Д-р Димитър Костов: Решението за болницата в Шумен е командироване на персонал от други лечебни заведения

Д-р Димитър Костов: Решението за болницата в Шумен е командироване на персонал от други лечебни заведения

В един момент няма да има кой да работи в спешно отделение, няма да има кой да приема ортопедичните случаи, казва директорът на Многопрофилна болница за активно лечение - Шумен

- Д-р Костов, болницата в Шумен е една от най-натоварените в страната през последните ...

- Даже, може би, най-натоварената, да...

- Последните седмици, въпреки разкриването на допълнителни COVID отделения. Какво е положението с пациентите положителни за коронавирус в МБАЛ - Шумен към момента?

- Към 14.45 в този момент, пред мен е справката, имаме 100 доказани пациенти, 100 приети пациенти с пневмонии и доказан PCR тест и 12 съмнителни. Долу още в приемно чакат още 4 с пневмонии, до утре заранта не мога да кажа колко ще бъдат.

- С какъв капацитет започнахте в началото и къде сте сега?

- В началото тръгнахме с 25 легла, може би, в момента непрекъснато се разкриват нови легла, не знам до колко ще можем, но така или иначе ние не можем да върнем пациентите. След малко още 6 легла ще бъдат "пуснати в действие".

- С какъв персонал работите?

- В инфекциозно отделение над 50 пациента се обслужват от две медицински сестри. Като имате предвид, че всички тези пациенти са с манипулации - венозни, подкожни и всякакви други. В началото тръгнахме с 1 пациент, после бяха 2-3. От началото на юли до септември се движехме в рамките на около 20 пациента, през септември се качиха на 30 и от 12 октомври ни заля в понеделник вълната.

- Когато сме разговаряли през последните седмици винаги казвате, че капацитетът свършва - легла има, но няма персонал. И сега на няколко пъти вдигахте почти четворно този капацитет. Има, като че ли, някакво успокоение в обществото, че инфекциозното отделение е като "Дядовата ръкавичка", ще приемете всички, които се нуждаят от хоспитализация. Къде е таванът на възможностите?

- Питайте ме мен. Там, където ще сложим още 6 легла текат още ремонти, ще сложим още 3 стаи, може би още около 10 легла, но това вече наистина е таванът. Оттам нататък инфекциозното отделение повече не може да приеме никого, няма накъде. Но не е това проблемът, проблем е персоналът, който обслужва тези пациенти. Работят 12 сестри, по две на смяна, и по един лекар, две санитарки.

- Има ли управленско решение към момент, което може да реши проблема с персонала и с възможността за приемане на повече пациенти, защото тенденцията е такава?

- За мен спешното решение е разписването и приемането на някакви правила със задължителен характер за възможност за командироване на персонал от други лечебни заведения. Това е бързото и единственото решение. С използването както на Кодекса на труда, така и Закона за лечебните заведения. Чл. 94 ал. 1 от Закона за лечебните заведения казва: Когато интересите на обществото изискват провеждане на съвместни действия при природни бедствия, епидемии и други извънредни обстоятелства, лечебните заведения, независимо от формата на собственост, са длъжни да си взаимодействат с ресурсите, с които разполагат. Този текст го има, но не знам на практика как се прилага.

- Не искам да ви вкарвам в конфликт с колегите ви от професионалната общност, но докато медиците от една страна очакват разбиране и подкрепа от обществото, липсва, като че ли солидарност в самата лекарска гилдия. Как си го обяснявате това?

- Ами всеки мисли, че това нещо ще го подмине. Но, наблюдавайки какво се случва от 12 октомври насам, мисля, че никой няма да бъде подминат и накрая ще се наложи силово, може би, или не знам как да се изразя, това взаимодействие да се получи. Може би все още не се оценява тази опасност.

- Какво трябва да стане, за да се оцени?

- Какво трябва да стане? Ще стане това, че в един момент няма да има кой да работи в спешно отделение, няма да има кой да приема ортопедичните случаи, спешните случаи... сам си обяснете какво ще се случи.

- Кажете какви са щетите "в жива сила" във вашата болница?

- Набързо, като си помисля на първи прочи,т имаме четири болни лекари и карантинираните може би са около десетина, сестрите в този момент не мога да ви ги кажа, от днес имаме два нови случая.

- Имате профил във фейсбук, следите ли реакциите на обществото към COVID-19, а и към лекарите. Как приемате отношението на здравите хора към проблема - от теории на конспирациите и отричане, до свръхкритичност към налаганите мерки?

- Какво да ви кажа. Хората са различни. Има хора, които явно не могат да мислят добре, не преценяват ситуацията, в която се намираме, не могат да се ориентират в живота около себе си. Трудно е да коментирам. Аз си знам за мен какво ми коства и какво наблюдавам.

- Кажете ни.

- Коства ми денонощна ангажираност, сега докато говоря с вас телефонът ми пиука 2-3 пъти вече, търсят ме непрекъснато хора. Това е ежедневно, цял ден. Къде да настанят новите пациенти, какво се случва с този пациент, какво да направим с другия. Между другото, през последните дни виждате по един-двама души всеки ден умират. Това виждам. Реалността. За мен е лесно да преценя, защото я виждам. А тези хора, за които питате, те може би не я виждат. Не могат да преценят.

- Вчера "изплува" проблемът с това, че трябва да платите данък върху даренията, които сте получили за справяне с коронавируса...

- Трябва да бъдем освободени в тази ситуация от плащането на този данък. Това трябва да се случи със законодателна промяна.

- Болниците са търговски дружества, а в условията на ограничения и тяхната дейност е ограничена, което пък води до свиване на приходите. Какви са финансовите резултати на  МБАЛ - Шумен от началото на пандемията и как ще се отразят те на влизането в следващата година?

- Към момента успяваме да се справим финансово, изработва се отчетът за 9-месечието. Ще бъдем около нулата и малко над нея. В момента финансовият проблем не е най-важният. Но очаквам следващия месец да се появи и такъв проблем, защото като намалеят пациентите по другите дейности и съответно приходите, следващите месеци ще бъдат по-трудни.

- Ако трябва да сравним готовността ви да се справяте с коронавируса към началото на извънредното положение през март и днес, какво развитие претърпяха здравните заведения и МБАЛ - Шумен в частност?

- Разликата е огромна. В началото всички си представяхме нещо, но не бяхме го преживели. В следващия момент, когато дойде първият и следващите 2-3-ма пациенти, започна страхът от неизвестността, притесненията. Постепенно свикнахме с тази инфекция в болницата. Откъм предпазни средства вече всичко върви гладко, лошото е, че и до този момент нямаме точно изграден алгоритъм, то алгоритъм има, но няма точна убеденост за медикаментите, за които можем да кажем, че повлияват на заболяването.

- Ако трябва с две изречения да се обърнете към здравите българи, които до момента не са засегнати и не познават COVID-19 ,чисто човешки, какво ще им кажете?

- Предпазвайте себе си и останалите и мислете реалистично!

Визитка:

Димитър Костов е роден през 1962 г.

Завършил е Математическа гимназия в Шумен и Медицински университет във Варна.

През 1992 г. придобива специалност „анестезиология и реанимация” и оглавява 9 години съответното отделение във Военна болница-Шумен до закриването й. От 2001 г. е административен ръководител на Медицински център към затворената Работническа болница, на РЗИ-Шумен и на поликлиниката в града. Директор е на МБАЛ-Шумен от средата на 2018.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.