Кардиологичното здраве на бебето се следи още в утробата на майката, казва в интервю за "Монитор" специалистът по детска кардиохирургия в Националната кардиологична болница

- Д-р Лазаров, организатор и домакин сте на международна кардиологична проява у нас. Как така се случи, че светила от тази област се събират точно в България?
- От 20 до 22 юни 2019 г. в София ще се проведе първата съвместна среща между Европейската асоциация на детските сърдечни хирурзи (European Congenital Heart Surgeons Association (ECHSA) и Световната организация по детска и конгенитална сърдечна хирургия (World Society for Pediatric and Congenital Heart Surgery (WSPCHS). За нея пристигат авторитети в тази област не само от Европа, но и от САЩ. Всеки континент има професионална организация, която се занимава с лечението на деца с вродени кардиологични аномалии. У нас се събират двете най-големи организации – североамериканската и европейската. По тяхна инициатива се организира Световно дружество на детските кардиохирурзи и на свързаните с тях специалности – детски анестезиолози, детски реаниматори, детски кардиолози, детски психолози и акушеро-гинеколози с насоченост в тази област. На срещата предстои да бъдат уеднаквени стандартите за лечението на тези деца. Основната цел е пациентите, които имат нужда от такива грижи, да получат едни и същи или близки по качество такива грижи.
- Означава ли това, че българските стандарти по детска кардиохирургия са занижени и децата ни не получават лечение от световно качество?
- Не, нашите деца получават всичко, което и тези от държавите с отлична медицина. България е член на Европейската асоциация по детска кардиохирургия. За приемането в нея една страна трябва да отговаря на определени стандарти в тази сфера, на които ние отговаряме напълно. Децата с кардиологични проблеми у нас получават всички грижи, които и децата в която и да е друга европейска държава. Проблемът е в друго.
- В какво е проблемът?
- Държавата е оставила тази специалност на самотек. Тя не се грижи за квалификацията на лекарите, които работят в нея. Преди години се осигуряваха дългосрочни специализации. Сега такива няма. Всяка една болница, клиника или отделение трябва сами да намират възможности за такава специализация, а без една сигурна система за това, няма движение напред. За нас, детските кардиохирурзи, това е голям проблем. Има цели области без детски кардиолози, след като те са имали такива. Такова е положението във Видин и Търговище, а в Кърджали и Хасково колегите са пред пенсия. Детската кардиология беше престижна специалност, но когато медицината не беше толкова търговски ориентирана. Сега детските кардиолози се принудиха да стават джипита, за да преживяват. Ние имаме огромен проблем с медицинския персонал, което може да ни принуди да прекратим тази дейност, защото ще се стигне до там да не можем да изпълняваме стандарта. Колкото и парадоксално да звучи, но ние не срещаме особено голяма подкрепа от страна на Националната здравноосигурителна каса. Здравните грижи са фокусирани върху това да бъде осигурено лечението на възрастния пациент. За децата липсват много консумативи, каквито касата осигурява за пълнолетните здравноосигурени.

- Как се справяте? Налага ли се родителите да плащат или да доплащат тези консумативи?
- Справяме се трудно. За 40 години, откакто съм в детската кардиологична клиника, не се е налагало родител да плаща консумативи. Те се поемат от Националната кардиологична болница. Лечебното заведение трупа дългове, а от НЗОК ни скърцат със зъби. Ние обаче не можем да оставил малките си пациенти. Налага се да оцеляваме.
- Децата, особено малките, трудно могат да диференцират какво изпитват, какво ги боли. Като се има предвид това, по кои белези родителите могат да се досетят, че нещо се случва и да потърсят специализирана помощ?
- Кардиологичното здраве на бебето се следи още в утробата на майката. Проследяването на бременността у нас е организирано добре, на него има право всяка жена, дори да не е здравноосигурена. Когато се открие проблем, ние, детските кардиохирурзи, се подготвяме своевременно за раждането, като се снабдяваме със специфичния консуматив, който ще ни трябва, осигуряваме специално оборудвана линейка и начина за транспортиране на новороденото от родилното на нашата болница. Подготвяме необходимите изследвания и в рамките на същата седмица го оперираме. Самите кардиологични въпроси при децата са в три групи. В първата са пациентите с проблем в преградата на сърцето. Във втората кръвта среща някакво препятствие, а в третата, най-сложната група, са комбинираните проблеми. При дефект в преградата белият дроб се препълва с кръв. През него преминава много по-голямо количество от това, за което той е пригоден. В този случай детето започва да диша тежко, не се храни, изостава в наддаването на тегло. Най-напред се забавя тяхното физическо, а след това и психо-моторно развитие.
Когато има стеснение за потока на кръвта към белия дроб и в него не попада достатъчно количество, за да се пречисти и насити с кислород, детето посивява. Когато при опит за хранене устните и пръстчетата посинеят и то спира, за да си почива, родителите трябва да се обърнат към специалист. Българите са интелигентни и бързо се ориентират, а и достъпът до специализирана медицинска помощ е лесен. С изключение на някои малцинствени групи, които неглижират здравните проблеми, нямаме забавяния по вина на родителите или здравната мрежа. Освен това, важно е да се знае, че високото кръвно не е състояние само на възрастните, но и на децата. Възможни са още тахикардия или забавен пулс, които също изискват специализирана помощ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наградиха гинеколог от болницата в Пазарджик, спасил родилка с рядко усложнение

 Завеждащият на акушеро-гинекологичното отделение в пазарджишката държавна областна болница д-р Илиян Траянов получи специалната награда от инициативата „ Добрата дума лекува“ на Българския лекарски съюз.