Д-р Гергана Николова:  Искаме ясни критерии, за да изпращаме на тест за COVID-19

Д-р Гергана Николова: Искаме ясни критерии, за да изпращаме на тест за COVID-19

По този начин ще се спести пътят на пациента до поставянето на диагноза

Не бива да изпадаме в паника заради отварянето на училищата, няма как да затворим децата вкъщи, казва в интервю на "Монитор" общопрактикуващият лекар

- Д-р Николова, децата започнаха присъствено училище и вече има заразени ученици и учители. Това притеснява ли ви и какво трябва да следва оттук насетне?
- Ясно е, че няма как да затворим децата вкъщи и да им кажем да не излизат. А и що се отнася до положителните случаи, явно тези хора не са се заразили в училищния двор. При спазване на правилата на дистанция, при носене на маски в определената възраст и правилния начин това да се прави не мисля, че ще има проблем. Но една маска не може да се носи целия ден, не бива да се слагат на лицето и предпазни средства, които вече са били изпускани на земята и са мръсни, както и децата да ги разменят помежду си. Просто нека ги научим на някои правила и хигиена - миене на ръце, това са все неща, които всъщност трябва да се спазват не само при наличие на коронавирус. Но не бива да се изпада в паника, продължаваме със спазване на мерките, не може да затворим държавата.

- Какво прави обаче един родител, когато детето му е със симптоми? Как идва при вас на преглед, кой плаща PCR-а и изобщо как се назначава изследване?
- Когато дете е със симптоми, родителят трябва да се обади на общопрактикуващия лекар и той да прецени какво да се предприеме - дали да се направи тест съобразно симптомите, дали е нужен само преглед. Оттам насетне схемата е много сложна, защото ние нямаме право да пуснем какъвто и да било тест за коронавирус - нито имунологичен, нито PCR. Няма критерии, по които наистина можем да изпратим пациент за тестване. Затова поискахме ясно да се посочат такива, които да казват при какви симптоми можем да направим това. Още повече че има различни видове тестове и затова е нужно да знаем кой е необходим в случая. Ние можем да пуснем пълна кръвна картина, лаборатория, рентген, но само това. А и в период на епидемия не би трябвало пациент, съмнителен за COVID-19, да се разхожда до клиничната лаборатория, нито пък до рентгена. Така осигуряваме коридор да се заразят други пациенти, затова искаме при нужда да се прави специфичното изследване. Когато едно дете е с температура, със симптоми на респираторно заболяване, би трябвало родителят да се обади в училище и да може да съобщи дали то е с коронавирус или не. Тогава ще се знае дали е необходима карантина и за останалите деца и учителите.

- Вие обаче поставяте не за първи път този въпрос, поискахте да можете да издавате такова направление, защо няма чуваемост досега?
- Отдавна поставихме това искане, не мога да ви кажа защо няма чуваемост. Въпросът е ние да можем да насочваме пациента - да има приемни, където да могат да се вземат тестове, да се изследват контактните лица. Когато съм издала направление, това нещо ще може да се направи. По този начин ще се спести пътят на пациента до поставянето на диагноза и необходимостта от специфична терапия. Защото ако пациентът е с грип, има списък от противогрипни медикаменти, които са ефективни. Няма логика да се предписва друга терапия. Но ако е с COVID, се нуждае от друго лечение. Така че диагностиката е свързана с това каква ще бъде терапията.
- Как си обяснявате, че от началото на пандемията касата е заплатила съвсем малко тестове? Това означава, че повечето хора се изследват сами и плащат PCR-ите от джоба си.
- Повечето наистина си плащат сами тестовете и се притеснявам, че със зачестяването на вирусите все повече ще си правят сами PCR, за да са сигурни в диагностицирането и да са наясно с кого могат да имат контакти, особено при наличие на възрастни и болни хора в семейството.

- Вчера здравният министър поиска РЗИ-тата да имат унифициран подход при предписанията при карантиниране. Няма ли такова унифициране все още и как е възможно това след толкова месеци?
- Така е. Има издадени указания, но е добре наистина да се унифицират заповедите за всички РЗИ-та. Сега се случва така, че РЗИ поставя под 14-дневна карантина колеги, които са прегледали пациент със симптоми за COVID. Ако аз имам двама такива пациенти, какво ще стане с останалите, ако отсъствам месец? А ние използваме предпазни средства и не би трябвало само защото сме прегледали някого, да сме в изолация. Правилата не са уеднаквени, защото на други места РЗИ приема, че след като прегледът е с предпазни средства, няма нужда от карантина. В този смисъл наистина няма еднакви правила.

- Препоръчвате ли ваксина против грип и особено при децата? Това би ли ви улеснило в диагнозата, или ще се налага винаги тест?
- При едно здраво дете спазване на добър хранителен режим и закаляващи процедури, играта на открито, не виждам нужда от това. Те достатъчно подобряват имунната система. Ако детето обаче е с астма или друго съпътстващо заболяване, е редно да се помисли за някакъв вид профилактика. Колкото до теста, за съжаление в медицината не винаги 2 и 2 прави 4. А особено сега в комбинация на респираторните вируси с COVID трябва да има повече възможности за диагностика. Правилната диагностика определя и правилното лечение, така ще имаме здрави пациенти и няма да се допусне повторно затваряне на училища. Не бива да допускаме държавата да бъде блокирана. Затова трябва да имаме възможност да правим тестове, да ограничим разпространението на инфекцията, така ще се справим и през зимния период.
- Има ли наистина спад при някои заболявания заради спазване на предпазни мерки и очаквате ли спад на грипа заради тях?
- Би трябвало, това е нещо, което ни предпазва. Маската е универсално решение, тя ще спре и грипните вируси, дистанцията ще изиграе също добра роля. Хигиената, честото проветряване, дезинфекцирането на повърхности, на пода ще доведе до намаляване на респираторните заболявания.

- Оформи се голяма дискусия по въпроса дали трябва да се използват UV лампи в класните стаи. Вие на какво мнение сте?
- Това трябва да се прецени, защото не може да се използват, когато децата са вътре в класните стаи. Имат определени противопоказания, не са панацея. Ние използваме такива в кабинетите, но при определен режим на работа, когато не сме вътре, само в определени часове. В миналото това се правеше в училищата през есенно-зимния сезон, нямаше проблеми. Но все пак трябва да се прецени.

- А очаквате ли повече хора да се ваксинират против грип тази година?
- При програмата на министерството за борбата с грипа миналата година отчетохме намаление на заболеваемостта при възрастните пациенти. Това показва добрия ефект на програмата. Тогава много хора заявиха желание да се имунизират още през септември. Въпросът е ваксините да дойдат навреме.


Визитка:

Д-р Гергана Николова е общопрактикуващ лекар с над 30 години стаж

Специализирала е вътрешни болести и обща медицина

Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.