Неочакван симптом: Вижте кое заболяване често съпътства COVID-19

Д-р Ивайло Петров, дерматолог: Косопадът често съпътства коронавируса

Неочакван симптом: Вижте кое заболяване често съпътства COVID-19

- Д-р Петров, какви са последствията за кожата от Covid-19?

- Инфекцията с Covid-19, както и всяка системна вирусна инфекция, засяга всички органи на човешкия организъм директно или индиректно. Кожата и косата не правят изключение. В повечето случаи наблюдаваните промени по кожата са резултат от стартиране на имунна реакция към SARS-Cov вируса. Те могат да бъдат множество и разнообразни, в диапазона от леки до тежки. Най-често наблюдавана е уртикарията - бързо преходен, леко сърбящ обрив по кожата на цялото тяло. Обикновено се проявява след 10-14 дни от началото на инфекцията. Друго често наблюдавано усложнение е видим обрив, без симптоматика. По-тежките кожни реакции засягат кръвоносните съдове на кожата и подкожието и са свързани с тяхното възпаление - васкулит. В тези случаи могат да доведат до некроза и изискват спешно лечение от дерматолог. По-рядко, но също тежко усложнение е целотелесен обрив, водещ до ерозии и рани по кожата и лигавиците - синдром на Стивънс-Джонсън. Да не забравяме последствията за косата. При повечето пациенти се наблюдава реактивен косопад 1-2 месеца след края на инфекцията. Косопадът е напълно обратим, като за по-тежките форми може да потърсите консултация с дерматолог.

- Мит или реалност е, че хората с филъри не могат да се ваксинират?

- Поставянето на филъри в слоевете на кожата е свързано с различно по степен възпаление. В зависимост от използвания продукт и техниката на приложение, както и наличието на предходни естетични процедури, могат да доведат до безсимптомно хронично възпаление. Всяка системна инфекция променя имунната реактивност на организма, като при някои пациенти се засилва хроничното възпаление, водещо до оток и болка. Реакцията не е специфична само за Covid-19 инфекцията. В научната литература са описани единични случаи на възпалителна реакция към поставен в миналото филър по време на активна инфекция с Covid-19. В основата си ваксинирането симулира преболедуване от съответното инфекциозно заболяване. Към момента не разполагаме с достатъчно обективна информация, която да дефинира риск при Covid-19 ваксиниране на пациенти с предходни попълващи естетични процедури.

- Има ли последствия за кожата продължителното носене на маски?

- Носенето на маска за профилактика от Covid-19 инфекция променя локалния микроклимат за кожата. Увеличава се влажността и температурата в зоната под маската, което е предпоставка за изостряне на някои реактивни кожни заболявания - атопичен дерматит, периорален дерматит, акне. Периодичното използване на маска с често поставяне и сваляне води до парадоксално изсушаване на кожата, което е значителен проблем при пациенти със суха кожа. Увеличава се и рискът от инфекция.

- Какви мерки могат да се вземат, за да се намалят последствията за кожата от носенето на маска?

- Универсалните мерки за предпазване на кожата при носене на маска включват използване на мек и щадящ кожата гел за измиване, минимум грим, често омазняване на устните и лек бариерен крем за кожата около устата, който да намали ефекта от повишената влажност и изсушаване.

- Хората с какъв тип кожа имат по-често проблеми при продължителното носене на маски?

- Сухата и чувствителна кожа реагира най-остро и най-често на използването на маска. Повишената хигиена и употребата на множество козметични продукти значително влошават състоянието й поради допълнително дразнене. Как да се погрижим за кожата по време на пандемията? За да си дадем шанс да се справим успешно с пандемията и да запазим здрава и сияйна кожа, е необходимо единствено усмивка, позитивизъм, умерено хранене и лек хидратиращ крем.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.