Д-р Павлина Аврамова: Ангината може да е вирусна, особено ако е придружена с дълбока кашлица и хрема

Д-р Павлина Аврамова: Ангината може да е вирусна, особено ако е придружена с дълбока кашлица и хрема

Ако се лекуват с антибиотици за бактериалните причинители, могат да реагират с обриви и допълнителни усложнения, казва специалистът УНГ

- Д-р Аврамова, какво представлява ангината като заболяване?

- Най-общо казано, това е възпалително заболяване на сливиците. Може да бъде причинено както от бактерии, така и от вируси. Особено при малките деца е много по-често срещана вирусната ангина.

- Как се установява дали е вирусна или бактериална ангината, по какво се различават?

- Общо взето има някои симптоми, по които може да се съди дали става въпрос за чисто вирусно заболяване или бактериално. В много от случаите симптоматично двете си приличат. Най-категоричните показатели са кръвните изследвания и микробиологичните на гърления секрет. Когато към симптомите на ангината - гърлобол, затруднено преглъщане и подути лимфни възли има още дълбока кашлица, хрема, можем да предположим вирусна генеза.

- И двете състояния ли са придружени с гнойни налепи?

- Да, могат да бъдат с налепи. Някои вирусни ангини са силно обезпокояващи родителите поради наличието на налепи по сливиците, но тези налепи не винаги говорят за бактериална генеза. Тук мога да дам пример с мононуклеозата. Тя протича с мръснобели налепи по сливиците, като често имитират тези на бактериалната ангина. Понякога е доста трудно с просто око да се установи дали става дума за единия или другия вариант. Добре е да се направи изследване и да не се започва на своя глава антибиотично лечение. Пациентите трябва да знаят още, че вирусните ангини, които се лекуват с най-честите антибиотици за бактериалните причинители, могат да реагират с обриви и допълнителни усложнения. Затова е добре лечението да се прецени от лекар. При голям брой от вирусните ангини, които са диагностицирани навреме, не е необходимо лечение с антибиотици.

- Ако няма установена бактерия, какво е лечението - с антивирусни препарати или нещо друго?
- Ако генезата е вирусна, се назначават имуностимулатори, витамини, противовирусни препарати и др. Често срещани причинители на ангина са от рода на херпес вирусите или коксаки вирусите.

- Кога става хронична една ангина?

- Това е доста сложен въпрос и изисква комплексен отговор. Реално, ако има лекувана ангина и тя се появи отново в рамките на следващите два- три месеца, става дума за връщане на стара инфекция, а не за нова. Някои от ангините през годината могат да са вирусни, а пациентът да предполага бактериалната гнойна ангина. Често е доста трудно да се прецени дали става въпрос за хроничен тонзилит или не. Затова пациентът трябва да се наблюдава дълго време. Всеки път, когато има симптоматика, е препоръчително да се извършат определените изследвания, за да се установи дали става дума за бактериална ангина или не. Има някои ориентири - в различните източници се сочат например - изкарани пет ангини за година или повече от една за сезон, но има допълнителни показатели за една хронична инфекция. Ако сливиците са с една малко по-различна анатомия, може да се съди за една хронифициране на инфекция.

- Кога се стига до усложнения и какви точно са те?

- Всъщност най-честите усложнения са предизвикани от бактериалната ангина. Тя се причинява от хемолитичния стрептокок от група А и всъщност този микроб причинява и специфични усложнения - проблеми с бъбреците, със сърцето и др. Получават се специфични имунологични реакции и имунната ни система започва да разрушава наши собствени тъкани. Това е най-главната причина да се говори за хроничен тонзилит, за операции на сливиците. Важен показател, който може да бъде индикатор дали има такава опасност или не, е AST <кръвно изследване>.

- Всъщност доста е спорен въпросът дали трябва да се предприеме изваждане на сливици?
- Точно така. Колегите са на различни мнения и аз също не мога да съм категорична. Подходът трябва да е индивидуален, а оперативното лечение да е свързано с наблюдение на пациента. Все пак става дума за орган на имунитета, който подпомага ограничаването на инфекциите в определената област.
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.