Д-р Николай Евгениев пред

Д-р Николай Евгениев пред "Монитор": Изнемогваме, а в съседното кафене се събрали хора на раздумка без маски

Взеха се чиновнически решения и ще берем лоши плодове от това

Има хора, които са се самонасочили към болници, други са изпратени от медицински специалисти, а въобще не са за хоспитализация, казва в интервю началникът на COVID сектора в Комплексния онкологичен център в Русе

- Д-р Евгениев, COVID секторът към Комплексния онкологичен център функционира съвсем отскоро. Не сте специалист по инфекциозни болести, но ви се наложи да се сблъскате лице в лице със заразата. Как виждате ситуацията от първа линия?
- Точната дума, с която искам да определя настроенията сред пациентите, а и обстановката като цяло, е истерия. Не казвам, че положението не е сериозно, не подценявам високата заболеваемост, но има хора, които са се самонасочили към болници, други са изпратени от медицински специалисти, а въобще не са за хоспитализация. Има един такъв момент, породен от чувството на страх, че някой може да се усложни и за да се презастрахова, настоява за приемане в COVID отделение. При заболеваемост като сегашната истерията и страхът се превръщат в голям проблем. От друга страна, персоналът е прекалено необучен за поведение в тази бедствена ситуация в условията на пандемия.
- Правилно ли беше да се иска от Комплексния онкологичен център, където се лекуват болни с тежки заболявания и занижен имунитет, да разкрие легла за пациенти с коронавирус?
- С голям размах се взеха доста крайни решения и смея да твърдя, че ще берем лоши плодове от всичко това, което се случва. Според мен не е правилно всяка болница да открива заразно отделение, при условие че това не е включено в разрешението й за дейност. Защото всяко лечебно заведение има разрешение за лекуване на конкретен тип заболявания. В такива тясно профилни болници като нашата, които са специализирани за съвсем друг тип заболявания, в случая онкологичните, няма достатъчно квалифициран и обучен персонал за работа в заразно отделение. Но Комплексният онкологичен център в Русе направи всичко, което е по силите му, за да изпълни това чиновническо решение. Защото ние трябваше за една седмица да създадем COVID отделение в отделна сграда за лечение на заразно болни. Това е, повярвайте ми, много трудно, изключително трудно. И наистина дадохме всичко от себе си, за да открием такъв сектор в центъра по палиативни грижи, който е в самостоятелна постройка. Властта и управляващите искаха много, а логистично не направиха нищо. Натискът беше голям, а подкрепата - никаква.
- Но какво друго можеше да се направи в тази тревожна ситуация?
- Можехме да се подготвим за тази втора вълна лятото, а то се пропиля. За нея се заговори още от април. Ето например, като погледна световната карта, втората вълна в Австралия е през юли-август, това е тяхната астрономическа зима. Можеше да бъдем малко по-съобразителни и да очакваме, че когато се захлади, ще се увеличи заболеваемостта от коронавирус. Защото хората ще започнат да се събират в затворени пространства, самият въздух ще е предпоставка за по-бързо разпространение на болестта, която е въздушно-капкова.
За последната половин година можеха да се създадат специализирани болници за лечение на COVID пациенти. За това време можеха да се открият центрове за подготовка и обучение на персонал, които да се включат в борбата с коронавируса при една по-голяма заболеваемост. Това можеха да бъдат лекари по белодробни болести, по вътрешни болести, анестезиолози и реаниматори, медицински сестри и друг персонал. Конкретно мога да говоря за Русе. За тази половин година можеше да се преоборудва бившата Военна болница, която от години стои празна, и сега там да се командироват да дежурят медицински специалисти от различни клиники. Но не стана. А иначе запълнихме спортната зала с легла, но не успяхме да създадем специализирана болница с кислород и с възможност за активно лечение на пациенти с дихателна недостатъчност при наличието на подходяща сграда, която вече е функционирала като болница.

- Как се справяте сега, какви специалисти работят в COVID сектора?
- Работим много и всички сме тук от дълг. Освен мен има още четирима лекари от Комплексния онкологичен център - хирург, хематолог, анестезиолог и един колега без специалност. Не сме специалисти по заразни болести, но това явно не е проблем, щом се смята, че и акушер-гинеколозите също могат да лекуват COVID-19. На смяна дежурят по една сестра и санитарка. И те са притеснени. Всички се учим в движение, за всички е много трудно. Аз съм основният лекуващ лекар, приемам пациентите, изготвям терапевтичния им план. Нашата структура е ангажирана с умерено тежки случаи и нямаме възможност за апаратна вентилация. Имаме някаква кислородна инсталация, която трудно ще издържи, ако трябва всички пациенти да получат кислород. При нас са 37 легла и само половината ще имат достъп до кислород. Към момента всички кислородни точки са заети.
Персоналът от Комплексния онкологичен център, който работи в COVID сектора, ще се сменя на ротационен принцип всеки месец. Разбира се, докато са тук, колегите няма да контактуват с другите си пациенти с онкологични заболявания освен по телефона.

- Ангажиран сте сега с болни с коронавирус. Това наложи ли да прекъснете връзката с другите си пациенти, които лекувахте досега?
- Имам пациенти, които ме търсят денонощно. Всеки ден провеждам между 100 и 150 телефонни разговора - дали с колеги, дали с пациенти за консултация по телефона, тъй като нямат достъп до медицинска помощ. Много хора се оплакват, че джипитата отказват да ги приемат. Трудно е, но ще издържа, това е мой дълг. Областта, в която искам да работя, е онкология, но няма как. Приех да изпълнявам тази длъжност в COVID сектора и докато има нужда от мен, ще съм тук.
- Имате ли страх за себе си, за семейството си, че може да им пренесете зараза?
- Всеки се страхува. Имам две малки деца и съпруга, която няма придружаващи заболявания, и за тях може да се каже, че съм по-спокоен. Притеснявам се за възрастните си близки.
- Гневен ли сте?
- Гневен съм на някои хора в обществото. Определям поведението им като неадекватно. Когато през пролетта имаше няколко случая на коронавирус, в града сякаш беше паднала бомба - никой не излизаше. Сега, когато рязко се вдигна заболеваемостта, търговската улица на Русе е пълна с хора и почти никой навън не носи лични предпазни средства. Имам чувството, че като ходя с маска в центъра, ме гледат подигравателно. Когато подготвяхме нашата COVID структура, отидох до съседното барче да си взема кафе и, естествено, влязох с маска. Какво да видя? 10-15 възрастни хора се събрали на раздумка и нямат маски. Онзи ден също отивам да си купя кафе и заварвам детски рожден ден. Затова не мога да определя поведението на обществото като адекватно в момент, когато медиците изнемогват.

Визитка:

  • Роден е през 1984 г. в Русе
  • Възпитаник на Математическата гимназия „Баба Тонка“
  • Завършил медицина в Медицинския университет във Варна
  • След дипломирането се връща в родния си град и 11 години работи в Белодробната болница
  • През 2018 г. става първият български лекар, защитил европейска диплома по белодробни болести след положен тежък изпит в Париж по програмата ХЕРМЕС (Хармонизирано образование в респираторната медицина за европейски специалисти)
  • През 2019 г. става докторант по онкология на белодробния рак
  • От март т.г. работи в Комплексния онкологичен център, а отскоро оглави новооткритата COVID структура там
  • Един от малкото специалисти по сънна апнея у нас

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ