Д-р Веселин Герев: Стремежът към лесни пари доведе до зачестилите обири

Д-р Веселин Герев: Стремежът към лесни пари доведе до зачестилите обири

Хазартният тип, който печели без труд, ни се наложи като модел на преуспелия човек. Когато си притиснат до стената и имаш девиация на личността, си склонен към крайни действия

"Дано не изляза лош пророк, но си мисля, че обирите ще продължат.". Такава прогноза направи психиатърът д-р Веселин Герев в интервю за "Монитор".

Д-р Герев, как си обяснявате зачестяването на банкови обири - в рамките на дни имаше няколко такива прояви?
За мен е очаквано. И дано не изляза лош пророк, но си мисля, че обирите ще продължат. На какво се дължат? От една страна на влошаващото се икономическо положение и на факта, че много хора не работят. От друга - на изкривяване на психиката. Отдавам това на един феномен - рекламите на лотарии, които бълваха отвсякъде. На това се отделяше прекалено много време по медиите и буквално промива съзнанието на човека. Всички тези реклами завършват с идеята, че няма нужда да работим, просто трябва да отидем и да си купим билетче от лотарията, за да спечелим. Така на обществото се представят едни хора, забогатели случайно и без да се трудят. Едва ли не те са дали последните си пари, за да си вземат билет и чудото изведнъж става. Така всеки очаква да се случи чудо, но обикновено това не става. Напротив, като даваме парите си за хазарт, обедняваме още повече. Сметките се повишават, особено по празниците се охарчваме и се чудим как да си набавим най-лесно пари. А най-бързият начин за това е чрез банков обир. Другата причина е занижената охрана в тези институции. Обикновено тя се извършва от бивши полицаи или военни, хора на възраст, които присъстват едва ли не формално там. Някои дори не могат да боравят с оръжие. Тази ситуация е ползотворна почва за обирджиите. Също така почти всеки ден виждаме как телевизии ни показват обири в малки магазини, в които се крадат цигари, закуски, алкохол. И тогава дори нарушителят да бъде хванат, няма ефективни присъди. Безнаказаността създава желанието за бързо забогатяване. Имаше обаче няколко интересни случая, на които искам да обърна внимание. Например на обира в казиното в Перник, който бе извършен от полицай. Самият мъж е хазартен тип и е играл в тази зала, дори на записите от камерите са го познали по походката. Използвал е служебно оръжие и е взел няколко хиляди лева от там. В същото време може и той да ги е проиграл преди това, защото става дума за хазартен тип личност. Така че той взема пари, за да ги изиграе, а не защото е в голяма безизходица. Но много хора са изправени пред дилемата храна или плащане на сметки. И когато си притиснат до стената и имаш девиация на личността, си склонен към крайни действия. Има все пак и един много интересен личностен профил, при който това се прави не толкова от необходимост и защото нямаш пари, а да качиш адреналина и да говорят за теб по медиите. Това си го спомням, че беше на мода в Германия преди 15 години. Тогава хора с добро материално положение крадяха по магазините, за да видят дали ще ги хванат. Имаше и залози след колко време ще пристигнат полицаите.
Какъв е профилът на сегашните обирджии у нас?
По-скоро психопатско-хазартен.
Тоест, българинът свикна да не работи, а да изкарва бързо пари, така ли?
Точно така. През последните 20 години това се наложи дори като профил на преуспелия човек. Обръща се внимание на тези хора и те стават популярни. Участват в някакви социални експерименти, не са образовани, но печелят. Оттам насетне всеки иска да изкарва наготово пари. Това са ценностите ни. Ние си отгледахме този личностен профил. Сега не трябва да се сърдим какво се случва. Всичко е свързано с модела на поведение.
Каква е разликата с профила на телефонните измамници?
Всъщност когато става дума за кражба и обир, няма значение по какъв начин го правиш. Става дума за ограбване. Преди години си спомням как в кабинета ми доведоха една джебчийка и ми викат: „Тази пациентка има клептомания. Види ли портфейл, докато не го прибере, не мирясва“. Тогава им обясних, че не ме интересува никаква клептомания, защото това си е чиста кражба и не искам такива пациенти. Помолих ги да напуснат. Много неприятно впечатление ми направи преди няколко дни как един психолог от МВР обясняваше, че служителите от министерството живеели бедно. Това не означава, че трябва да станат престъпници. Това не ги оправдава. Както и известният случай с катаджията, който се снима с ветрило от пари в колата си. За съжаление охранителите пенсионери, които на практика са бивши служители на МВР и армията, са със забавени рефлекси. А паник бутонът е на самата каса, но когато ти покажат пистолет или нож, няма как да реагираш и е естествено да предпочиташ веднага да дадеш парите.
Преди няколко дни стана ясно, че психолози ще обучават служители на НСО, за да не влизат в конфликт с хората. Ще бъде ли от полза това?
Психолозите по принцип трябва да започнат обучението на тези хора още при подбора на кадрите. Но тъй като няма желаещи да работят в системата, критериите вече са занижени. Преминава се през психологически тестове, но няма големи изисквания. Впоследствие много такива служители се превръщат в агресори, защото им е внушавано, че едва ли не са острието на закона. Понякога се стига дотам, че някои превишават правата си и започват да раздават улично правосъдие. Въпросът е, че няма как да има обучение, когато няма субстрат. Както всяко нещо у нас, първо си създаваме проблем, след това търсим начин да го решим.
Как тогава да променим ценностната си система?
Промяната на този стереотип и модел за подражание трябва да започне веднага. Резултатът обаче ще дойде след 10 години. В момента активното поколение е изцяло материално, духовното липсва. От там идват и липсата на задръжки, на уважение към другия. Затова приоритет са парите, а не обучението и образованието. И ако не можеш да имаш достатъчно финанси по друг начин, смяташ, че най-лесно това може да стане като крадеш. Ежедневно ни представят и стандарта на живот на богати хора, които са спечелили пари по нечестен начин. Затова казах, че според мен най-вероятно обирите ще продължават.

ВИЗИТКА:

Специалист по психиатрия
Завършва медицина във ВМИ - Пловдив
Специализирал е психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като консултант към Военна болница и ДКЦ „Св. Врач”
Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн, Германия
В момента работи като психиатър на свободна практика

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.