Д-р Иван Маджаров: Фалшивите сертификати ще ни изолират от Европа

Д-р Иван Маджаров: Фалшивите сертификати ще ни изолират от Европа

Държавата трябва да въведе тежки наказания и за издателите, и за ползвателите

  • Лекар антиваксър е недопустим оксиморон

- Д-р Маджаров, бяхте преизбран за председател на БЛС. Успяхте ли да подредите приоритетите си за новия мандат?

- Три години са кратък период, за да се изпълнят всички приоритети, които първоначално бях поставил пред себе си, така че по-скоро смятам да продължа в същата посока. Бяха постигнати много неща, но големите промени, които трябва да направим, все още не са факт. Една от целите е промяна в Етичния кодекс на организацията, която да отрази съвременните очаквания на обществото към Българския лекарски съюз. Ние осъзнаваме, че до голяма степен сме длъжници на българските граждани в това отношение – да гарантираме пред тях, че лекарите, които ги лекуват, са и добре подготвени, и спазват Етичния кодекс, а БЛС от своя страна има възможност и механизми да ги санкционира, ако не го правят. Това е една много важна задача, която трябва да изпълним в следващите три години. Продължаваме да се борим за по-добро финансиране в здравеопазването, да предлагаме варианти за преструктуриране и реформа, това са част от задълженията, които стоят пред нас като организация, която има активна роля във формирането на здравната политика в България.

- Утре предстои връчването на традиционните награди „Лекар на годината“...

- Да. За съжаление тази година няма да можем да проведем официалната бляскава церемония, която заслужават колегите, които са отличени. Заради епидемичната обстановка решихме да го направим в скромен формат, защото за разлика от събора, където имахме възможност да изискаме от всички делегати да имат зелен сертификат, тук е твърде неудобно да каним официални гости и видни личности с подусловие. Затова решихме да връчим награди на заслужилите колеги, но без церемония. Това е неприятно за нас, защото имаме кръгла годишнина – 120 години от основаването на Българския лекарски съюз, но се надявам да имаме възможност да организираме истински празник през следващата година.

- Навлизайки в темата за пандемията, няма как да не ви попитам – какво е мнението на БЛС за новосъздадените COVID зони и проблемите в тях?

- Факт е, че на този етап зоните боксуват, защото има много въпроси, които остават неясни. Първоначалната идея за създаването им беше да се осигури възможност на пациенти с неясно състояние да отидат, да бъдат тествани с бърз антигенен тест и съответно, ако се налага да бъдат насочени към допълнителни изследвания и поставени под карантина. След това обаче наблюдението на тези пациенти продължава от общопрактикуващият лекар у дома или от лекарите в болницата, ако се наложи хоспитализация. Сега обаче, с отделянето на допълнителни средства за прегледан пациент, който е позитивен и с възможността в тези зони да се изписват рецепти за лечение, възниква въпросът кой след това ще проследява пациента и съответно ще носи отговорност за здравословното му състояние. Лекарският съюз няколко пъти призова на този етап от пандемията средствата в борбата с COVID да бъдат насочени към дистанционно наблюдение на пациентите, които не са в болница. Става въпрос за т.нар. телемедицински методи. Вече има технологични решения и вярвам, че все още има възможност да се коригираме в тази посока и да дадем възможност на пациентите да бъдат наблюдавани в домовете им. Това до голяма степен ще реши притесненията на хората, а в същото време ще премахне и неяснотите за това какво трябва да правят специалистите в медицинските центрове, COVID зоните и общопрактикуващите лекари. Според нас в настоящия етап, вече повече от година и половина след старта на епидемията, трябва да се върви в посока телемедицина и управление на тази криза.

- Телемедицината обаче върви ръка за ръка с електронното здравеопазване...

- Така е и през последната година се свърши много в тази посока. Надявам се скоро да се поздравим и с нови елементи от електронизацията – влизането в сила на електронния амбулаторен лист, т. нар. електронен преглед, електронното ИЗ (история на заболяването, бел. ред), което така или иначе съществува в болниците, но трябва да бъде регламентирано с наредба за министъра и да се осигури възможността да бъде включено в националната единна електронна здравна система. Вече проведохме първа среща на работната група, създадена със заповед на министъра, и започваме активно работа, защото това би трябвало да е един от основните приоритети за всички. Електронното здравеопазване ще реши много проблеми, ще ни даде достоверни данни и ще ни осигури възможността да управляваме процесите по-точно и по-предвидимо.

- Процесът обаче се оказва бавен. Защо на България й отнема толкова време?

- За съжаление има някои субективни фактори, които използват темата електронно здравеопазване, за да въвеждат други изисквания, които по-скоро изнервят съсловието и пречат на плавното въвеждане на всеки модул от тази система. Ще дам един пример с електронните рецепти. Практически системата беше готова без сътресения да поеме електронните рецепти за всички лекарства, за които плаща НЗОК. Но в един момент, незнайно защо, се появи един текст, че не само те, а всички рецепти в България стават изцяло електронни, без никакъв вариант на хартия, което обрече самата идея за електронна рецепта на провал, защото щеше да срещне огромна съпротива от над 30 000 лекари в страната. С годините всички тези процеси със сигурност ще бъдат изцяло електронизирани. Вероятно след време рецептите ще се изписват директно през смартфона, но всяко нещо трябва да се случва поетапно и по начин, който не застрашава въвеждането му. И сега е точно така и затова по наше настояване този допълнителен текст беше премахнат и остана само електронната рецепта за лекарства, заплащани от касата, и тя функционира много добре.

- Говорейки си за издаването на медицински документи по електронен път, трябва да засегнем и темата за сертификатите за ваксинация срещу COVID. След акция на МВР беше разбита мрежа за фалшиви удостоверения за извършена имунизация. Според ваши колеги обаче менте сертификатите са много и вероятно има и още десетки, замесени в подобни схеми. Постъпвал ли е конкретен сигнал в БЛС за такъв лекар?

- Не, в Българския лекарски съюз не е постъпвал сигнал за конкретен лекар, който издава фалшиви сертификати. Получавали сме общи сигнали, които сме препратили към Министерството на здравеопазването, а оттам твърдят, че също имат достатъчно сигнали, които са препратени към прокуратурата. Аз смятам, че държавата има множество механизми, по които може да се справи със ситуацията. Тук е моментът обаче да отбележим, че наказание не трябва да има само за лекаря. То трябва да е реципрочно и за отсрещната страна, която притежава фалшив сертификат. Такава е практиката във всички нормални държави. В съседна Гърция например е 10 000 евро за издалия сертификата и 10 000 евро за ползвателя. Във Франция е 42 000 евро за единия и 42 000 евро за другия. Виждате за каква безкомпромисност става въпрос. Дори не се говори, както у нас някои си позволяват по телевизията да твърдят, че това не може или трудно може да бъде доказано. Защото подобни изказвания са призив. Така че държавата трябва да реагира с въвеждането на строги и тежки наказания. В противен случай България ще бъде изолирана от останалите страни в Европа. Ще бъдем сочени с пръст, че сертификатите, издавани у нас, са ненадеждни, което може да доведе до това да не ги признават при пътувания, да въведат други ограничения за българи.

- Смятате ли, че това са реални рискове?

- Абсолютно реални рискове са. Вече сме наблюдавани в Европа като страна с най-ниското ниво на ваксинация. Достатъчно е да се вдигне по-сериозен шум, че в България масово се издават такива сертификати, и това автоматично ще означава, че от тези нищожни 20% ваксинирани няколко хиляди са ненадеждни. Оттам нататък е съвсем кратък пътят до това отделните европейски държави да предприемат рестриктивни мерки спрямо България.

- Като пример за безкомпромисност дадохте държави в Европа, които обаче въведоха и задължителна имунизация за лекари и медицински персонал. Каква е позицията ви по този въпрос?

- Не само медицинския персонал, а всеки персонал, който работи в обществената сфера и контактува с много хора, би трябвало да бъде ваксиниран. Многократно съм давал пример със здравните книжки, които трябва да притежава всеки, които желае например да работи в ресторант. Нима това е ограничаване на правата? Или когато изискват документ, че си психично здрав или че не си осъждан, за да започнеш работа на определено място. Това също ли ограничава правата? У нас например  има задължителна ваксинация срещу хепатит Б на всички хирурзи. Това обаче изобщо не е тема, която подлежи на дискусия. Просто има места и професии, при които възможността да навредиш на много хора стои над личните ти права като отделен индивид. В крайна сметка всеки има право да реши дали ще работи в дадена сфера, но тази сфера е длъжна да осигури безопасност на обслужване, било то на пациенти, на клиенти и т.н.

- Какво смятате, че изигра водеща роля в грандиозния провал на ваксинационната кампания у нас?

- Трудно е да се обобщи. Но един от факторите е, че от екрана на националните телевизии и от страниците на водещите сайтове бяха излъчвани противоречиви послания. Какво имам предвид? Ако застане един доцент по медицина и говори за ползите от ваксинациите, а само след няколко минути застане друг доцент по медицина и говори точно обратното. Приемайки се, че това е свобода на словото, се допусна разпространението на практически фалшиви и ненаучни новини, които объркаха обикновените българи.

- А смятате ли изобщо, че антиваксъри имат място в лекарската професия?

- За мен това е недопустимо, ако твърдиш, че си учил фундаменталната наука медицина. Лекар антиваксър е оксиморон.

Визитка:

·      Д-р Маджаров завършва Медицинския университет – Пловдив

·      Притежава специалност по ушни, носни, гърлени болести и магистратура по

здравен мениджмънт

·      През 2013-2014 г. е директор на РЗОК-Пловдив

·      Бил е председател на Българската болнична асоциация и управител на болница

„Пълмед“

·      През 2018 г. е избран за председател на БЛС, а през миналия месец бе преизбран за втори тригодишен мандат

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.