Много е трудно във всеки един човек да се търси убиец. Психопатите обаче имат определени прояви, коментира пред "Монитор" психиатърът

- Д-р Герев, бивш полицай е издирван след взрива, който разтърси Варна. Смята се, че той е виновен за случилото се и се касае за отмъщение, защото наскоро жена му го напуснала. Защо зачестиха битовите инциденти?
- Защото напрежението от обществото ескалира в напрежение към личните отношения. И тогава повечето хора стават агресивни, не могат да контролират поведението си. При повечето мъже се задейства и така наречената патологична ревност или ревностова параноя. Тя пък много често е свързана с употреба на алкохол. Тогава домашното насилие придобива всякакви измерения - от психически тормоз до жестоката форма на физическа разправа, малтретиране. Още преди година и половина предрекох, че ревностовата параноя ще стане бич за българското семейство. Много е вероятно да се окажа прав. Какво ме кара да смятам, че в случая става дума точно за това. От една страна, явно жената е малтретирана и е подавала сигнал за това.

- Той пък съответно споделил пред медия, че бил разочарован, защото се грижел за нея и детето.
- Но нали разбирате, че всичко това се обезсмисля. И ако човекът е злоупотребявал с алкохол и се случва това, което наблюдаваме в момента. Самата параноя прави човек много подозрителен, разочарован от връзката. Мисли си, че всичко, което се случва, е защото партньорът му изневерява морално и физически. Търсил е помощ пред медии едва ли не, за да си върне жената обратно. Това кара човек да изпитва собственост към някого, задължава го да изпълнява всякакви прищявки и накрая се оказва, че освен всичко останало го малтретира. На всичкото отгоре става дума за бивш полицай. Ясно е, че нито един полицай няма да започне да разследва колегата си. Той се и изнесъл от жилището на жена си и най-вероятно залага взрив. Смятал е, че тази жена едва ли не му е задължена.
- Видяхте ли нещо различно в този случай?
- Нищо по-различно, отколкото една параноидна реакция при един характерен психопат. Дори това да е бивш полицай, това не го оневинява.

- Защо такива хора обикновено плашат със самоубийство?
- Има един израз, характерен за психопатите - „100 души убивам, но на себе си не посягам“. Той е показателен в случая. Първо, този човек прави всякакви опити да привлече вниманието към себе си. И за да се изкара жертва на ситуацията, плаши, че ще сложи край на живота си, заявява, че е онеправдан и използван. И като види, че това не сработва, решава да мине на друго ниво. Тук става дума за импулсивно действие, при което съзнанието на човека е дотолкова помрачено от яд и ярост, че в крайна сметка замисълът е това взривно вещество да гръмне, когато всички спят. А в случая става дума за мощен взрив - няма как да засегне само един апартамент. Виждате как в това напрегнато ежедневие не знаеш от къде какво можеш да очакваш. Тук импулсивното поведение достига до там, че дори не мислиш, че тази постъпка ще засегне много хора. Ако този мъж е искал да сложи край на живота си, щеше да го направи. Нямаше да го афишира. Затова за мен става дума за ревностова параноя.
- Може ли по някакъв начин да разпознаем такива хора, като се срещаме с тях в ежедневието си? При случая в Галиче например стана ясно, че отново става дума за психопат, а профилът е подобен на извършителите на убийствата в Сотиря и Русе.
- Много е трудно във всеки един човек да се търси убиец. Обаче малко или много този тип хора имат определени прояви - агресивни са към животни, към хора. Например убиецът в Галиче е пребил преди време човек. Но не е пълнолетен и има условна присъда с изпитателен срок. И какво се случва през това време? В повечето случаи такъв тип хора не могат да се поправят, защото нямат такива принципи. Те искат просто да задоволят сексуалния си нагон и потребността от пари. Това момче от Галиче нито е работел, нито е учил, но е имал добър стандарт на живот. Обществото ни трябва да разбере, че тук няма субстрат, който да повлияе по никакъв начин, за да може човекът да се поправи. И ситуацията на безнаказаност ще го направи още по-дързък в своите прояви. От сега прогнозирам какво ще се случи - ще бъде осъден най-много на 12 години, като ще излезе най-вероятно след шест години и след известно време ще извърши друго престъпление. Мога да дам за пример Велико Търново с окрадената и убита студентка от излязъл от затвора. Има един такъв контингент, който чувства тази безнаказаност и смята, че може да върши каквото си иска. При убийството в Галиче дори стана ясно, че момичето е било изнасилено, след като е била убита. Примитивът просто се е сетил да действа по този начин, това са неговите разбирания.

- Притеснителното е защо тези случаи се увеличават?
- Защото няма достатъчно сурови наказания за това. Психиката на човек е така устроена, че тя работи на принципа на страха. Ако човек няма страх, колкото по-примитивен е, е по-дързък и в реакциите си. Какво наказание е 12 години, от които той ще излежи 6-7. Нали виждате какъв е законът. Връщам ви и към случая с Полфрийман. Такива хора, където и да бъдат промотирани, отново извършват други престъпления. Да не говорим, че в такива случаи веднага няколко НПО-та излизат в тяхна защита. Ако някое от тях обаче стане жертва на такова криминално деяние, може би ще са на друго мнение. Но трябва да стане ясно, че такива хора не могат да бъдат приобщавани. Превенцията става с Детска педагогическа стая и не с молби, а с принуда. Недопустимо е някой с висящо дело да се разхожда на свобода и да краде, а ако ти не си си платил застраховката на колата, да ти я спрат от движение. А вредата от тези деяния е различна. Да не говорим, че наказанията не съответстват на престъпленията.


Визитка:

Специалист по психиатрия

Завършва медицина във ВМИ - Пловдив

Специализирал е психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като консултант към Военна болница и ДКЦ „Св. Врач”

Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн, Германия
В момента работи като психиатър на свободна практика

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Доц. Стефан Узунов: Необходими са ни по 40 защитни средства дневно

Във връзка със битката с разпространението на COVID-19 изданията от “Телеграф медиа” ще представят  директорите на едни от най-големите болници у нас, които са на първа линия и се борят със заразата. Днес публикуваме блиц интервю с директора на Втора градска болница в София. Публикуваме и дарителска сметка, на която всеки, желаещ да помогне на болницата, може да го направи.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ПОЛУЧАТЕЛ: Столична община

IBAN BG54SOMB91303133008302 BIC SOMBBGSF

Общинска банка клон „Врабча“