Задейства се и стокхолмският синдром, казва в интервю за "Монитор" психиатърът

- Д-р Герев, за пореден път станахме свидетели на показно убийство, като се смята, че мотивът е ревност. Друг мъж е издирван за убийството на бившата си съпруга. Защо зачестяват тези престъпления?

- Като проследявам случаите от последните няколко месеца, мога да кажа, че става дума за т.нар. ревностна параноя. Това е основен проблем и още преди време предупредих, че ще се превърне в основен бич за обществото ни. Интересното е, че в повечето случаи тя е свързана с алкохола. А голяма част от българите лекуват напрежението точно с алкохол, защото това е най-достъпният антидепресант. Хората могат да го получат, без да посетят лекар. Какво обаче се получава с течение на времето? Човек започва да пие, от това става раздразнителен и агресивен. Нещо повее - алкохолът е единственото психоактивно вещество, което отваря ножицата на импотентността. Той покачва много силно либидото, желанието за секс, но намалява потентността. Това кара мъжете да изпадат в странни и деликатни състояния. Човек започва да си внушава, че жена му му изневерява - със съседа, с колеги, непознати. Ревнува я от всичко и от всеки и в един момент се стига дотам, че импулсивно тласнат от алкохола, преминава към крайни действия. Това е саморазправата. Имахме вече няколко такива случаи. И те ще стават все повече, защото у нас се консумира много алкохол и се смесва с дрога и други вещества. Това подклажда т.нар. ревностна параноя. Големият проблем е, че това състояние, предизвикващо лудост и импулсивност в действията, е оправдано от закона като моментно психично състояние.

- Заложено ли е това в природата на някои хора?
- Едното е заложено, другото се придобива. Няма гаранция как психиката ще реагира в определена ситуация. Но човек или е параноидна, или е ревнива личност. В повечето случаи жените се лепят като магнит на такива мъже.

- Защо, коя е причината?
- Защото забележете - той я ревнува, защото я обича. След това се преминава на втората фаза на ревностната параноя - шамарите и домашното насилие. След това мъжете се извиняват на жертвата, като изтъкват, че го правят от любов. Задейства се стокхолмският синдром. След това започват побоищата - закани, заплахи, вадят се ножове. Искат обяснение защо партньорката им е погледнала някого. Обикновено такива жени вървят с наведена глава, защото се страхуват, че ще ги обвинят, че имат сексуално желание към даден човек. Обикновено мъжете подивяват от това, че либидото им е много високо, имат голямо желание да правят секс, но потентността им е нулева. Затова изпитват гняв към околните и се заканват със саморазправа. Психиката им до такава степен се изкривява, че са склонни на крайни действия. Тези случаи ще стават все повече.
- Имате ли в практиката си такива пациенти?
- Имал съм няколко случая на ревностна параноя. В единия партньорите се разделиха. Те бяха доста известни хора, артистично семейство, но положението стана нетърпимо. Накрая жената осъзна, че не става дума за никаква любов, а за терор.

- Как да разпознаеш, че партньорът ти страда от такова заболяване?
- Първо трябва да кажем, че подобно състояние не се активира от днес за утре. Има така наречената психологична характерова почва. Човек е мнителен, подозрителен и най-вече ревнив. Обсебващ дори. Много жени обаче го приемат като голяма любов. У нас тези понятия се бъркат, а ревността в повечето случаи е болестно състояние. Другото нещо е, че се започва първо със словесни заплахи и ограничения, след това се преминава към шамарите и накрая следва брутален побой или убийство, защото човек не вижда друго решение на проблема. По никакъв начин не му се дава повод за това. Става дума за изкривяване на психиката под въздействието на тези фактори. Затова най-често ревностната параноя се свързва с едно определение - алкохолна. Така е въведена в международната класификация на болестите от зависимост към психоактивни вещества.

- Може ли причината за ревностната параноя да се търси в семейството още от детска възраст?
- Донякъде, ако детето е ставало свидетел на разправии в семейството, бащата е посягал на майката, то възприема този модел на поведение. Във възрастта между 12-14 години децата имат промяна в психиката, която е свързана със стратегиите на копиране на поведението на възрастните. Ако проследите как един тийнейджър говори, може да разберете какви са отношенията на родителите му. Имайте предвид обаче, че все по-често се случва и жени да бият мъжете. Имах случай от последните две седмици на жесток побой над мъж от жена. Тя също пиеше и също го ревнуваше. Така че не възприемайте само мъжете като агресори. Хората вече живеят динамично, дрогират се, приемат стимуланти и нещата се изместват.

- Лекува ли се обаче самото заболяване?
- Ревностната параноя е абсолютно лечимо заболяване. Първо се лекува алкохолната зависимост, след това психологичният проблем. Както казах, в 90% от случаите става дума за алкохолна ревностна параноя. Ето, мъжът, когото издирват от Костенец за убийство, е асоциален тип, психопат, с алкохолна зависимост. Мотивът за убийството е същият - живял е на семейни начала с жертвата, след като я тормози, той я напуснал и след това я убива. А най-големият проблем е, че когато една жена подаде жалба в полицията, че към нея се упражнява тормоз, никой не обръща внимание на това. Спомнете си случая с Викторио Александров, който уби приятелката и детето си. Жената бе подавала няколко пъти оплаквания. Това ни връща във времето от началото на миналия век в Щатите, където пистолетът решава всеки проблем. След това се вадят аргументи, че тези хора имат психическо заболяване и те се измъкват от закона.
- Колкото и да говорим за частни случаи, това рефлектира върху цялото общество. В капана на агресията ли сме?
- Отдавна сме в него. Алармирам за това от 2005 година. Това се дължи на безнаказаността на тези деяния и на факта, че хората масово злоупотребяват с дрога, алкохол, че решават проблемите по елементарен начин. Другата причина е, че алкохолизмът не се лекува в клиника принудително, както беше преди 1997 година. Същото важи и за зависимите от наркотици. Така че още преди време казах, че това ще стане бич за българското семейство и практиката го потвърждава.


Визитка:

Специалист по психиатрия

Завършва медицина във ВМИ - Пловдив

Специализирал е психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като консултант към Военна болница и ДКЦ „Св. Врач”

Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн, Германия

В момента работи като психиатър на свободна практика

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Санитарните маски създават измамното чувство за сигурност

Доц. Атанас Мангъров: Коронавирусът се променя, затова повтаря

Санитарните маски създават измамното чувство за сигурност

"Фактът, че излекувани са болни отново, означава, че вирусът е силно изменчив.". Това заяви относно коронавируса в интервю за "Монитор" доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница-София.