията.

Но като цяло движението „Направи го сам“ има бъдеще. В различни човешки области - от секса през мебелите до туризма. Трябва просто повече сърцатост и въображение. Хората се разглезиха. Едно време мечтаеха да пекат миди на тенекия, да се целуват край огъня на плажа и да помагат на демографията. А сега ако не е олинклузив на шведска маса, не е курорт. Вирусът ги върна на земята, в автентичния свят, но с лек нюанс на примитив. Ами защо да не бъдат създадени условия, след като почистят стаята, туристите да си приготвят сами храна на плажа - хем по-близо до природата, хем се спазват противоепидемичните изисквания за разстояние. Или вместо да се тъпчат по яхти и лодки за разходки, да си правят сами сал и да се носят из тихите заливи по двойки или съвсем малки групи. Робинзон Крузо всъщност е живял романтично, просто твърде дълго е продължило. Много се говори за новата нормалност, но за да не стане нова ненормалност, трябва да се търсят варианти хората да имат друга организация и забавления по време на отдиха. Просто всеки сам да яхне собствената си метла и да става, каквото ще. Да се опрем на собствените си сили, както казваше един политически деец от миналото. А не да разчитаме, че щастливата почивка сама ще ни докосне нежно по рамото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.