Д-р Неделчо Тотев: Нужен е нов модел, за  да не колабират болниците

Д-р Неделчо Тотев: Нужен е нов модел, за да не колабират болниците

Заплатите, заложени в колективния трудов договор, са нереални за малките лечебни заведения

- Доктор Тотев, след три години оцеляване на общинските болници на ръба беше решено държавата да отпусне за тях, както и за областните лечебници общо 66 млн. лв. допълнително за годината. Тази сума решава ли проблема?

- В тези последни три години общинските болници бяха застрашени от фалити, а персоналът - на ръба на отчаянието заради недостатъчното финансиране, както и заради условията, в които хората работят.

Независимо че Сдружението на общинските болници търсеше форми за диалог, не получаваше възможност. С увеличаването на минималната работна заплата през 2018 г. чашата преля. Стигна се до регламентирани протести по места, защото се оказа, че управителите на болници на някои места трудно могат да формират дори минималната, увеличена работна заплата. Стигна се дотам някъде санитарки да получават възнаграждения колкото на медицинските сестри. Затова през 2018 г. излязохме с искания, но те не произведоха нищо. След като и в анекса на националния рамков договор не се стигна до нещо приемливо за общинското здравеопазване, настроенията в сектора се изостриха.

- Все пак имаше известни завишавания на някои клинични пътеки. Това увеличение не ви ли удовлетвори?

- Завишения има, но трябва да се отчита и това, че една общинска болница няма потенциала на областна или университетска. Например имаше увеличаване по клиничната пътека за раждания от 500 на 530 лева, а грижата за новородено - от 120 на 150 лева. Това е нищожно малко, като се има предвид с каква отговорност са натоварени лекарите както за майката, така и за бебето. Като се има предвид и това, че жените предпочитат да раждат в големите градове, общинските болници не могат да се похвалят с големи приходи. Така е и по отношение на редица заболявания. Например коренчова периферна нервна пътека беше намалена от 500 на 300 лева. Там се лекуват патологии в коренчовата периферна нервна система. Необходими бяха много усилия и наши сигнали до Българския лекарски съюз, който подписва Националния рамков договор, за да се стигне до реакция от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

- Каква беше реакцията на НЗОК?

- Реакцията беше, че въпросната намалена пътека от 500 на 300 лева беше възстановена отново на цена 500 лева. Уточнявам, че тези цени плаща касата на болниците, те не са за сметка на пациентите. Казано накратко, за да се постигне дори минимален ефект, трябва да се изразходват максимум усилия.

- Впрочем Сдружението на общинските болници от години се оплаква от недостатъчно финансиране, от реална заплата от фалити. Как стана така, че в рамките на една седмица, че дори и по-малко, част от проблемите бях решени?

- От три години настояваме за работни срещи, за ефективно разрешаване на проблемите в общинското здравеопазване. Стана така, че премиерът Бойко Борисов се заинтересува от нас и по негова инициатива работна група успя за едно денонощие да намери решение на най-парливите проблеми на общинските болници.

- Парите за заплати са основен проблем в общинското здравеопазване, но кои са останалите проблеми?

- Проблем е постоянното покачване на цените на някои консумативи, например на електричеството. Аз съм директор на общинската болница в Чирпан. Оказва се, че цената на тока след увеличението е два пъти по-висока за лечебното ни заведение от тази, която съм договорил преди време. Сега се налага да излезем на свободния пазар и да търсим там, където цените са по-ниски. Това е проблем и за не една и две други общински болници.

- Освен въпросните общо 66 млн. лв. за общинските и областните болници какво още постигнахте след срещата с финансовия и здравния министър в края на седмицата?

- Проблем за нас, мениджърите на общински болници, е и възможността да управляваме целевия ресурс.

- Какво означава да боравите с целевия ресурс?

- Всички общински болници имаме общопрофилирани вътрешни отделения и акушеро-гинекологични. Тези отделения разполагат с общи профилни легла. На тях може да лежи изцяло вътрешна палотология – гастроентерологичи случаи, пулмологични, кардиологични и т.н., без да има фиксиран брой колко точно да са гастро-, пулмологичните и кардиологичните. Последна промяна. Според нея болничните легла трябваше да бъдат профилирани строго – точни бройки за всеки тип заболяване. Ако се появи един пациент в повече над установения брой, например 11-ият кардиологичен случай, при положение че имаш 10 легла, не можеш да го приемеш. Ако го приемеш да го лекуваш, НЗОК няма да ти плати нищо. Това е пълно недоразумение, след като общинската болница няма сектори, а има едно вътрешно отделение. Този нонсенс буквално изправя лекарите пред невъзможността да лекуват пациентите. Новото и много положително е, че след работната среща в края на миналата седмица се стигна до решението болниците да нямат това ограничение. Това означава, че ако досега са имали пет пулмологични легла, но дойде шести пациент с пневмония, няма да се налага да го връщат, а ще го лекуват и НЗОК ще плати за дейността по съответната пулмологична пътека. Общинските болници ще могат да боравят с всичките налични легла и да се отчитат свободно пред касата за лекуваните от тях пациенти по клиничните пътеки според диагнозите, с които те са приети. Този въпрос на някои може да изглежда елементарен, но като се имат предвид споменатите ограничения, той е от изключителна важност. Въпросните лимити, над които НЗОК не плаща на болниците за лекувани пациенти, вече са вдигнати, макар и малко. За различните лечебни заведения те са различни. Предстои всяко едно от тях да разбере с какъв процент те са вдигнати за него. Това ще стане след изчисления на касата, които тепърва ще бъдат направени. Освен това имаме обещанието да отпадне изискването болница непременно да има лекар от една или от друга специалност на цял щат, за да може да сключи договор по дадена клинична пътека с НЗОК. Обещанието е такъв договор да се сключва и ако има един или двама лекари от въпросната специалност на половин щат. Тази промяна беше крайно необходима, като се има предвид, че лекарите от редица специалности са крайно дефицитни въобще за страната. Имаме уверението, че по изключение, с мотивирани писма, ще можем да работим и при положение че имаме такива лекари на половин трудов договор.

- Впрочем националният трудов договор за 2019 г. залага едни много добри параметри за стартовите заплати в здравеопазването. Лекарите например следва да започват с месечно възнаграждение не по-малко от 900 лева. За общинските болници това реализуемо ли е?

- Това е пълен абсурд, неосъществимо е! Болниците са търговски дружества и особено малките, общинските, които не работят по скъпи клинични пътеки, трудно могат да осигурят възнаграждения в параметрите на националния трудов договор.

- Все пак тези 66 млн. лв. допълнително, които се предоставят на областните и общинските болници, ще решат ли въпроса на общинските лечебни заведения? Как според вас може да се реши ежегодният финансов колапс на тези структури?

- С промяна на здравния модел и цялостно преструктуриране на болничната система – от организационна и юридическа, до финансова. Ние, от сдружението на общинските болници, имаме виждания по въпроса, които ще представим на работна среща на 14 февруари с екип на Министерството на здравеопазването.

Визитка:

Завършил е медицина, специалност акушерство и гинекология
Има над 19 години трудов стаж по специалността
От девет години е управител на Общинската болница в Чирпан
Председател е на Националното сдружение на общинските болници

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.