Да дочакаш писмо от ... чиновник

Да дочакаш писмо от ... чиновник

Да дочакаш писмо от .... чиновник. Точно така може да се нарече сега „съществуващият“ ред за уведомяване на открита инфекция при кръводаряване.

Според него хематолозите от кръвните центрове трябва да съобщят на съответната регионална здравна инспекция, която на свой ред да каже на личния лекар на заразения, той пък да потърси човека от пациентската си листа, за да го уведоми, че е носител на хепатит В или С. Не всички от инфектираните обаче имат джипи, тъй като не са здравно осигурени. Някои дори да не са с прекъснати здравноосигурителни права, не вписват името на доктора си, защото съвсем не са доброволни кръводарители. За кръвта им плащат дилърите, които са ги осигурили на нуждаещите се.

Да си представим обаче, че регионалната здравна инспекция е получила данни за заразено лице – кръводарител. Дори някой нейн служител да си даде труда да издири личния му лекар, последният дали ще тръгне да търси заразения? Като се има предвид, че джипитата нямат система да уведомяват хората дори за реимунизации, представете си как биха издирвали един или друг, та било то и за твърде сериозно нещо, каквото е да речем хепатит В или С.

Така получената кръв от инфектиран се унищожава, но носителят на вируса не е наясно със здравословния си статус и заразява наред.

За този проблем от години алармират пациентските организации. Той е твърде сериозен, но този факт от години не го прави решим приоритетно.

Радостното е, че макар и късно, предстои да се създаде ред за уведомяване така, както се процедира във всяка друга европейска държава.

Защото за информация, докато система за информиране на ХИВ-позитивните има и тя работи много добре, то за хората с хепатит В и С такава към днешна дата няма.

Само за информация - в България носители на вируса причинител са над 450 000, което представлява близо 5% от населението. Вирусът му е много по-опасен. Той е от 50 до 100 пъти по-инфекциозен от причинителя на СПИН.

Не по-малко опасен е и хепатит С. Нещо повече, наричат го „тих убиец“, тъй като години наред след инфектирането той не дава никаква симптоматика. По данни на Световната здравна организация 71 млн. души в света носят вируса му, в резултат заразените развиват рак на черния дроб. В България се предполага, че носителите са около 94 000 души, но годишно до лечение стигат едва около 1000 човека.

Като се има предвид това, ясна е необходимостта от стройна система за уведомяване на заразените. Въпросът е към нея да бъдат разписани и санкции за тези, които не я спазват. Защото практиката показва, че няма ли глоби, няма и ефективност. Така е у нас. Засега.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.