Д-р Валентина Григорова: Няма как лекар да скача върху корема на родилка

Д-р Валентина Григорова: Няма как лекар да скача върху корема на родилка

Преживяваме трагедиите с нашите пациенти, недопустимо е да ни наричат убийци

Не е коректно адвокати да настройват срещу нас, казва в интервю пред "Монтиро" зам.-директорът на АГ болница „Св. София".


- Д-р Григорова, как си обяснявате, че само за месец има две починали родилки, при това според роднини при скандални обстоятелства?

- Загубата е трагедия за близките, но тя се преживява и от лекарите. Ние също го преживяваме много тежко, но обществото сякаш не иска да го осъзнае. Не знам защо хората се настроиха толкова по тези случаи. Бих казала, че и медиите също донякъде допринасят за това. Недопустимо е цял град като Сливен да е с плакати „Убийци“. Ние, лекарите, не сме убийци.

- Казвате твърде тежки думи срещу медиите, но те отразяват фактите и обществените нагласи. Ще заявите ли същото, ако се изправите лице в лице с родителите и съпрузите на починалите жени?

- Както казах, ние, лекарите, също преживяваме тези случаи.

- Практикува ли се като цяло скачане и мачкане на корема на родилката за ускоряване на раждането? Близките на едната родилка твърдят, че с нея е постъпвано точно така.

- Какво означава скачане?! Та ние не сме акробати. Не могат лекар и акушерка да скачат, помислете само колко по-високо лежи родилката от тях. Говорят още, че родилките са връзвани.

- Връзват ли се родилките наистина?

- Когато започне раждането, краката на жената се фиксират на гинекологичния стол, но това е стандартно положение. Това се прави, за да не й се изхлузи кракът и да попречи на започналия процес. Дори е задължително да се прави. Когато на ръката й има система, абокат, естествено е ръката също да се фиксира. Това се случва и в операционните. Но такова нещо не може да се нарече връзване. Тези мерки за предпазни и са против усложнения. Представете си само какво ще се случи, ако след като жената е качена на гинекологичния стол, кракът й падне от високото, нали тогава ще се извади тазобедрената й става. Ние, лекарите, отговаряме и за родилката, и за детето. Затова тя се фиксира стабилно.

- Освен фиксирането ползва ли се въпросното скачане и натискане върху корема на жената, каквато е била практиката в миналото?

- Не, жената е качена високо на гинекологичен стол, който е на 1,5 – 1,7 метра от земята, той е с хидравлика. Пределно ясно е, че при такава височина никой не може да скача върху корема на родилката. Тук говорим за експресия по Кристелер. Този вариант не се прилага. Но когато главата е в таза, както е било при въпросната родилка, спокойно с една ръка отгоре се подпомага изгонващата функция на матката. Тя се контрахира и жената напъва, за да експулсира плода. Тази помощ с ръка отгоре е нещо елементарно и слабо. То не уврежда, а помага. Затова искам да попитам близките кой от тях е бил в родилната зала, че да знае, че върху жената „е скачано“.

- В чужбина вече има прослойка адвокати, профилирани във воденето на дела на пациенти срещу процент от сумата, за която клиентът съди. Знаете ли вече да има такива практики и у нас?

- Има, разбира се. Все повече и повече се търсят пациентските права. Дори вече съдят за вербално насилие, т.е. с думи. Няма как да насилваш вербално една родилка, просто я подканяш да напъва, обясняваш й, че трябва да е активна в раждането, за да бъде подпомогната самата тя в този момент. Така и тя знае, че не е сама, а професионалисти са до нея и й помагат. Но да се говори за вербално насилие е недопустимо. Действително последният момент от раждането – изгонването на плода, е най-тежкият, в който родилката е изтощена, но тогава й даваме кураж да продължи още малко и ще види детето си. Какво насилие е това?! Но има адвокати, които настройват пациентите. Това не е коректно!

- Лекарите имат задължителни застраховки до 200 000 лева при риск грешка. Достатъчни ли са тези застраховки?

- Често пъти тези застраховки не са достатъчни. Затова повечето лекари си правим допълнителни застраховки. От всички медицински специалности акушерската е най-уязвима, защото лекарят отговаря за два живота – на майката и на детето. Всичко се случва, затова човек трябва да е застрахован, да може да работи спокойно. Нашите застраховки са нищожно ниски. В чужбина те са неколкократно по-високи, там сумите и по полици, и по съдебни искове за огромни.

- Напоследък сякаш стана модерно да се ражда със секцио. Какво кара жените да избират операцията пред естественото раждане?

- Действително немалко жени предпочитат цезаревото сечение, но няма по-добро от естественото раждане. Все пак това ни е отредила природата. Някои от тях държат на определена дата и дори на час. Ние се съобразяваме с тези желания, стига да са в рамките на допустимите десет-петнадесет дни преди термина. Секциото все пак е коремна операция и има своите рискове. Не може да се отрекат обаче и плюсовете – жената е планирала, подготвила се е, стресът е по-малък, не е в постоянно очакване и напрежение кога ще получи болки. Като специалист съветвам разумните бременни и лекари да я избягват, ако няма индикации, че трябва да бъде направена операция. Има и малък брой такива, които раждат сами вкъщи. В последно време по мое наблюдение се увеличават тези, които искат да родят по естествен път без наша намеса и се оставят да преносят плода. Не са ясни мотивите им, но ние се съгласяваме с тях. Не им пречим, стига това да не води до някаква опасност от усложнения за майката и детето.

- В последните години бяха създадени т. нар. училища за родители. Вършат ли работа?

- Да, защото се водят от специалисти, които обясняват как протича едно раждане, как жената може да си помогне и всичко, което е необходимо за случая. Малко хора обаче се възползват от тези училища за родители. Повечето от жените се учат по този въпрос от сайтове. Това не е правилно, лекарят е, който ще даде най-добрите съвети, а не анонимни хора в интернет. Имахме много добра система на женски консултации в миналото, но за съжаление, тя беше разбита. Проблем е и това, че много жени до раждането, което в България е безплатно за всички, не ходят на лекар да ги наблюдава по време на бременността. Проблемът е, че не са здравноосигурени и нямат свой личен лекар.

- Впрочем, намаляха ли случаите на раждания вкъщи, каквато мода имаше преди няколко години?

- Да, вече се увериха, че е сложно и рисково. Карат ни жени, при които раждането е започнало у дома, но не умишлено, а инцидентно. На мен и златно яйце на Фаберже да ми дават, няма да отида да водя раждане в домашни условия.

Визитка:

Д-р Валентина Григорова е акушер-гинеколог с 40-годишен опит

Тя е изродила над 15 000 бебета и е сред петте най-търсени специалисти в тази област у нас

По-голямата част от кариерата й преминава в Първа АГ болница „Света София” (бивша „Тина Киркова”)

Дълги години е била завеждаща родилна зала

Заместник-директор е по медицинските дейности

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.