Зачестиха гъбичните инфекции заради масови посещения на басейни и стреса, обяснава в интервю пред "Монитор" акушер-гинекологът.

- Д-р Николов, кажете какво точно представлява цитонамазката като изследване и кога е необходимо да се прави?

 - Цитонамазката трябва да се прави от всяка жена, която води полов живот. Желателното е да се взема всяка година. Обикновено се прави след цикъл, през първите чисти дни. Представлява натривка от повърхността на шийката на матката и от канала на матката. Целта е да се види дали има промени в клетките. Първа и втора група са нормални клетки, трета-съмнителни, а четвърта-ракови. В зависимост от това какви са клетките се предприемат съответните действия.

- Кога е необходимо изследването да се прави по-често?

- Когато жените нямат някакво течение или ранички, може да се прави и на две години. Ако има някакви проблеми с шийката на матката - разкъсвания, ранички и други, тогава е желателно всяка година.

- Как точно се процедира, ако има проблем?

- Ако има някакви съмнителни, атипични клетки, следващата стъпка е да се направи колпоскопия с биопсия на съмнителния участък или най-добре е конизация. Изрязва се част от шийката на матката, за да се изследват всички слоеве на епитела. Освен, че е диагностичен метод, той е и терапевтичен. Тогава процесът може да се ликвидира. Ако се открият пък ракови клетки в дълбочина, се предприема и оперативно лечение.

- Можем ли тогава да кажем, че една точно базирана цитонамазка може да хване началните процеси, които водят до рак на шийката на матката?

- Не е много точен метод, но е отсяващ. По-точният е биопсията или конизацията, защото там процесите се хващат в дълбочина.

- А пренебрегват ли жените това изследване?

- Не, напротив, дори го търсят много активно. Или личните лекари ги насочват. Но като диагностичен метод е слабо информативен, но все пак насочва. Лекарят преценява дали една цитонамазка е достатъчна или са необходими допълнителни изследвания. Но през последните години жените искат и цитонамазка при гинекологичен преглед.

 -  А кои са най-честите инфекции сред жените през последните години, има ли промяна в някои тенденции?

- Зачестиха гъбичните инфекции, може би заради масови посещения на басейни, заради стрес, прекомерна употреба на антибиотици. Така че основната патология днешно време са хроничните гъбични инфекции. Те рецидивират много често.

- Какво бихте посъветвали жените?

- Най-важна е профилактиката. Бих посъветвал жените да избягват замърсени басейни и да не вземат безразборно антибиотици. По този начин бактериите стават резистентни. Здравословният начин на живот и добрата имунна защита е много важна.

- Има ли подмладяване на някои заболявания?

- Да, има, защото момичетата започват вече много рано да водят полов живот, раждат рано. Това води до полово предавани инфекции, занижена е половата култура при по-младото поколение. Много често се срещат папилома вирусите, херпесните вируси също зачестиха. Има застой при сифилиса и гонореята, в миналото беше повече, но пък за сметка на това другите зачестиха.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кремълският олигарх Малофеев прозира зад начинанията у нас, родни босове му помагат

Руската пропаганда с 3 стълба в България

Кремълският олигарх Малофеев прозира зад начинанията у нас, родни босове му помагат

  • Руският културен център вербува студенти и журналисти с рубли под формата на стипендии
  • „Русофобите“ от „Бивол“ в опасни връзки с Москва 

На 3 пилона е стъпила в България руската пропаганда. Те са положени в трите най-важни сфери за обществото – култура, бизнес и политика още в началото на Прехода. И именно благодарение на тях, макар привидно в началото на демократичните промени у нас да се сниши и да отстъпи позициите си, Кремъл продължава да плете мрежата си в страната и да облъчва публичното ни пространство с дезинформация, опорни точки и откровено лобистки проекти в своя полза.

До минимум ще се сведе времето за реакции при инциденти и нередности на пътя, увери вътрешният министър

МВР отчете повече катастрофи, целият личен състав е на пътя

До минимум ще се сведе времето за реакции при инциденти и нередности на пътя, увери вътрешният министър

До минимум ще се сведе времето за реакции при инциденти и нередности на пътя, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов след изнесено заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в ГД "Национална полиция".