Д-р Гергана Николова: Легла за болните от COVID-19 ще има, притеснителното е, че няма специалисти

Д-р Гергана Николова: Легла за болните от COVID-19 ще има, притеснителното е, че няма специалисти

С изчерпани сили сме и без никакви предпазни средства

В много сериозна ситуация на заболеваемост от грип сме, казва пред "Монитор" общопрактикуващият лекар и член на УС на Българския лекарски съюз

- Д-р Николова, Втора градска болница бе преструктурирана, за да приема заболели от COVID- 19, останалите болници в София имат ли капацитет да поемат болни от корона вирус?

- В случая най-много ме притеснява това, че здравната система има липса на медицински специалисти. Капацитет за легла има. Виждате, че в Италия има недостиг и се прехвърлят лекари от една област в друга, говори се за мобилизация на хора в пенсия. Не знам обаче как би се случило това у нас, защотои в момента сме натоварени максимално между двете грипни вълни и новия коронавирус. С изчерпани сили сме и без никакви предпазни средства. Хубаво е, че ще има болница, но трябва да има и екипи, специализиран персонал които да работи и да разбира от това. Ние сме в много сериозна ситуация на заболеваемост от грип. Сезонните заболявания също са много тази година, броят на болните от коронавирус също се променя.

- Въпреки ситуацията с недостиг на персонал, част от медицинското съсловие намира време и за протести, какво е вашето мнение?

- На този фон, за мен е необяснимо и неразбираемо медицинското съсловие да протестира и да повдига въпроса за заплатите. В момент, в който цялата система се подготвя за активен отпор срещу новия COVID- 19, това е някак абсурдно. В момента при нас е като във „военно положение“ – изпитание за силите и способностите на медиците, и не парите са акцент. Ние също губим срадства – купуваме маски и дезинфекционни материали на доста по-високи цени, ще имаме сериозни финансови загуби, защото се натоварват клиничните пътеки, но не смятам, че трябва да застанем пред вратите на лечебните заведения и да протестираме за пари.

- А подкрепяте ли колегите си, които протестираха пред белодробната болница, затова, че нямат необходимите санитарни материали за предпазване в работата си с евентуални преносители на коронавирус?

- Да! Недопустимо е хора, които работят с пациенти, изследвани за корона вируса да бъдат без лични предпазни средства, да нямат маски. Така автоматично губим хора, които са подготвени да се справят с пациенти с дихателна недостатъчност, да „отстреляш“ тези специалисти, да ги вкараш в 14 дневна карантина или да ги разболееш, и да няма кой да ги замести, е безумие. Най-големият недостиг е на медицински специалисти, защото маски и предпазни облекла ще внесем, но специалисти няма от къде да намерим. Ако могат да се произведат маски за 10 – 15 дни, то специалисти не могат да се произведат, затова е важно да се пазят и ценят.

- Колко са пациентите ви под карантина, тези които вие наблюдавате и как поддържате връзка с тях?

- Четирима са пациентите ми под наблюдение, откакто се въведе карантина за хора, пристигащи от рискови страни. Това е и периодът, от който започнахме да издаваме болнични след попълване на анкетни карти на границата. В тях са упоменати имената на пациента, неговите лични данни, както и адресът, на който ще пребивава следващите 14 дни, както и кой е неговият личен лекар. Ние получаваме картите от регионалните здравни центрове. Свързвам се с пациентите си по телефона –следя здравословното им състояние и дали има и най-малка промяна – говорим си за температура, болки в гърдите, общи неразположения. Това е само част от наблюдението, което осъществяваме.

- Успявате ли да отговорите на всички обаждания?

- Трябва да бъдат настоятелни и търпеливи. Кабинетите са пълни, има хора с температури, вирози, пневмонии. Доста говорим по телефона, заради разясненията, които всички лични лекари трябва да даваме на пациентите, прибрали се от чужбина – с тях трябва да поддържаме ежедневна телефонна връзка. Някой път може да се наложи пациент да звънне 4 или 5 пъти, но когато става въпрос за здравето, човек не бива да подценява мнението и съвета на своя лекар. Когато има добра информираност – нещата се случват по правилния начин.

- Как се установява нарушението на карантината?

- В малките градове е много лесно, защото всеки колега знае, че пациентът му се е прибрал от чужбина и е в карантина. Не е изключено да го види в кафето да общува с приятели. Тук дори не опираме до това дали да се плати или не болничният лист, а за това, че трябва да има санкции. Така се процедира в някои от другите страни. Там дори е предвидено лишаване от свобода до 3 месеца, заради това, че поставяш под риск общественото здраве.

- Колко са случаите на нарушена карантина?

- Мисля, че никак не са малко. Това е породено от липсата на самодисциплина и информираност, за последиците от самоволни решения.

 - Има ли притеснения сред възрастните ви пациенти, как приемат те факта, че Covid 19 заплашва живота?

- И сега изпратих пациент за хоспитализация. Става дума за мъж, който е на 70 години и преболедува една пневмония през февруари. От няколко дни е с температура, която достига до 39.6. След изписване от болница обаче,той  не си бе направил двата контролни прегледа по клинична пътека и сега отново е стоял два дни в къщи с висока температура и се е самолекувал. Паника няма, а по – скоро неглижират състояние си. Аз не казвам, че всеки с температура трябва да отиде на лекар, но поне да се обади и да съобщи за състоянието си, за да мога да преценя дали е спешно.

- Защо тогава хората се презапасяват и се усеща паника?

- Заболяването е ново, екзотично, страшно много се говори за него. Има висок индекс на заболяване, доста по-висок от грипа. Хората са притеснени, защото се заразяват много повече от един сезонен грип.

- Има ли увеличение на заболелите от грип В?

- Да, има и много деца, също така и възрастни. По цял ден идват хора с температури и остри респираторни заболявания – това е основният контингент. Необходимо беше да са увеличи ваканцията за учениците. Предстои да се направи анализ в края на седмицата на броя и процента заболели в София, всеки ден ситуацията е динамична и се следи и анализира постоянно.

- Успявате ли да покриете личните посещения, които изпълнявате?

- За момента да, занапред не знам как ще е, защото е страшно.

- Обмисляте ли варианти да ограничите посещенията на рискови групи пациенти?

- Спрели сме женската и детската консултация, а на възрастните сме казали да не идват, ако нямат сериозни здравословни неразположения. Апелирам хората, които не са в спешно състояние, нямат хронични болести и не са със сериозно страдание, да си останат в къщи и да се самоограничат.

- Самоограничаването и самодисциплината ли трябва да са приоритет на хората в тази ситуация?

- Сега станахте свидетел на разговор с колега, завърнал се от рискова страна, който се чуди защо и дали да е в карантина. Апелираме всички. Нека знаят, че ако си били в зона на заразяемост, задължително да спазват карантинния период, да се изолират, да не са в контакт с други хора. Но реалността е такава, че някои се чувстват добре и си казват - „няма да стоя тука като мога да отида на кино или да се видя с приятели“. Ако в такава ситуация човек, преносител на корона вируса се срещне с някой с по-слаба имунна защита, е сигурно, че ще се предаде заразата. Така се стига до препредаване, до момента, в които някой не се види с възрастен роднина, където заболяването ще протече наистина тежко.

- В София, много трудно се намират и санитарно- хигиенни средства, така ли е, и как ще се овладее тази ситуация?

- Защитни материали няма никъде, включително и за лекарите на първа линия. Трудно се снабдяваме, а ние трябва да ги сменяме често. Периодът съвпадна с първата грипна вълна, после втората, която продължава и в момента, и затова се изчерпаха всички материали.

 

Визитка:

- Д-р Гергана Николова е общопрактикуващ лекар с над 30 години стаж

- Специализирала е вътрешни болести и обща медицина

- Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.