Да има обезщетения само за регистрираните стопанства, казва в интервю за "Монитор" председателят на Асоциацията на свиневъдите у нас

- Д-р Хаджистоева, африканската чума по свинете е агресивно заболяване. Бяха предприети мерки, но какви все пак са притесненията на бранша?

- Ситуацията наистина е критична. Резултатите са категорични, че вирусът вече е преработен през организма на домашното прасе и е установен в населените места у нас. Това беше най-притеснително за сектора. Засегната е голяма част от Плевенска област. Заболяването е най-тежкото от икономическа и социална гледна точка в сектор свиневъдство. Говорим за чума и вероятността да загубим сектора е реална. Непрекъснато има нови случаи. Лошото е, че вече вирусът се е преработил в организма на домашното прасе и обхваща места, в които свиневъдството е много силно развито.

- Какви ще са щетите? Говореше се за около 2 млрд. лева.

- Грандиозни. Беше посочена тази сума, но според мен ще е много по-висока. Българското свиневъдство е много добре развито, изключително интензивно, съвременно. Инвестира се много в него. Става въпрос за големи свинекомплекси и свинеферми, добре изградени, автоматизирани. Но все пак говорим за чума, тя е опустошителна и е достатъчно сериозна като заболяване, за да не я подценяваме. В свинефермите у нас се отглеждат може би около 1 милион свине. Така че загубите ще са огромни.

- Беше казано, че заразата е пренесена от Румъния чрез храна, говореше се за кебапчета. Смятате ли, че това е така?

- Не мога да коментирам това. Ясно е, че вирусът дойде през румънската граница. Дивите животни все пак нямат граници, движат се. Дори мрежите биха ги удържали трудно. В Румъния нещата отдавна са извън контрол.

- Ако не се лъжа, още преди две години беше открит първият случай на вируса там?

- Точно така. Там ще мине време, за да си възстановят сектора. Вирусът наистина може да е пренесен у нас чрез храна, въпросът е как тази храна се използва за консумация.

- От това излиза, че стопаните хранят домашните си прасета с какво ли не, не е ли така?

- Точно така, това не е правилно. Има много наредби, има изисквания. Но когато едни прасета не съществуват никъде по документи, нямат регистрация. Тези хора, които не са регистрирали обект, няма как да сключат договори с областните ветеринари. Няма как да се обслужват.

- Колко такива нерегистрирани свинеферми има?

- Не знам, но в личните стопанства, предполагам, са много. Мога да говоря от личния си опит. Ние имаме малка свинеферма. Миналото лято обиколих съселяните ни, за да ги помоля да преустановят отглеждането на животни, докато се успокои ситуацията, защото опасността при тях е най-голяма. Повечето нямат нито огради, нито е извършена нормална дезинфекция. Нямат минимални условия. Те обаче категорично отказаха. Няма никакво разбиране по този въпрос. Дори не осъзнават, че са под заплаха.

- Преди време беше заявено, че 7 от 10 прасета у нас са нелегални, имате ли други данни?

- Убедена съм, че може дори да са повече. Всяка година нерегламентирани стопанства се обръщат към нас като източник, от който могат да си вземат животно. На 100% няма регистрация. Държавата е обяснила как стоят нещата, механизмът е, че има обект, трябва да се генерира пътен лист, животното от нашата ферма да се придвижи с марка във въпросния личен двор. Но когато няма регистрация, връзката се губи. Това не се случва легално. По този начин няма контрол.

- Какви мерки може да се предприемат, беше заявено, че започва изтребване на животните в новите огнища? Собствениците пък недоволстват, че ще останат без поминък.

- Проблемът е много деликатен. Може би в населени места, където има големи свинекомплекси, трябва отглеждането да се ограничи. Държавата трябва да има контрол върху нерегламентираните стопанства, защото накрая всички ще очакват обезщетения. Тези, които спазват правилата и са регистрирали частните си стопанства, би трябвало да получат такова. За другите не мисля, че е редно. Рискът е бил за тях.

- Казвате, че секторът се развива добре. Вие сте млад човек, как решихте да се занимавате с това?

- При нас е наследствено. Баща ми създаде фермата преди 15 години. След като почина, аз и сестра ми започнахме да се занимаваме с това. Ние сме ветеринарни лекари, семейството ни е изцяло ориентирано към животновъдството. Бизнесът е семеен, трудно се намират добри служители, а млади хора - почти невъзможно. Предлагаме и обучения, добри възнаграждения, общо взето, условията са доста добри, но не знам какво се случи с новото поколение. Въпреки всичко бих казала, че секторът беше в добър подем до миналата година, докато не се разпространи и у нас африканската чума. Произвеждаме около 50% от това, което се консумира у нас. Доста се внася, не знам какви ще са икономическите последици.

- Има ли нерегламентиран внос?

- Нямам представа, нямам информация. Надявам се, че няма.

- Трябва ли да се намали популацията на дивата свиня, оградата решение ли е?

- Така или иначе в момента популацията ще се редуцира, защото в гората върлува чума по дивата свиня. Нямам информация какво правят ловните дружинки по места, но вече е ясно, че има много умрели животни в гората. При дивата свиня заболяването се разпространява сериозно. Така че естествено ще се редуцира популацията, тъй като животните са болни.

- Има ли промяна в цената за килограм живо тегли, преди време беше 2,20 лева?

- Общо взето, се движи в този диапазон, малко по-висока е в момента, с около 10%. Така че цената е около 2,30 - 2,40 лв/кг. С оглед на ситуацията вероятно ще има някакъв дъмпинг и може да има промяна. Но каквото и да се случи, цената не е важна, а мерките, които ще се предприемат. Нужни са стриктни действия, които се отнасят до всички, които отглеждат прасета. Нерегламентираните трябва да си понесат последствията.

Визитка:


Председател е на асоциацията от края на миналата година

Тя е съсобственик на свинекомплекс в село Радко Димитриево, Шуменска област

Завършила е ветеринарна медицина в Тракийския университет в гр. Стара Загора

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ivan “Mr. Clean” Kostov should learn how to read documents

Prof. Dr. Steve Hanke: In 1997-2001 Privatizations in Bulgaria Were Dirty (INTERVIEW)

Ivan “Mr. Clean” Kostov should learn how to read documents

  • Еnterprises in Europe and America were complaining that it was impossible to do business because of pervasive corruption
  • The Chief Prosecutor will face a Sisyphean task when reviewing the past privatizations
  • There are two great, world-class institutions in Bulgaria - the currency board, and the Sofia Opera

Иван „Мистър Клийн“ Костов е добре да се научи как да чете документи

Проф. Стив Ханке: Приватизацията в България през 1997-2001 беше „мръсна“

Иван „Мистър Клийн“ Костов е добре да се научи как да чете документи

  • Фирми в Европа и Америка се оплакваха, че е невъзможно да правят бизнес в България заради повсеместна корупция
  • Главният прокурор ще се сблъска със сизифовска задача при ревизията на раздържавяването
  • В България има две велики институции от световна класа – валутният борд и Софийската опера