Д-р Мария Христова: Автоимунни заболявания заблуждават със симптоми на COVID-19

Д-р Мария Христова: Автоимунни заболявания заблуждават със симптоми на COVID-19

- Известно е, че автоимунните бъбречни заболявания могат да се провокират от вируси и инфекции. Означава ли това, че тези пациенти са в по-голям риск при зараза с COVID-19?

- Tепърва ще се правят допълнителни анализи за проявите на COVID-19 сред пациентите с хронични бъбречни заболявания и особено сред тези с автоимунни заболявания.

Първоначалните данни показват по-тежко протичане на COVID-19 инфекцията сред тези пациенти, особено сред групите, които провеждат имуносупресивна терапия. Въпреки това засега общовъзприетото становище е, че лечението не бива да се спира.

- По какъв начин тези бъбречни заболявания взаимодействат с имунитета и го  отслабват или го „обръщат“ срещу нас?

- Засега не е известно точно как различните автоимунни заболявания влияят на изхода от евентуална инфекция с COVID-19. При обичайни условия имунната система има способност да различава чуждите от собствените структури на организма. Така при навлизане на микроорганизмите тя изготвя серия от защитни механизми. Един от начините имунната система да се справи с инфекцията е изработването на антитела, които неутрализират микроорганизмите. При автоимунните заболявания тези антитела вместо да атакуват микроорганизмите, се насочват срещу различни органи в тялото и водят до тяхната деструкция. Частици от микроорганизмите заедно с антителата  могат също да се отложат и в структурите на бъбреците и да предизвикат възпалителен отговор подобен на този, който предизвиква температура. Така че имунитетът при хората с автоимунни заболявания не е „по-слаб“, а просто неправилно програмиран. Всеки един микроорганизъм може да предизвика подобен грешен сигнал, включително корана вирусът.  Имунна система, която веднъж е дала „дефект“, е по-вероятно да дава дефекти и в бъдеще. Затова при тези пациенти рискът от настъпване на „цитокинова буря“ теоретично изглежда по-голям. Пояснявам, че „цитокиновата буря“ е свръхреакция на имунната система и една потенциална причина за смъртоносно протичане на КОВИД-19. Засега обаче не се знаят причините, които я предизвикват и не може да се предвиди кой и кога ще развие такъв тип имунен отговор. За да се намали ефектът от „грешката“ в имунната система, ние често даваме лекарства, които я потискат. По този начин целим да намалим деструкцията на бъбреците, но това крие рискове, защото при среща с друг микроорганизъм отслабеният имунитет не може да осигури адекватна защита. По тази причина дори и в отсъствие на COVID-19 ние съветваме нашите пациентите да се пазят от инфекции и част от мерките, които сега спазва цялото общество, не са им чужди. Особено през зимните месеци препоръките са да избягват контактите с болни лица, да не посещават обществени мероприятия, да носят маски.

- Кои са най-честите автоимунни бъбречни заболявания, които лекувате в Клиниката по нефрология на Университетската болница „Св. Иван Рилски”?

- Автоимунните заболявания на бъбреците най-често засягат „бъбречния филтър“ – гломерула – оттам и името им гломерулонефрити, по-рядко се засягат тубулите и интерстициумът. Понякога бъбреците биват засегнати и при системни автоимунни заболявания като лупус - „вълчанка“, васкулити, ревматоиден артрит и други. За съжаление,  всички те рядко дават сериозни оплаквания от страна на бъбреците и понеже липсва болка, някак си не им се обръща достатъчно внимание. Алармиращи симптоми са отоци, високо кръвно, намалено количество на отделената урина, лесна умора, общ дискомфорт. Често обаче се случва процесът да протича напълно незабелязано, а в крайния етап се налага хемодиализно лечение. Разбира се, ако пациентите бъдат лекувани на време могат да бъдат постигнати много добри резултати и всичко това да бъде избегнато. Ето защо съветваме и младите хора поне веднъж годишно да провеждат както профилактични кръвни тестове, така и изследвания на урина. Ако има отклонения, задължително да се обърнат към нефролог.

- Увеличиха ли се пациентите от началото на пандемията към момента?

- Засега не забелязваме повишаване на тези заболявания, защото както вече споменах пациентите с автоимунни заболявания са доста дисциплинирани, а част от правилата са им познати. Освен това засега все още не сме достигнали пика на епидемията. Но в по-широк период от време извън контекста на пандемията – мисля, че делът им през последните години се увеличава значително. Свързвам го с отговора на имунната система към промяната в околната среда, с начина на живот, стреса. Разбира се, и с по-добрата диагностика в имунологичните лаборатории.

- Тези заболявания могат ли да се лекуват дистанционно или непременно изискват болнично лечение?

- По принцип дистанционното лечение е източник на грешка. Подкрепям, обаче, "контрол от дистанция". Всичко зависи от етапа на автоимунното заболяване. Ако се установи, че болестта е в активна фаза, категорично съществува един единствен вариант и той е болнично лечение. Дистанционно могат да се проследяват пациенти, които са в частична или пълна ремисия, при които препоръчваме да се правят периодични контролни изследвания. Видях, че някои клиники по света са въвели възможността за дистанционно проследяване на пациентите си с автоимунни заболявания, включително и тези, развили симптоми на COVID-19. Това предпазва пациентите от излагане на директен контакт с медицинския персонал и смесване на потоците пациенти. Нашите пациенти, обаче, от години се радват на подобна възможност и често се свързват с лекуващия им лекар-специалист за съвет дори при обикновена настинка. По този начин дори най-малките детайли в оплакванията биват правилно оценени в полза на оптимално терапевтично поведение. Напоследък за това допринасят много и социалните мрежи и приложения, но съм категорична, че нищо не може да замени реалния преглед в кабинета. Той дава безценна информация, базирана на познанията и опита на един лекар - понякога го наричам дори интуиция. Признаци, на които пациентът не отдава значение, при прегледа могат да бъдат забелязани за секунди и понякога коренно променят поведението.

- При какви симптоми пациентите трябва задължително да потърсят помощ от специалист?

- Както стана ясно, автоимунните заболявания могат да засегнат всеки един орган в човешкото тяло и симптомите могат да бъдат най-разнообразни. При системни заболявания симптомите могат много да наподобяват тези на инфекциозно заболяване с постоянна температура (до около 38С), болки по ставите, отпадналост, главоболие, обриви. Тъй като тези болести могат да се провокират от вирусни и бактериални инфекции, разграничаването им не е лесна задача. Обичайно при автоимунните заболявания посочените симптоми се задържат с месеци и не се повлияват от стандартната терапия, дори с времето се могат да се задълбочат. При пациентите с гломерулонефрити - водещи са отоците под очите и по долните крайници, намаляване на количеството отделена урина, промяна в цвета й (червено-кавява), появата на "пяна" в урината, лесна умора при обичайни физически дейности, главоболие, високо кръвно. При всички подобни симптоми е необходима консултация със специалист. Виждате, че клиничната картина може да бъде много разнообразна и е необходима квалифицирана медицинска консултация. Затова в помощ на диагнозата е провеждането на адекватни лабораторни изследвания, назначени и разчетени от специалист. При пациентите с вече доказано автоимунно заболяване след прекарана вирусна инфекция също се препоръчват изследвания, чрез които да се предвиди евентуален тласък на заболяването.

- Какво е  лечението?

- Най-доброто лечение е профилактиката. В познанието за имунната система има още много неизвестни, но със сигурност знаем, че нейното прекомерно стимулиране също крие опасности и затова трябва да се осигури баланс. Установено е, че умерения прием на различни витамини и микроелементи подпомагат този процес - например витамин Д, селен, цинк, омега-3 мастни киселини и др. Лечението на автоимунните болести засега се базира на потискане на имунната система и нейни компоненти, но тази терапия може да има и сериозни странични ефекти. Надявам се с задълбочаване на научните разработки в бъдеще да се разработят и по-добри терапевтични стратегии, а дотогава да си пожелаем да бъдем здрави.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.