Д-р Симидчиев: Нужен е план за спирането на индийския щам на COVID-19

Д-р Симидчиев: Нужен е план за спирането на индийския щам на COVID-19

Необходимо да се разработи специализиран план за предотвратяване на навлизането на индийския щам на Covid-19 в България. Това коментира пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание. Той изтъква, че летището в Анкара е много близо до нас, а то е основното, през което минава трафикът от Индия до Европа. 

Според бившия председател на парламентарната комисията по здравеопазване управлението на Covid кризата в страната трябва да продължи на базата на цифри и данни. Според него не е важно дали този орган ще се казва оперативен щаб или експертен съвет. „ Имаме Национален пандемичен план, в който предвидената структура се нарича Национален пандемичен кометите и е начело с министъра на здравеопазването. Това е в разписания и действащ пандемичен план, който не беше активиран. НОЩ беше създаден и закрит със заповеди на министър-председателя", обясни д-р Симидчиев. Според него не трябва да се закриван преждевременно нещо, без да има заменящи го адекватно действащи ръководни органи.

Пулмологът изтъква още, че честата смяна на министри е белег на последните 30-ина години. Причината за това не се крие единствено в личността на министъра, а и в системата на това как функционира здравеопазването. „То е до голяма степен без ясни правила и стратегия, според която науката да е водеща във всяко едно действие. Това трябва да се помени и качеството на медицинската услуга трябва да е в центъра на здравната система. Начините на организация и на финансиране трябва да отстъпят назад", каза още д-р Симидчиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.