Д-р Теодора Караниколова:  У нас около 800 жени годишно се диагностицират с рак на яйчниците

Д-р Теодора Караниколова: У нас около 800 жени годишно се диагностицират с рак на яйчниците

Сред рисковите фактори са късна бременност и ендометриоза, казва специалистът по Медицинска онкология, МБАЛ „Надежда“

- Д-р Караниколова, септември е месец за борба с рака на яйчниците. Колко жени са диагностицирани с това заболяване и увеличават ли се случаите през последните години?

- В световен мащаб с това заболяване се диагностицират приблизително 240 000 жени годишно. У нас около 800 жени се срещат с диагнозата овариален карцином. Нареждаме се на пето място по честота сред онкологичните заболявания. Засега не се наблюдава тенденция за увеличаване на заболяeмостта.

- Има ли подмладяване като цяло, спада ли възрастта на пациентите?

- Не, не може да се говори за подмладяване. Това е заболяване, което е характерно за по-възрастни жени. Около половината от

диагностицираните са над 60-годишна възраст.

- Кои са рисковите фактори?

- Някои от рисковите фактори могат да се свържат с еманципацията на жените и изместването на репродуктивните планове за по-късна възраст. Това са липсата на раждания и настъпване на първа бременност и раждане след 35-годишна възраст. Други рискови фактори са наличието на ендометриоза, наднормено тегло и хормонално-заместителна терапия след менопауза. Факторите, които намаляват риска от овариален карцином, са настъпване на първа бременност преди 25-годишна възраст, кърмене, както и употребата на орални контрацептиви.

- Кои са най-младите пациентки?

- Имали сме пациентки и под 30-годишна възраст, но при тях най-често се касае за герминативноклетъчни овариални тумори, които са много редки и се срещат при подрастващи и млади жени.

- Казахте рисковите фактори, но все пак може ли да има наследственост?

- В повечето случаи овариалните карциноми възникват спонтанно, само при 10-15% от жените се наблюдава генетично предразположение. При фамилния рак на гърдата или яйчниците се установява патогенна мутация в един от двата гена – BRCA1 и BRCA2. Тези мутации се предават в потомството и носителството им увеличава риска от развитие на рак на млечната жлеза и яйчниците.

- Какви са симптомите, какво трябва да ни насочи, че нещо се случва?

- За съжаление ранното поставяне на диагнозата е доста трудно. Само около 20% от диагностицираните са в ранен стадий. Много по-често диагнозата е поставена в по-късен стадий, когато заболяването вече е разпространено извън яйчниците. Симптомите са много неспецифични, което е причина за късната диагноза. Често оплакванията могат да имитират диетична грешка, поради което пациентите не търсят своевременнo медицинска помощ. Основните симптоми са подуване и болка в корема, усещане за ранно засищане по време на хранене, по-чести позиви за уриниране. Други характерни симптоми са умора, гадене, констипация, промени в менструалния цикъл и болка по време на сексуален акт. Когато тези оплаквания персистират в продължение на седмици, моят съвет е да се проведе консултация със специалист.

- Какво е лечението?

- За лечението на овариалния карцином е необходим комплексен подход. В масовия случай е комбинация от хирургично лечение и лекарствена терапия. При по-ранен стадий на болестта и по-млади пациентки се използват по-щадящи хирургични методи с оглед запазване на репродуктивната функция. Повечето пациентки с карцином на яйчника получават следоперативно системно лечение. Конвенционалната химиотерапия, която се прилага, е на основата на платин-базирани цитостатични режими. През последното десетилетие широко използвани са и инхибиторите на ангиогенезата в комбинация с химиотерапия, а отскоро и PARP-инхибиторите, които са особено ефективни при установена патогенна мутация в BRCA1/2. Ранната детекция на заболяването е ключова за резултата от лечението. С увеличаването на стадия, в който е поставена диагнозата, намалява 5-годишната обща преживяемост. Ето защо е важно жените да са добре информирани за симптомите на овариалния карцином и при изявата им да потърсят консултация със специалист.

Визитка:

Д-р Теодора Караниколова е с 10-годишен професионален опит

Дипломира се в МУ – София и стартира специализиция в Националната Онкологична Болница в София. През 2012 г. печели стипендия „Теодора Захариева” , а през 2017 г. придобива специалност Медицинска онкология

Участва в редица български и чуждестранни онкологични форуми. Посещава специализирани обучителни курсове в Австрия, Германия, Англия и Израел. Лектор е на научни събития, свързани с лечението на солидни и кожни тумори. Има опит като главен- и подизследовател в клинични изпитвания ( I-IV фаза ) при рак на млечната жлеза, яйчниците, белите дробове и меланома. Има специален интерес в областта на имуноонкологията, както и участия в научни публикации по темата

Член е на Европейската Асоциация по Медицинска Онкология (ESMO), Българската Асоциация по Медицинска Онкология (БАМО), Българската Асоциация по Дермато-Онкология (БАДО), Българското Онкологично Дружество (БОНД) и Клуб на лауреатите “Теодора Захариева”

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.