Д-р Маджаров: Болниците няма да рухнат без лимитите

Д-р Маджаров: Болниците няма да рухнат без лимитите

Лечебните заведения няма да рухнат, ако бъдат премахнати лимитите на болниците. Това коментира пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му погрешно лимитите се представят пред обществото едва ли не като панацея и едва ли не системата ще рухне, ако ги няма. Според него това, което е предложил вчера здравният министър Стойчо Кацаров за реформа в здравеопазването, всъщност е оригиналната реформа отпреди 20 години.

Според д-р Иван Маджаров,  защото има лимити и  има надлимитна дейност."Това е един лесен начин да контролираш макрорамката на бюджета. Всъщност е лесен, но много груб и води до много други последствия след себе си. Спира изобщо усилията на управлението и на касата, и на държавата за въвеждане на по-ефективни мерки за контрол", смята д-р Маджаров.
Той поясни, че реформата в здравеопазването преди 20 години е била замислена така - парите да следват пациента, да няма лимити, да няма диспропорции, да бъдат правилно остойностени дейностите, които заплаща НЗОК. "Това са неща, които се изкривиха с времето. Въведоха се лимити, защото по-лесно се управляват средствата по този начин", допълни председателят на БЛС.
Д-р Маджаров обясни разликата между това болницата да има дългове и касата да има дългове. Ако касата има дългове, това означава, че парите са свършили и трябва по някакъв начин да се актуализира бюджетът на касата.

Той обясни и създаването на клиничните пътеки като метод за алгоритъм, по който задължително да се извърши нещо на пациента като диагностика и лечение и след това въз основа на този алгоритъм да получи заплащане лечебното заведение за този пациент.

"Проблемът на клиничните пътеки е, че никога няма двама еднакви пациенти, един човек се нуждае от една грижа, друг от по-малка, трети от по-голяма, пътеките не отчитат това, те разглеждат средно претеглен случай. Те разглеждат от всички преминали пневмония, средно колко би струвало на системата", даде пример той.
Другият недостатък според него е, че те са били оценени по специалности и по този начин са довели до изкривявания в системата - някои специалности се оказаха по-добре платени в сравнение с други.

По думите му самият начин на плащане и разписаните алгоритми не са предпоставка за злоупотреби. Предпоставката е въведена заедно с въвеждането тогава на здравноосигурителния модел на системата за контрол. Защото практически Здравната каса няма възможност да контролира нещо в реално време или да контролира качество.

Той беше категоричен, че трябва да се върви към електронизация, да се върви към активност и от страна на потребителите на здравни услуги, за да не се допуска да се отчитат фиктивни услуги.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.