Д-р Веселин Герев: Понеделникът след смяната на времето е критичен

Д-р Веселин Герев: Понеделникът след смяната на времето е критичен

Всяко местене на стрелките разстройва организма

Най-засегнати са хронично болните и шофьорите, коментира пред "Монитор" психиатърът.

- Д-р Герев, предстои да преместим часовника с час назад. Вярно ли е, че тази промяна дори ни кара да се чувстваме комфортно?

- Това е погрешно схващане. Местенето на стрелките както напред, така и назад променя динамичния стереотип на човека. И ще обясня защо. След промяната в края на седмицата ще започнем да ставаме с час по-късно, ще пием кафето си час по-късно и ще отиваме на работа час по-късно. Само че ще си тръгваме по-късно, което означава, че в края на работния ден организмът ни ще започне да се съпротивлява на промяната. Също така ще си лягаме час по-късно и това води до разстройване на ритъма. По-опасното е, че ще приемаме лекарствата си час по-късно и това е фатално за хората със сърдечносъдови, ендокринни и психични заболявания. Според кардиолози, след като преместим часовника с час назад, нямало никакъв проблем за организма ни, което не е вярно. Промяната влияе зле, защото изчакването с час за лекарства може да провокира сърдечна криза или аритмия. Преди 15 години дори попаднах на проучване на Шведския медицински институт, който присъжда нобеловите награди за медицина. В него беше изтъкнато, че при смяна на времето понеделникът е най-критичен за хората с хронични заболявания. Инфарктите и инсултите се увеличават с 50%. И тогава дори кардиолозите ни сочеха с пръст, приеха тези данни с насмешка. Но след като провериха посещенията в спешните центрове, се оказа, че случите се увеличават с 60%. Което показва, че това са световни тенденции. Спомняте ли си, че миналата година в понеделника точно след смяната на часовото време шофьорът на автобуса от София за Несебър заспа на волана и катастрофира. Добре че нямаше жертви. В Германия е правено проучване, че в понеделника след смяна на времето трудовите злополуки се увеличават с 50%, а ПТП-тата с 45% заради невнимание на водачите и заспиване на волана.

- Как да се адаптираме по-лесно?

- Особено хората, които работят с машини, управляват превозни средства, трябва да регулират ритъма на биологичния си часовник, като приемат вечер мелатонин. Дори и минималната промяна може да бъде фатална. А тези, които приемат лекарства, е добре цяла седмица преди смяната на времето да издърпат приема с 10 минути. Така в деня на смяната ще го синхронизират. Това е вариант, за да няма сътресения. Иначе за здравите хора самата адаптация е в рамките на 4 - 5 дни. Винаги последният час на работа ще е тежък, ще заспивате час по-рано, но и ще се събуждате час по-рано.

- Трябва ли тогава наистина да се върви към прекратяване на тази практика? Повечето българи се обявиха за това, но въпросът е кое да остане - лятно или зимно.

- Според мен ние генетично сме предразположени към зимното часово време.

- Според бизнеса обаче от гледна точка на икономиката ни е по-добре лятното.

- Лятното часово време не води до никакъв икономически ефект и това е доказано. То е въведено в Германия през Първата световна война. Идеята е да не светят няколко десетки милиона крушки, а енергията, която не се употребява, да се използва за металолеене, тоест за военната индустрия. В момента пестим достатъчно по отношение на енергия и отопление. Също така развитите страни от БРИКС от седем години не сменят времето, защото това вреди на здравето, а не носи ползи на икономиката. В САЩ също всеки щат решава сам за себе си.

- А увеличават ли се депресиите през това време заради по-краткия ден и ранното стъмняване?

- Депресиите са константни, промяна няма. Просто в някои сезони се засилват. Но през лятото е голям проблемът със съня, защото е светло до 21 часа. Американците са установили, че мелатонинът се произвежда на цикли - около 22 часа, когато навън вече е тъмно. В противен случай цикълът се измества и затова през лятото се спи доста по-малко и по-неспокойно. Това не се дължи само на жегата. Не случайно в скандинавските страни колегите препоръчват през лятото да се спускат щори за предпазване на организма, а зимата - солариум като фотостимулация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.