Д-р Радин Цонев: Храната и медикаментите обострят гастрита през есента

Д-р Радин Цонев: Храната и медикаментите обострят гастрита през есента

Тютюнопушеното и алкохолът също оказват влияние за гастритите, казва началникът на отделението по гастроентерология в болница „Токуда“

- Д-р Цонев, какви са причините за обострянето на гастритите през есента?

- Гастрите са заболявания, които могат да бъдат остри и хронични. Острите са свързани със съответните вируси, някои от които се разпространяват и сега, през летния сезон, когато хората почиват край морето. Това са например ентеровируси, коксакивурис, дори актуалният сега COVID-19, който понякога също протича с гастритна симптоматика.

Хроничната инфекция пък е заболяване, което е свързано с продължително оплакване от киселини, оригване и болки за повече от шест месеца.

Причините за обострянето на гастритите се дължат главно на храната, която приемаме през есента, както и през зимата. През този период започва консумация на неестествени, консервирани, понякога богати на подправки, по-пикантни и лютиви храни. На второ място обострянето може да се предизвика от салициловата киселина в някои медикаменти. Такъв е случаят при някои пациенти, които приемат аспирини, с хронични и сърдечносъдови заболявания. Има и случаи, асоциирани с наличието на бактерията хеликобактер пилори в лигавицата на стомаха, която води към хронифициране и също така е канцерогенен фактор. В този случай е необходимо изчистване на лигавицата с помощта на антибиотици.

Тютюнопушеното и алкохолът също оказват влияние за гастритите, тъй като по чисто химически път водят до повишено отделяне на солна киселина по лигавицата на стомаха, което е основният патогенетичен механизъм за обострянето. То е свързано със съдовия спазъм, тъй като и алкохолът, и никотинът водят до нарушаване протекцията и защитата на стомашната лигавица.

- Как можем да облекчим симптомите?

- През есенния и пролетния сезон се наблюдава обостряне, свързано гастродуоденитите, при което е засегната лигавицата на дванадесетопръстника, а понякога довеждат и до язва на дванадесетопръстника. Обострянето се дължи на профилактичния прием на медикаменти, които понякога дори не са свързани с гастритни оплаквания, и се получават с рецепта от лекар. Те намаляват киселинността, водят до потискане на проблема, до временното му решаване. Тази терапия е базисна, не ангажира нито лекар, нито пациент и се прилага при поискване, а целта е да се намалят оплакванията. Не бива да се подценява ролята на антиоксидните вещества, които се приемат, защото дават бърз отговор за разлика от инхибиторите.

- Има ли ясна възрастова структура заболяването от гастрит?

- Боледуват хора от различни възрасти, но имат предразположение най-вече хората над 18-годишна възраст. Трябва да се има предвид, че след 50 хората, въз основа на някои възрастови особености, развиват заболяването, без дори да имат характерната клинична картина. Тогава е най-коварно, защото може да доведе до развитието на язвена болест, до кръвоизлив. Дори от остър гастрит може да се получи кръвоизлив, без да има язва. Не са свързани с оплаквания, човекът приема аспирини и няма никакви оплаквания, но изведнъж изкървява и отива при гастроентеролог. Случаят отново се свързва с увреждащите действия на салициловата киселина. Също така трябва да се има предвид съдовата защита при възрастните. Стената на съдовете при тях е много по-неинтактна за разлика от младите хора, по-лесно се нарушават защитите от страна на организма.

- Как можем да се предпазим, какви храни да избягваме?

- Храните, които трябва да се избягват, това са пържените и лютите храни, приемът на лук и чесън в прясно състояние, тъй като засилват рефлуксната симптоматика. Алкохолът и цигарите, за които вече споменахме, също са в тази група, както и медикаментите, които увреждат лигавицата на стомаха. Необходимо е да приемаме гастропротектор.


 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.