Д-р Евгения Недева, директор на РЗИ-Велико Търново: Имунизацията ще ни върне по-бързо към нормалния живот

Д-р Евгения Недева, директор на РЗИ-Велико Търново: Имунизацията ще ни върне по-бързо към нормалния живот

  • Проблемът с недостига на медицински персонал съществува в цялата страна
  • Болниците в областта са по-добре подготвени за справяне с новата СOVID-19 вълна като възможност за разкриване на допълнителни легла

 

- Д-р Недева, каква е причината един не особено голям град и областен център като Велико Търново да попадне в епицентъра на четвъртата ковид вълна и да се нареди на едно от челните места по процент на увеличена заболеваемост в страната?

- Причините са комбинирани – от една страна, Велико Търново е туристически град и се посещава от много хора, а от друга, не малка част от населението се завръща от чужбина по родните места. Въз основа на извършени епидемиологични проучвания на потвърдените случаи на СОVID-19 в областта през август може да се направи изводът, че сред тях преобладават лицата в работоспособна възраст (19-60 г.). Случаите попадат в следните основни категории: лица, работещи, учещи и живеещи в чужбина, които се прибират в страната; лица, прибиращи се от почивка на Българското Черноморие, и лица, при които не са установени пътуване или промяна в ежедневните дейности. Често боледуват и цели семейства.

- Как реагира РЗИ-Велико Търново на тази повишена заболеваемост?

- Поради нарастването на случаите на СОVID-19 и повишаване на 14-дневната заболяемост в областта, както и в изпълнение на съвместната заповед на МЗ, МВР, МЗХГ, на 5 август беше взето решение от Областния кризисен щаб при областния управител на област Велико Търново за засилване на контрола по спазване на мерките срещу разпространението на коронавирусната инфекция на територията на областта. За спазването на ограниченията следят ОД МВР-Велико Търново, Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните и Дирекция „Инспекция по труда“ – Велико Търново. Всяка от десетте общини на областта също извършва проверки за спазване на мерките. На 20 август Областният кризисен щаб излезе с препоръка към всички кметове на десетте общини в област Велико Търново да ограничат и при възможност да отложат провеждането на събори и масови мероприятия, свързани със събиране на много хора на едно място.

- Увеличи ли се броят на извършваните от вашите инспектори проверки? Установени ли са нарушения на противоепидемичните мерки? Какви мерки и санкции са наложени?

- За периода от 6 до 30 август 2021 г. са извършени общо 1013 проверки, от които 241 съвместни между отделните институции (РЗИ, ОД МВР и ОДБХ) и общинските администрации. Контролът се осъществява в обекти с обществено предназначение (места за настаняване, открити плувни басейни, ученически лагери, фитнес зали, игрални зали, фризьорски салони и др.); заведения за обществено хранене; търговски обекти (магазини за промишлени и хранителни стоки, търговски центрове и др.); нощни заведения; бензиностанции и други обекти (аптеки и дрогерии, лечебни заведения и др.). Издадени са общо 103 предписания за отстраняване на констатирани нарушения и е съставен 1 акт за установяване на административно нарушение (в търговски обект - магазин за хранителни стоки).

- Каква е ситуацията в областта към настоящия момент?

- Към 30 август за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост (за периода 16-29.08.2021 г.) от 399,2 на 100 хил. души население. Областта е в червената зона (ниво 3 на заболяемост – от 250 до 500 на 100 хил. души), съгласно Националния план за справяне с пандемията. Към 00:00 ч. на 30.08.2021 г. са диагностицирани с COVID-19 11 060 лица, от които през последното денонощие – 21. Хоспитализирани са 217 души, а на домашно лечение са 758. Излекувани са 9362 лица. В сравнение с предходната седмица са диагностицирани 917 нови случая, излекуваните са се увеличили с 248, а лицата на домашно лечение – с 487; починалите са с 41 души повече. Към 10:00 часа на 30.08.2021 г. карантинираните лица, в т.ч. и близките контактни на диагностицираните случаи на COVID-19, са общо 1246, с 405 повече в сравнение с предходната седмица.

Към 30.08.2021 г. на територията на областта са установени 3 активни огнища в организирани детски колективи (детски градини) и социална институция за предоставяне на социални услуги. Не са установени случаи на COVID-19 при деца и ръководители от организирани детски и ученически лагери.

През последните дни се наблюдава известно задържане (плато) на 14-дневната заболяемост, което може да е във връзка с провеждания засилен контрол върху спазването на въведените противоепидемични мерки в област Велико Търново.

- Имат ли готовност болничните заведения в областта да реагират на четвъртата вълна?

- С моя заповед са разпоредени мерки за осигуряване на задължителен минимален брой легла за дейности по диагностика и лечение на лица с основна или с придружаваща коронавирусна инфекция в лечебните заведения за болнична помощ на територията на областта, съгласно съответното ниво на заболяемост, определено по Националния план за справяне с пандемията. При нарастване на случаите на новозаразени пациенти с СОVID-19 лечебните заведения за болнична помощ имат готовност в рамките на 48 часа да увеличат болничните легла.

Към 30.08.2021 г. броят на леглата, определени за лечение на пациенти с COVID-19, е 239, от тях 219 за хора в неусложнено състояние, в т.ч. 4 за пациенти под 18 години, и 20 – за интензивно лечение.

Към 10:00 ч. на 30.08.2021 г. са хоспитализирани 214 лица от област Велико Търново. В болниците на областта се лекуват 202-ма пациента, от които 17 са на интензивно лечение. Най-много са хоспитализираните в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД – Велико Търново, и МБАЛ „Св. Ив. Рилски“ ЕООД – Горна Оряховица, следвани от „МБАЛ – Павликени“ ЕООД и МБАЛ „Д-р Дим. Павлович“ ЕООД – Свищов. Хоспитализирани са 4 деца от областта, които се лекуват в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД – В. Търново. В лечебни заведения извън областта са хоспитализирани 20 души.

Съгласно етап 4 на Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 общият брой на разкритите легла в областта е 299, от които 22 са интензивни. При предходната трета вълна на епидемията през седмицата 29.03-04.04.2021 г., когато заболяемостта от COVID-19 е била най-висока в областта – 503,0 на 100 хил. души население, са били заети 279 легла, от тях – 16 интензивни.

Проблемът с недостига на медицински персонал съществува в цялата страна. С цената на много усилия и благодарение на натрупания опит, професионализъм и всеотдайност на медицинските специалисти смятам, че лечебните заведения за болнична помощ в областта ще се справят със създалата се ситуация.

- Как върви процесът на ваксинация в областта? Какъв е броят или процентът на ваксинираните? Кои възрастови групи предпочитат да се ваксинират и кои не желаят?

- По данни на Единния информационен портал COVID-19 към 00:00 ч. на 30.08.2021 г. в област Велико Търново са поставени 59 719 дози (с натрупване), а със завършен имунизационен цикъл са 30 539 лица (с натрупване). Тези резултати нареждат областта на 11-о място в страната, както по брой поставени дози ваксини, така и по брой лица със завършена имунизация. Общо ваксинираните представляват 13,3% от населението на област Велико Търново. Една трета (31,3%) от населението в областта над 18 години е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19. До 18 години са ваксинирани 206 подрастващи, с 22-ма повече в сравнение с предходната седмица.

- Кои ваксини са най предпочитани? Колко разкрити пункта за ваксинация има в областта и къде са те?

- По данни на информационната система най-предпочитаните ваксини са Comirnaty на Pfizer/BioNTech и Janssen, като най-много са приложените дози при лицата над 60 г.

Към момента на територията на областта са разкрити 15 временни имунизационни кабинети в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, и в РЗИ-Велико Търново, в които се прилагат одобрените от Европейската комисия и България четири ваксини. По предложение на кмета на общината предстои разкриване на още един временен имунизационен пункт в старата столица, като ваксинацията ще се осъществява от екипи на детското и училищно здравеопазване. Към момента разполагаме с достатъчно ваксини. В областта продължават утвърдените добри практики – разкриване на зелени коридори във временни имунизационни кабинети/пунктове и на изнесени мобилни кабинети в мол, училища, клубове на пенсионера и инвалида; имунизации от мобилни медицински екипи на лица от малки и труднодостъпни населени места на територията на общините Велико Търново и Елена; обхващане с имунизации от мобилни медицински екипи на трудноподвижни лица и лица от уязвими групи; имунизиране на персонала от образователни институции, големи фирми и предприятия, функциониращи на територията на областта, и др.; скринингово изследване с бързи антигенни тестове на домуващи и персонал в социални институции за предоставяне на социални услуги на територията на областта и др.

Въпреки направеното досега е необходимо да продължат усилията за ускоряване на процеса на ваксинация с цел постигане на по-високо ваксинално покритие на територията на област Велико Търново.

- Ако нивото на заболеваемост в областта продължи да се увеличава, предвижда ли РЗИ-Велико Търново по-радикални мерки?

- Към настоящия момент в областта не се предвиждат въвеждане на нови противоепидемични мерки, а ще продължи засиленият контрол по спазването на вече въведените. Девет от 10-те общини в областта са заявили, че отменят всички масови мероприятия. Целта е да не се създават допълнителни предпоставки за разпространение на вируса при събирането на едно място на много хора, на закрито и открито.

- Трябва ли според вас да бъде наложено задължително ваксиниране на работещи в определени обществени сфери и кои трябва да бъдат тези сфери? Споделяте ли идеята на доц. Кунчев, че в България трябва да бъдат ваксинирани всички преподаватели в училищата?

- Смятам, че за да има нормален учебен процес през новата учебна година, а той е възможен единствено ако децата учат присъствено в училище, е необходимо колкото се може повече педагози да бъдат ваксинирани. Ваксинацията, заедно със спазването на мерките, са двете мощни оръжия, чрез които можем да се справим с пандемията. Същото се отнася и за медицинските специалисти и персонала в социалните институции за предоставяне на социални услуги. Данните, с които разполагаме, показват, че към момента процентът на ваксинираните сред тези професионални групи е сравнително нисък. Според мен ваксинацията трябва да е доброволен акт, но не бива да забравяме, че колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще преодолеем пандемията и ще се върнем към нормалния живот.

- Смятате ли, че към настоящия момент едно затягане на мерките би могло да предпази цялата страна да стане червена зона или това е неизбежно вече?

- На този етап преустановяването на масовите обществени мероприятия и други събирания от частен характер (сватби, кръщенета и други), засиленият контрол върху спазването на противоепидемичните мерки, както и повишаването на обхвата с имунизации на населението ще допринесе за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция на територията на областта. Подкрепям мнението на главния държавен здравен инспектор за налагане на единни ограничителни мерки в цялата страна.


ВИЗИТКА

-Завършила е медицина в Плевен

-Започва кариерата си като участъков лекар, след това продължава в системата на ХЕИ, преструктурирана като РИОКОЗ и РЗИ, където е с над 20-годишен стаж

-От 2014 г. е директор на РЗИ-Велико Търново

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.