Кардиохирургът д-р Келчев: В ендоскопската хирургия камерата е нашите очи

Кардиохирургът д-р Келчев: В ендоскопската хирургия камерата е нашите очи

* Проф. Пицис, с когото направихме 5 интервенции, е като Меси или Роналдо в тази област, казва специалистът

- Д-р Келчев, какво отличава кардиохирургията от останалите медицински специалности?

- Кардиохирургията, както всички хирургични специалности, изисква многоброен и високоспециализиран екип от професионалисти. Никой хирург не е сам! Резултатите, които постигаме в последно време, са благодарение на работата на хирурзи, анестезиолози, кардиолози, операционни сестри, специалисти по извънтелесно кръвообращение, реанимационни сестри, медицински сестри в пред/следоперативно отделение, рехабилитатори и т.н.

- В началото на месеца един от световноизвестните кардиохирурзи - проф. Антониос Пицис, съвместно с екипа ви извършихте серия от сложни ендоскопски сърдечни операции. Какви бяха те?

- Проф. Атониoс Пицис от Гърция е един от малкото ендоскопски кардиохирурзи в света. Те са общо около 30 души. Това, че проф. Пицис оперира у нас, е все едно Меси или Роналдо да дойдат да играят за малко футбол в България.

Той беше тук в началото на месеца за ендоскопски уоркшоп, в рамките на който за два дни извършихме 5 оперативни интервенции на пациенти на възраст между 32 и 67 г.

Ендоскопската кардиохирургия се извършва изцяло с помощта на 3D видеоендоскоп. В този случай камерата е нашите очи. Оперативната интервенция се реализира през 3 см кожен разрез около ареолата на гърдата. По този начин интервенцията е най-щадяща за пациента, като се намаляват максимално оперативната травма и интраоперативната кръвозагуба и се ускорява възстановяването му. Пациентите могат да се върнат към ежедневните си задължения в рамките на две седмици.


- Може ли да ни кажете по-подробно какви операции направихте?

- Трима от пациентите се нуждаеха от сложна реконструкция на митралната клапа. Благодарение на опита си проф. Пицис успя да съхрани клапата и на тримата млади пациенти.

Единият пациент е наш състезател по триатлон, който беше диагностициран с болест на Барлоу - повишена подвижност на платната на митралната клапа, което води до недоброто й затваряне. В такива случаи обикновено клапата се заменя с механична протеза. Със сложна едноскопска кардиоинтервенция ние успяхме да реконструираме митралната клапа, така че тя да се затваря перфектно. Оперативната техника включваше използване на 16 броя неохорди - специални конци, с които клапата се ремоделира, както и специален пръстен, с който се стабилизира клапният ринг. Това ще позволи пациентът да не приема лекарства, които разреждат кръвта, каквито са необходими при замяната на клапата. По този начин той ще може да продължи своята спортна кариера, без да се притеснява за евентуални кръвоизливи при травми. При него с цел намаляване на постоперативната болка и бързо възстановяване извършихме криоаблация - замразяване на междуребрените нерви.

Другите ни двама пациенти също бяха с проблем при затварянето на митралната клапа, само че засегнатите сегменти на клапата бяха по-малко. При тях с помощта отново на неохорди ремоделирахме успешно митралната клапа през минимален разрез.

Четвъртата пациентка беше на 34 години с междупредсърден дефект. При нея с малък разрез извършихме затваряне на  междупредсърдния дефект.

Последната пациентка беше на 67 години. При нея сменихме митралната клапа, защото същата беше увредена от ревматизъм. Ревматизмът е болест,  за която кардиолозите казват „ближе ставите, но хапе сърцето“. Пациентката имаше и предсърдно мъждене, което е предпоставка за възникване на исхемичен мозъчен инсулт. За да намалим този риск, ние изолирахме ухото на ляво предсърдие със специално устройство. Това също е иновативна процедура за България, тъй като досега не е извършвано ендоскопско затваряне на ухото на ляво предсърдие с този оперативен достъп като съпътстваща процедура към минимално инвазивна хирургия.

- Четирима от пациентите са млади хора, може ли да кажете често срещан кардиологичен проблем ли е това при младите?


- Тези заболявания са статистически константни във времето. Благодарение на профилактиката обаче все по-често се диагностицират навреме, понякога и в млада възраст. Тогава с извършването на оперативна корекция тези пациенти се връщат към нормален начин на живот. Диагностицирането на сърдечните заболявания при асимптомен или малко симптомен пациент е ключово. Затова профилактиката е толкова важна. Тя е в основата на изравняването на нашите оперативни резултати и лечение със световните.

- Пандемията как повлия на пациентите ви?

- COVID-19 се отрази много сериозно върху сърдечно-съдовата патология. Много хора се забавиха за оперативно лечение. Много от пациентите започнаха да търсят лекарска помощ по-късно поради страх от заразяване. След като се възстановиха плановите операции, имаме повече интервенции, отколкото друг път по това време на годината. Увеличаването на броя пациенти е средно с 20-30% на месечна база. В работата си все по-често срещаме пациенти, прекарали COVID-19. При тях се препоръчва отлагане на плановата хирургия минимум със 7 седмици, за да се възстановят. При всеки пациент, преболедувал COVID-19, извършваме скенер на бял дроб, за да оценим пораженията от заболяването. Ако резултатът от скенера показва голямо засягане на белите дробове, отлагаме оперативната интервенция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.