Д-р Кремена Стоева: Случаят с отровния спанак е прецедент

Д-р Кремена Стоева: Случаят с отровния спанак е прецедент

Примесите вече са изпратени за изследване, чакаме резултата

Веригите трябва да върнат опасната храна в складовете и да се опише, обясни в интервю пред "Монитор" началникът на отдел в дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.

- Д-р Стоева, вече стана ясно, че цялото количество отровен спанак е иззето от търговската мрежа. Какви мерки още предприемате?

- След като спряхме опасния спанак от реализация в търговската мрежа, връчихме документи и предписания на засегнатите търговски вериги да съберат опасната продукция от щандовете в логистичните си бази, където да бъде проверено какво количество спанак ще се събере. На базата на тази информация ще можем да анализираме колко от тази продукция е била продадена.

- Все още нямате яснота за цялото количество, така ли?

- Нямаме, защото самите търговски обекти не могат да се организират толкова бързо и да върнат продукта към складовете. В същото време веригите трябва да са уведомили потребителите си също да връщат купени от тях опаковки, което отново е със срок и изисква техническо време. Все пак трябва да се изчакат хората, които искат да върнат опасната храна. След това тя също трябва да бъде изпратена и описана в централните складове. Намерените чужди примеси при нашите проверки в Търговище вече са изпратени за ботаническа експертиза в Централната лаборатория по карантина на растенията, която се намира в структурата на агенцията. След това ще получим становище дали откритото растение е татул или не.

- Кога обаче ще бъдат готови резултатите?

- Не мога да кажа, това зависи от дейността и процедурите на лабораторията.

- Има ли яснота в колко обекта е разпространен този спанак и изобщо как е достигнал до самите вериги?

- Знаем със сигурност кои са засегнатите вериги. По документите, които е предоставил производителят, разпространението е само в големи търговски вериги, но не всички. Знаем точните вериги, но не мога да ги обявя. Направили сме проверка в централните им складове, от които се осъществява логистиката. Проверени са и някои от обектите им на територията на страната, за да сме сигурни, че е иззето цялото количество.

- За колко вериги става дума?

- Четири големи вериги.

- В колко града?

- Те работят на територията на цялата страна. Но отново ще поясня, че вече няма налични количества от този спанак.

- Разбрах, че ваши колеги са били на терен още вечерта след получения сигнал. Какво обясни собственикът, който на всичкото отгоре се оказа нерегистриран?

- Обектът, в който се почиства и регистрира спанакът, не е регистриран според Закона за храните и съответно не е бил проверяван от контролния орган. Проверен е цехът, независимо че е нерегистриран обект, технологията, по която се извършва събирането от полето, почистването, измиването, пакетирането, както и самите насаждения. Технологията е показала събиране на спанака от полето чрез машина.

- Може ли механично да се смеси със спанака този татул?

- Точно така. Това позволява да се получи такова замърсяване с чужди растения при самото събиране на спанака, след което явно контролът по почистването не е бил достатъчно прецизен.

- От колко време собственикът се занимава с тази дейност?

- Нямам тази информация. Вече има акт за административно нарушение за това, че извършва дейност от нерегистриран обект, което е много сериозно нарушение на законодателството ни. Това е довело до невъзможността да бъде контролиран при извършване на тази дейност и косвено води до създадена опасност за българския потребител.

- В какъв размер е глобата?

- Съгласно Закона за храните е в границата между 1000 и 3000 лева.

- А получавате ли сигнали от граждани все още?

- Бих казала, че хората са малко поуплашени и в четвъртък имахме обаждания от граждани, които са си купили спанак и питаха дали е възможно да получат странични ефекти два-три дни след консумация. Успокоихме всички, които са се обърнали към нас.

- Но нямате сигнали за още хоспитализирани?

- Не, нови случаи няма.

- А от кои градове ви звъняха?

- От много места - София, Хасково, Бургас, Шумен и др.

- А вие за първи път ли се сблъсквате с такъв случай в практиката си?

- Да. Лично в моята практика, която никак не е малка, се сблъсквам за първи път. Общо взето, е прецедент.

- А започват ли по-често да сигнализират потребителите при нарушения, какво е впечатлението ви?

- Да, бих казала, че гражданите проявяват активност и сигнализират агенцията при лошо качество на храните, при несъответствия. Ние се отзоваваме при всеки сигнал, правим незабавни проверки. Някои от тях са основателни, други не. Бих казала, че малко се затруднява работата ни, когато се подават неоснователни сигнали, но ние сме длъжни да извършим проверка на място.

- А има ли наистина двоен стандарт при храните, или темата се повдига изкуствено?

- Все още не можем да имаме конкретно становище. При нашите три етапа, в които направихме проучване на проблема, в последния по-ярко се откроиха някои разминавания в състава на храни от един и същ бранд, предлагани на пазара на различни страни членки. Но този проблем е прехвърлен на ниво Европейска комисия. Стартира единната методология и ще започне повсеместно проучване на територията на няколко държави. Една част ще бъде с онлайн поставени въпроси, другата ще е с действително събиране на информация със снимки, въпроси към граждани. Очакваме тази инициатива на ЕС да започне и едва тогава ще стане ясно дали има двоен стандарт при храните.

- След случая с мухлясал кашкавал в училища ще зачестят ли проверките в детски градини и училища?

- Във връзка с мухлясалия кашкавал се увеличава броят на съвместните проверки, които ще бъдат извършени от Държавен фон „Земеделие“ и Агенцията по безопасност на храните в училищата. Получихме вече графика, така че ще има засилен контрол по отношение на прилагането на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. А по отношение на плановите проверки ние от години имаме заповед за засилен контрол.

- Имате ли други сигнали?

- По отношение на „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, освен за мухлясалия кашкавал и преди време за пресечено прясно мляко, не сме имали други сигнали от началото на схемите. Нарушенията в регулярното детско хранене и в спазването на Наредба 9 намаляха.

- Не мога да не попитам и за проблема с птичия грип. Стана ясно, че са открити вече 23 огнища в страната. Имате ли друга информация?

- Засега няма. Прилагат се засилени мерки във всички огнища, обособени са опасните зони.

- Иззети ли са наистина всички заразени яйца и доколко са безопасни за хората?

- Знаете, че вирусът на инфлуенцата при птиците не е опасен при човека, но се блокират яйцата и се унищожават, като се цели намаляване на икономическия ефект и ограничаване на разпространението на заразата. Така е при всяко ново огнище - когато са засегнати яйценосни кокошки, яйцата се събират.

- Доколко хората съдействат, от бизнеса дори ви обвиниха, че целите дребните производители да фалират?

- Не мога да дам конкретни отговори тук, защото птичият грип не е в компетенциите ми. Но мисля, че хората съдействат.

Визитка:


Завършила е Техникум по ветеринарна медицина в Добрич

Има висше образование в Тракийския университет в Стара Загора

Оглавява дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.