Д-р Гергана Николова: Пандемията COVID-19 промени антиваксърите

Д-р Гергана Николова: Пандемията COVID-19 промени антиваксърите

Човечеството се е спасило благодарение на имунизациите

Майките да не се притесняват, преди ваксината преглеждаме децата дали са здрави, казва в интервю за "Монитор" общопрактикуващият лекар и член на УС на Лекарския къюз

-   Д-р Николова, независимо от извънедното положение, имунизациите, детските и женските консултации вече са възстановени. Възможно ли е да се осъществи безопасен коридор за децата предвид COVID-19?

-  Засега организацията е добра, макар и да я осъществяване трудно. Ние, общопрактикуващите лекари и педиатри, се договорихме за такъв договор с лечебните заведения, в които сме под наем. Имаме пълно разбиране. Определили сме часови пояси, в които се приемат деца за имунизациите, като в този отрязък от време други пациенти не се допускат. Едните пациенти идват преди обяд, другите след обяд. Някои кабинети затваряме, за да може да се консултират децата и майките. Не е лесно, но при добра воля, нещата се получават. В извънредно положение сме заради COVID-19, трябва да се съобразяваме и да не се изнервяме. Тази ситуация изисква голяма ангажираност на ръководствата на диагностично-консултативните центрове, на директорите на болниците, на нас, общопракикуващите лекари. Два дни от седмицата аз преглеждам деца и правя имунизации в двама дни, определени за това от министерството на здравеопазването, в Пета градска болница, където е създадена много добра организация. Входът е разделен с параван. Има отделно място, от където преминават едните и другите пациенти.  Оказва се, че родителите подчертано имат интерес към ваксините на децата, ваксинирали сме не малко, макар и толкова кратък период, откакто те бяха възстановени.

-   Според Вас, пандемията от COVID-19 превъзпита ли антиваксърите?

-  По-скоро, да, защото хората осъзнаха, те виждат какво се смучва и си дават сметка за необходимостта от имунизациите.  За момента антиваксърите не се чуват никакви. Всеки пита кога ще се появи ваксина срещу новия коронавирус. Наясно сме,  че при пандемии може само ваксината да ни спаси от смърт и увреждания. Тези, които сега поставяме са срещу заболявания с много по-голям интензитет на заразяемост и процент на смъртност. Фактът, че в момента няма едра шарка, полиемиелит, дифтерит, коклюш, морбили е благодарение на имунизациите.  Това са все заболявания, които в миналото са били пандемични, взимали са огромни жертви, особено при децата.    Човечеството се е спасило благодарение на имунизациите. Затова и сега, в условията на пандемия, беше направено всичко възможно те да не бъдат пропуснати.

 Вече всички осъзнават един малък вирус каква смъртност причини сред човечеството, как всичко това се отрази на икономиката и на начина ни и качеството на живот на всички нас. Самият факт, че заради COVID-19 сме ограничени, не можем да виждаме близките и познатте си промени не само мисленето ни, но и нашата ценностна система.  Сега оценихме, колко хубаво е да се съберем на една маса с приятели, да виждаме всеки ден майки и бащите си, бабите и дядовците си, да се разходим в парка и да седнем да ни погрееш слънцето, да поиграем с децата. И си даваме смека, че едно такова, дребно на пръ поглед нещо, като ваксината, ни позволява да вършим всеки ден куп неща без страх за здравето и живота си.

-  Майки се безпокоят от негативни реакции на ваксините сега в условита на пандемия, когато детцата може да са заразени с коронавируса COVID-19 без прояви, както и с всякакви рино и аденовируси, характерни за пролетта. Как действат лекарите при тези обстоятелства?

-   Ние, лекарите, винаги преглеждаме децата преди ваксинация,  преценяваме тяхното моментно състояние. Възможно е те да имат някакво заболяване в инкубационен период. Затова им снемаме анамнеза. Питаме родителите, близките дали някой от тях е ходил в чужбина, имал ли е контакти с хора, които са имали проблеми. Освен това, измерваме температурата  на детето, разпитваме дали някой вкъщи е бил с висока температура и се е чувствал неразположен, с какви симптоми е, има ли някой, който е бил хоспитализиран наскоро, дали има сред близките със заболявания с гастроетералня тракт, с болки в мускулите и кашлица. След като снемем анамнезата и прегледаме детето, ако няма никакъв проблем, го ваксинирамеАк има, го отлагаме.  За двата дни седмично, за които ни беше даден коридор да правим имунизации нито аз, нито колегите, с които работим имаме върнати деца заради заболявания или съмнения за скрита инфекция. Ние, лекарите, се радваме, че имунизациите бяха възтановени, защото те не могат да се отлагат до безкрай. Това означава, че вече се свъщаме към нормалния ритъм на живот.  Вече можем да се грижим и за другите заболявания, защото не е само коронавирусът, който човек може да срещне, да се разболее, да влезе в болница и дори да умре. Има и много други болести, за които трябва да наблюдаваме и те не са по-малко опасни от COVID-19. Не можем да останем и да гледаме едностранчиво. Това е и смисълът на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която възстанови имунизациите, детските и женските консултации.

-  Реимунизациите обаче не бяха възстановени, а те не крият по-малък риск. Как гледате на този въпрос?

-  Вече имахме среща на членове на управителния съвет на Българския лекарски съюз, неговият председател д-р Иван Маджаров и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, на която говорихме точно по този въпрос. Беше ни разяснено, че ще се извършва пълният обем  дейности от имунизационния календар в България. Това означава, че ще се прави всичко, което е позакъсняло предвид пандемията, включително и реимунизациите.

-    Кога ще бъде отпушен коридорът и за реимунизациите?

-  Разбрахме се, че ще б ъдат издадени указания, че посоченото в заповедта на министъра се отнася и за реимунизациите, за да работим спокойно. Надяваме се те да бъдат изготвени и дадени  съвсем скоро.

-   Забавянето на имунизаците с месец и половина може ли да се окаже рисково за децата?

-   Фатални последствия няма да има, защото те не бяха на училище, на детска градина, стояха си вкъщи, тоест рискът е твърде минимален. Сега ние, лекарите, ще се натоварим повече, но то е в името на децата и съм сигурна, че никой от нас няма да скъпи труда си, за да подсигури здравето на децата. Ще се справим със ситуацията. За всеки лекар, който работи с тях най-щатливия момент от работата му е беззъбата усмивка насреща.

-   В ситуацията на пандемия и извънредно положение изостават проилактичните прегледи. Какви изненади очаквате там, след като то бъде отменено и хората отново започнат да ходят на лекар?

-  Това е сериозен проблем. Профилактиката трябва да се провежда, защото има бързо развиващи се заболяваня, например някои онкологични локализации. Небохдомио е тя  по-скоро да бъде възстановена, тъй като има рискови групи, където ние целенасочено търсим заболявания. Такива са хората с фамилна обремененост, за които търсим рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на простатата – все сериозни неща, за които не бива да има олямо отлагане, за да не се стигне до сериозни последствия.

-  Как търсите и проследявате за прфилактични прегледи потенциалните пациенти?

-  При рака на гърдата веднъж на две години се правят прегледи на всяка жена от 50 до 69 години се назначава мамография. Ако при предишно изследване се установи някакво изменение от типа на мастопания или киста, тя се контролира на половин или една година в зависимост от показанията на мамолога, за да можем да разберем дали то се променя или не във времето и при опасност да се вземат мерки за отстраняването му. За рак на простатата, веднъж на две години на мъжете над 50-те до края на живота им се изследва туморният маркер.  При рака на дебелото черво, който има изключително фамилна анамнеза, в семействата, където има такъв случай, се назначават и изследват всяка година колоноскопии и консултации с гастроентеролог.

 

Визитка:

- Д-р Гергана Николова е общопрактикуващ лекар с над 30 години стаж

- Специализирала е вътрешни болести и обща медицина

- Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.