Д-р Момчил Баев пред

Д-р Момчил Баев пред "Монитор": Можем да наваксаме пропуските в образованието, но не и да върнем загубените животи

При повторното отваряне на училищата новите случаи ще скочат с над 20%, казва експертът по обществено здраве в интервю за "Монитор" 

- Г-н Баев, в момента тенденциите при новите случаи на COVID-19 са добри. Можем ли отново да обърнем кривата при разхлабване на мерките и отваряне на училищата?

- Началният курс вече се върна в училище и настояванията на част от обществото са и по-големите ученици да тръгнат. Моето мнение като експерт по обществено здраве е, че това крие много рискове. В момента изглежда, че се справяме с пандемията, но за да продължим по същия начин, трябва да спазваме стриктно мерките. В етапа, в който сме в момента, ще видим йо-йо ефекта в рамките на две седмици. След това случаите отново ще се увеличат. Проучване, публикувано в The Lancet, проследява хода на пандемията в 131 държави в света и затварянето на всички образователни институции като една от стъпките за намаляване на разпространението на вируса. В него е установена тенденция за намаляване на репродуктивното число на вируса с течение на времето след въвеждането на тази мярка и значително увеличение след повторното им отваряне с над 20%. С други думи, при затворени училища случаите спадат, това се случи и в България. Когато ги отворим, ще скочат с 20%.

Въведените мерки започват да дават резултат по принцип от 2 до 4 седмици, но ефектът от отпускането им се забавя с от 1 до 3 седмици. Това забавяне е по-продължително при повторно вдигане на мерките. За да видим някакъв е резултат от това, което правим, трябва да бъдем търпеливи. Отминалите коледни празници и епичните празненства, които видяхме по Йордановден, ще дадат резултат след известно време. Ако обществото продължава да не спазва мерките, ще видим покачване на случаите. В момента държим около 10% положителните случаи от всички направени тестове за ден, те паднаха от 40% през ноември.

Виждате какво става в Европа, България не може да остане изолирана от всичко, което се случва около нас. Много държави са прекратили образователния процес и са онлайн, някои дори имат вечерен час. Има нужда от експертни решения, основани на факти и наука. Всички искаме да ходим по ресторанти и дискотеки, но не може. Същото важи и за училищата.

- Експертите споделят, че след третата седмица от онлайн обучение спада мотивацията на учениците. Колко още могат да продължат така, преди да натрупат по-сериозни пропуски?

- Системата показа, че може да се справи. Важно е да отбележим, че от „Родители за безопасно образование” не смятаме, че обучението в онлайн среда има същото качество като присъственото. То е необходимото зло, за да се справим с пандемията. В момента на кантар са поставени, от една страна, здравето на децата, учителите и техните семейства, а от другата - потенциалните загуби в образованието. Тях можем да наваксаме винаги, но не можем да върнем загубените животи. Над 70 учители починаха миналата година. Има хора, които ще кажат, че стоенето вкъщи уврежда психическото здраве. Да, имаме и такива сигнал, но при по-ефективна работа между родители и деца и занимания, свързани с игра или спортове навън, тези липси могат да бъдат компенсирани, докато преминем през тази криза.

- Има родители, които не искат да върнат децата си в училище и се насочват към дистанционното обучение. Какви са техните притеснения?

- Няма пречка детето да се върне в училище във всеки един момент, в който родителите решат, че вече не съществува риск за детето.

Техните притеснения са свързани с това, че едно дете не би трябвало да седи толкова дълго пред електронно устройство. Също така вниманието им се ангажира по-трудно, отколкото ако имат живия контакт с учителите си. Друг проблем е, че по-малките деца и тези, които са по-щури, имат нужда от повече родителски контрол и до тях трябва да стои възрастен, докато учат. При по-големите в гимназиален етап има разместване на авторитетите и те спокойно могат да учат сами онлайн.

- Основател сте на Фейсбук групата „Наука в кризата” (Science in the Crisis), в която се публикуват различни проучвания, свързани с пандемията. Каква е целта на групата?

- Много хора хвърлят гръмки слова, които звучат реалистично, но като потърсим факти в тях, виждаме, че такива няма. Групата, която основах, има за цел точно това - когато публикуваме нещо, проверяваме своите източници. Ориентирането на гражданите в потока от информация става все по-трудно и борбата с фалшивите новини е трудна. В обществото например се чуват различни мнения от различни кръгове, които цитират изследване в Англия, според което децата и отворените училища не носят по-висок риск за разрастване на пандемията. То обаче беше проведено в период, в който образователните институции бяха затворени. Как някой изследва епидемичните рискове в училища в период, в който те са празни. Апелът ми е хората да бъдат критични и да внимават какви данни четат и цитират, защото някои от тях не са надеждни. В същото време има редица проучвания, които са валидирани.

- Вие сте част от екипа, който работи по националната програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“. Как се отрази пандемията на дейностите по нея?

- Един от най-големите проблеми, които пандемията нанесе върху превенцията на ХИВ, е, че заради нея скрининговата диагностика беше почти изцяло преустановена. У нас тестове безплатно и анонимно могат да се правят в кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС). Хората, които работят в тях, бяха ангажирани в борбата с пандемията. Има дълъг период от време, в който не се прави достатъчен скрининг на това заболяване. По линия на фондация „Сингъл Степ” и програма за „Сексуално здраве и ХИВ” провеждаме кампания за скринингова диагностика чрез бързи тестове за домашна употреба. Това в България сравнително е иновация, но виждаме, че след като затвориха КАБКИС в РЗИ-ата, нарасна интересът към домашните тестове, които предлагаме. Съответно се увеличи и броят на позитивните резултати, които намираме. Само от август до края на 2020-а имаме около 20-25 нови ХИВ позитивни лица, диагностицирани чрез домашните тестове. В КАБКИС средногодишно излизат около 300 новодиагностицирани. За 2020-а те също приближават 300. Степента на откриване на позитивни случаи само от бързите тестове е много по-висока. През 2018-а бяха разпространени около 900 бързи теста и позитивните резултати бяха 10. Тази година бяха по-малко от 900 и позитивните стигнаха до 20. Това говори за две неща - останалите услуги в обществото не функционират и това, че успяваме да постигнем много скрити за стандартните методи да превенция групи. Такава е групата на мъжете, които правят секс с мъже, които не идентифицират себе си като хомосексуални и често са във връзка или брак с жена, но имат сексуални контакти с други мъже. Те са по-малко склонни да търсят услуги за диагностика, ако не са конфиденциални и нямат комфорта, че анонимността им ще бъде запазена.

- Какви нови моменти ще бъдат включени в националната програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ за 2021-2025?

- Най-важното нещо, което трябва да бъде включено в нея, са домашните тестове за ХИВ. Скрининговата диагностика за това заболяване трябва да бъде максимално гъвкава, защото засяга групи, които като цяло са стигматизирани и ако нямаме гъвкави методи на диагностика и скрининг, тези хора стигат до лечение в късен етап, когато вече е трудно да бъдат излекувани. Затова домашното тестване е приоритет номер едно. Друго важно нещо са т.нар. ПРЕП (предекспозиционна профилактика за ХИВ) и ПЕП (постекспозиционната профилактика). Тези два метода навлизат и в България. Предекспозиционна профилактика на популярен език казано е „хапчето против ХИВ”. То се приема от хора, които са в рисково сексуално поведение и приемайки тази таблетка, те се предпазват от инфектиране от ХИВ дори да имат необезопасен сексуален контакт. Постекспозиционната профилактика се приема, след като човек е бил изложен на риск в рамките на 72 часа след контакта. ПЕП може да се сравни с методите да спешна контрацепция като антибебе хапчетата, които се пият до 72 часа. Принципът е същият, но ПЕП трае 30 дни. В този период се пият 4 различни медикамента.

Третото важно нещо е разширяването на услугите за пациенти, които вече са известни. По време на пандемия от нов вирус здравната система е изключително претоварена и ние трябва да я подкрепим с всички възможни начини, за да няма струпване на хора в отделенията по ХИВ, дошли да вземат лекарствата, рецепти или да минат контролен преглед. Неща, които не са задължително свързани с посещение на лечебното заведение, могат да се извършват от разстояние. Такъв е случаят с лабораторните резултати на пациента. Когато те излязат, лекарите и сестрите ги въвеждат в електронно досие, защото в момента досиетата на пациентите са изцяло и само на хартия. Те прекарват часове в писане на рецепти и протоколи, при положение че биха могли да се случват с няколко кликвания върху мишката и принтера да ги генерира. Те се издават на всеки шест месеца на ръка, защото са по зададени бланки от МЗ. Дигиталните услуги ще улеснят медицинския персонал в отделенията, защото той и без това не е много, ще помогнат и на пациентите да имат достъп до своите лабораторни резултати онлайн с потребителско име и парола, без да се налага да се трупат в болницата и да се излагат на риск от коронавирус. Отделения по ХИВ се намират в големи университетски болници, които в повечето случаи са в клиники по инфекциозни болести, където има и близка среща с коронавируса. Дигиталните услуги са третото нещо, за което настоявам в рамките на работната група.

- Какво финансиране ще трябва за това?

- Няма точна калкулация, защото има различни методи, по които това може да се случи. За ПРЕП и ПЕП и в момента съществуват генерични продукти, но те са в пъти по-евтини спрямо преди години. Една опаковка ПРЕП струва около 40-50 лв. Какво са 50 лв. за превенция на ХИВ, ако си представим, че от другата страна е една инфекция, която трябва да се лекува до края на живота на пациента. По-евтино е да инвестираме в превенция, отколкото в лечение. Проблем е, че българското здравеопазването работи повече за лечение, отколкото за превенция.

- В момента има сериозен недостиг на инфекционисти, има ли достатъчно специалисти, които да правят изследванията за СПИН?

- В момента сме в извънредна като обстоятелства среда. Има недостиг на млади специализанти и специалисти, които впоследствие да заменят своите по-старши колеги.

- Ще навлезе ли електронното здравеопазване и в отделенията за лечение на придобита имунна недостатъчност?

- Министерството на здравеопазването полага усилия за стартирането на повече дигитални услуги - електронни рецепти, протоколи. Ние говорим за това от 10 години и най-накрая проф. Ангелов ще доведе до развитие тази инициатива, която ще облекчи до голяма степен лекарите, персонала, фармацевтите. Прототипите на рецептите и протоколите вече са пуснати за тестване, вървим в добра посока на дигитализацията на здравеопазването. Тя е много закъсняла, но по-добре късно, отколкото никога. В отделението в София вече се работи за дигитализация на услугите. Надявам се и останалите 4 сектора за лечение на ХИВ в България да последват примера му.


Визитка:

Доктор по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията
Магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт
Част от екипа на националните програми „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ и „Превенция и контрол на туберкулозата“
Участва в различни експертни групи на МЗ, които изготвят стратегически и програмни документи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.