Проф. д-р Мирослава Раковска, УНСС: Предвиждаме дигитализация на кандидатстудентските изпити

Проф. д-р Мирослава Раковска, УНСС: Предвиждаме дигитализация на кандидатстудентските изпити

Кандидат-студентите ще имат възможност да станат първокурсници от нашия юбилеен стотен випуск без да посещават сградата на УНСС, сподели пред „Монитор” заместник-ректорът по учебната дейност на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Мирослава Раковска.

- Г-жо Раковска, в УНСС вече се провеждат онлайн тестове, студентите предават и проекти. Възможно ли е семестърът да завърши изцяло дистанционно?

- УНСС е първият университет в страната, който реагира своевременно на ограничителните условия в резултат на извънредното положение чрез въвеждането на онлайн обучение в платформата Microsoft Teams. Предвиждаме то да продължи до края на семестъра. Правилникът за учебната дейност на УНСС дава възможност преподавателите да оценяват постиженията на студентите по отделните дисциплини през семестъра чрез текущ контрол посредством различни форми – решаване на казуси, разработка на проекти, участие в занятията, тестове и др. Всички те могат да се провеждат онлайн и немалка част от студентите ще бъдат оценени до края на семестъра. В случай, че епидемиологичната обстановка не позволява семестриалните изпити да бъдат в сградата на УНСС на датите, определени в сесийното разписание, преподавателите имат готовност да организират провеждането им чрез MS Forms на същите дати.

- Какво ще се случи със студентите, които имат задължителни практики?

- В УНСС е предвиден практически стаж по специалността през последната година на обучението, който е с продължителност 120 часа или 15 работни дни. Поради голямото търсене на нашите студенти в практиката и стабилните ни партньорски отношения с работодателите, които университетът ни поддържа и непрекъснато развива, голяма част от нашите четвъртокурсници са назначавани на стажантски позиции още от лятото, а също и по време на учебната година, понякога и за по-големи периоди – 3 или 6 месеца. Това не пречи на тяхното обучение, защото повечето работодатели предоставят възможност за гъвкаво работно време, съобразено с учебното разписание. По-голямата част от нашите възпитаници вече са провели стажа си, а възможности за провеждане или довършване на стажа има до края на сесията през юни, тъй като бизнесът не е спирал да работи като резултат от извънредното положение с изключение на някои сектори. Не считаме, че студентите ще имат проблеми с отчитането на стажа си като част от обучението.

- Бихте ли разказали за системата за провеждане онлайн на кандидатстудентски изпити, разработена от УНСС?

- Нашият университет е безспорен лидер в електронизацията на процесите във висшето образование - въвеждането на първите в страната електронни студентски книжки, на електронните протоколи, електронните главни книги, системата „Уеб студент“ и др. Огромният опит и изградената модерна инфраструктура ни позволиха да разработим първата по рода си в България иновативна система за провеждане на онлайн кандидатстудентски изпити, базирана на изкуствен интелект и използването на съвременните информационни и комуникационни технологии. Иновативното в системата ни за кандидатстване е възможността за пълна автентификация (доказване на самоличността) на кандидат-студентите и криптиране и цифрово подписване на оценките от приемните изпити, сигурност на кандидатстудентската информация. Автентикацията ще се извърша по време на целия изпит, което гарантира, че на него се явява само и единствено съответният кандидат-студент. Предвиждаме дигитализация не само на кандидатстудентските изпити, но и на подаването на документи за кандидатстване, на записването на новоприетите студенти и др., които ще се извършват изцяло онлайн. Реално кандидат-студентите ще имат възможност да станат първокурсници от нашия юбилеен стотен випуск без да посещават сградата на УНСС, каквато е практиката във всички водещи университети в света. 

- По всички предмети ли ще бъдат проведени онлайн тестове?

- На предварителната сесия през юни кандидат-студентите ще могат да положат онлайн изпити по български език и литература, география на България и история на България, а на редовната сесия през юли - да се явят на онлайн изпити или на изпити на хартиен носител (ако епидемиологичната обстановка го позволява) освен по тези три предмета и по математика и чужди езици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.