Д-р Симидчиев: Скоростта на поставяне на ваксините е по-важна от индивидуалната ефикасност

Д-р Симидчиев: Скоростта на поставяне на ваксините е по-важна от индивидуалната ефикасност

За мен скоростта на поставяне на ваксините е по-важна от индивидуалната й ефикасност, трябва да спрем пандемичния процес. Това каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

Той уточни, че е успял да си извади сертификат с електронния си подпис и обясни, че в системата на два езика е изтъкнато кога е поставена ваксината.

 "След първата доза имунната система започва да се преустройва. Възможно е при голям вирусен товар, при който са изложени медиците, да се получи заразяване. След втората седмица от поставянето на ваксината боледуването ще е по-леко. Между първа и втора доза многократно се понижава рискът от тежко боледуване", каза още той. Според специалиста у нас е нежна пълноценна, масова и широка информация по темата с ваксините. д-р Симидчиев изтъкна, че за момента фактите сочат, че между 6-8 месеца имаме имунен отговор, но не е ясно колко ще продължи.

"Ние имахме три вълни, сега и третата стихна. При всички положения е вероятно да има ново увеличаване на случаите. При всички положения около края на този месец, вероятен пик около март месец. Ако се случат неблагоприятни условия, можем да имаме голям пик, а може да имаме и малък пик. Над 90% от пиковете са свързани с поведението на хората, а не със самия вирус. Новият щам е по-инфекциозен, но не е по-смъртоносен. Ние вече имаме повече инструменти да контролираме този процес, ако се справяме като общност", каза още пулмологът. Според него голямо предизвикателство са ефектите върху сърдечно-съдовата система и увреждането в белия дроб затова е важно тези пациенти да се проследяват 2-3 месеца след боледуване. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.