0

Н еправилното натоварване на гръбначната система води до функционални нарушения. Ишиасът е неприятно страдание. Притискането на седалищния нерв се проявява с болка, а игнорирането на проблема само го задълбочава.

Самото понятие „невралгията на седалищния нерв” или по-популярно „ишиас” е сборно понятие.

Неправилното натоварване на гръбначната система води до функционални нарушения. Ишиасът е неприятно страдание. Притискането на седалищния нерв се проявява с болка, а игнорирането на проблема само го задълбочава.

Самото понятие „невралгията на седалищния нерв” или по-популярно „ишиас” е сборно понятие.

Независимо от етиологията, причина могат да бъдат много заболявания. Най-често това е лумбална остеохондроза или латерална дискова херния. Други причини за такава болка могат да бъдат и травмени увреждания, увреждане на прешлени след катастрофа, дори и спонтанни фрактури при остеопороза. Заболяването се появява и след продължителна употреба на кортикостероиди, както и при възпалителни процеси, при туберкулоза и при бактериални инфекции.

Болката от седалищния нерв може да показва друг структурен проблем,  обикновено в прешлените и дисковете на лумбалния отдел в гръбнака. Колкото до болката при ишиас и какъв е нейният ход обикновено зависи от къде започва. Може да започва от кръста и да ирадиира по задно-страничната повърхност на крака, като може да достигне до петата, както и до пръстите на крака. Може да има изтръпване и слабост в стъпалото, което е доста неприятно.

Ако тя се  усилва при кихане, кашлица и движение, става въпрос за дискова херни И обратно, появява ли се през нощта и в състояние на покой, обикновено се дължи  фрактури или тумори.

Веднъж придобит, ишиасът обикновено става хроничен.

Облекчаването на болката зависи от самата причина, поради която тя се появява.

Когато става въпрос за дискова херния, тя има хронично рецидивиращ ход. При определени условия, да кажем простудни моменти, вдигане на тежести, настъпва болка, която може да продължи седмици, месец и съответно да бъде овладяна след лечение с нестероидни противовъзпалителни лекарства и физиотерапия. Ако става въпрос за възпалителни процеси, като спондилит и спондилодисцит, се провежда специфично лечение с антибиотици. Това, което трябва да се направи е да се потърси лекарска помощ, да се снеме една много добра анамнеза, пълен неврологичен статус и да се проведат образни изследвания. След това може да мислим за лечение, защото то е различно в дадени ситуации.

Важно е да се знае, че е напълно възможно при неглижиране на проблема мускулатурата на долния крайник да отслабне и да се стигне до пареза. Това налага по-продължително лечение за подобряване и възстановяване.

Хората с шиас трябва да се щадят, най-вече не бива да вдигат тежестисвен това е необходимо да се  движат повече, да не се застояват изцяло пред компютъра, телевизора, където и да са в едно положение.  Ако имат някакви оплаквания, те трябва  да потърсят лекарска помощ, за да бъде уточнена причината особено за тези, които имат дискови хернии, тъй като има все пак хронично-рецидивиращ ход. Препоръчва се два пъти в годината физиотерапия. Така обикновено се задържа положението без обостряния и оплаквания за цяла година.