Д-р Цветелина Великова, болница Лозенец: Не се разчита на колективен имунитет при COVID-19

Д-р Цветелина Великова, болница Лозенец: Не се разчита на колективен имунитет при COVID-19

Естественото преболедуване на морбили води до периодични епидемии

Пациентите носят вируса в кръвта си до 28 дни след излекуван, казва специалистът

- Д-р Великова, през последните месеци светът говори за COVID-19. Инфекцията вече е в България. Доскоро страни като Англия имаха съвсем различен подход към борбата с пандемичния вирус и там се говореше за изграждането на колективен имунитет. Какво мислите за него? Има ли данни за изграждането на траен имунитет срещу заболяването?

- Подходът на Великобритания, от който страната се отказа, беше интересен. Едно от медицинските обяснения, които властите дадоха, е свързано с идеята за популационния имунитет, както изглежда са изчислили, че имат капацитет да обхванат всички тежки случаи, които ще се нуждаят от интензивно лечение. Когато 70% от населението прекара инфекцията, се разчита да има имунитет и да се спре разпространението на инфекцията. Данните за изграждане на естествен имунитет обаче не са достатъчни, за да сме сигурни, че той ще бъде траен. Но имаме данни за заболявания като морбили, полиомиелит и варицела, при които се доказва, че естественото преболедуване преди ваксинирането не води до изчезване на вирусите, а до периодични епидемии. Според водещите специалисти в света – предпазването от разболяване от коронавирус и дългоочакваната ваксина са шансът да се спре пандемията.

- Смятате ли, че ситуацията в Италия може да се повтори в други европейски страни?

-Да, никоя страна не е застрахована зловещото протичане на ситуацията в Италия. Добрата новина е, че ние започнахме рестрикционни мерки на двайсетина случаи, докато Италия – на 1000 потвърдени болни. Както повечето официални данни прогнозираха, пандемията от новия коронавирус (nCoV-19) е вече факт. В момента се разчита на ограничаване на заразяването на цялото население на света чрез ограничителните мерки, които са взети, както и на стадния имунитет, който евентуално ще се създаде и ще предпазва от повторно заболяване. Вирусът предизвиква заболяването COVID-19, което може да протече както много тежко и фатално, така и изключително леко и незабележимо. Един болен човек може да зарази до 2-3 други човека при близък контакт. Нека да отбележим, че инфекцията с новия коронавирус не е присъда. Всъщност средно около 98% от хората, които се инфектират, ще оздравеят напълно. Това е достатъчно висок процент. Средната смъртност се движи между 2-2.4%, като тя зависи както от възрастовия диапазон, така и от пола, региона на зараза, наличието на тежки заболявания..

- С какво се различават предишните две епидемии от коронавирус?

- Предишните две епидемии с представители от семейство коронавирус (инфекциите SARS и MERS) бяха тежки, поваляха хората за часове, не бяха описани безсимптомни случаи, смъртността достигна 60%. Тези болни не бяха в състояние да излизат, да ходят на работа или да пътуват из страната и света. По тази причина епидемиите бяха ограничени в огнища и не се разпространиха в световен мащаб. Обобщено, споменатите епидемии са убили по-малко от 1000 души. Въпреки че СOVID-19 е убил близо девет пъти повече души до момента, той не е толкова смъртоносен (като предишните коронавируси или сезонния грип). Разболявайки хората леко или безсимптомно (над 82% от случаите), позволява свободното им придвижване из целия свят, а по този начин достига до още повече хора. Смята се, че преминаването на вируса от животни към хора е било с цел по-голямо разпространение, а това не включва убиване на човешкия гостоприемник.
 
- Китайските лекари са регистрирали случаи на повторно заразяване с новия коронавирус в град Ухан. На какво може да се дължи това според вас?
 
- Повторното заразяване се дължи главно на една причина и тя е неефективна имунологична памет. Изглежда, че към новия коронавирус не се създава траен имунитет или при някои хора, въпреки оздравяването от инфекцията, имунният отговор е бил недостатъчно ефективен. Тепърва се правят изследвания в тази насока, за да се установи дали и какви паметови клетки остават сред оздравелите, има ли анти-коронавирус антитела, те защитни ли са, в какъв титър трябва да са, за да говорим, че оздравелият няма пак да се зарази. В крайна сметка, на тези данни се разчита и за създаването на ефективна ваксина. Ако имунологично срещу вируса не може да се създаде траен имунитет, то и създаването на ваксина няма да е възможно. Други причини, поради които може да не се създаде траен имунитет, се дължат на самия пациент – например форма на имунодефицит (лек до умерено тежък), недохранване (особено с протеини), тежка имуносупресивна терапия и други. Тези фактори са валидни по принцип за всички инфекции и при ваксинирането.
- Как имунната система реагира при среща с новия вирус?

- Все още не са изяснени напълно всички аспекти на това какво се случва в организма ни, когато се инфектира с новия коронавирус. Имунната система е първата, която ще се задейства. Наскоро беше описано биологичното поведение на другите коронавируси и как имунната система се справя с тях. Интересен факт е, че освен изменчивостта на тези вируси, те могат да потискат и образуването на някои интерферони в организма. Това са молекули, които са част от вродената защита на организма срещу микроорганизми и особено срещу вируси. По този начин вирусите се опитват да противодействат и да блокират имунната система. Всъщност, как ще протече инфекцията зависи от имунния отговор на човек. Нещо повече, изходът и оздравяването зависят от имунната система и други фактори при гостоприемника – като възраст, пол, хронични заболявания. Неблагоприятно е също протичането при някои млади и здрави хора, при които имунната система реагира свръхостро и излива в кръвообращението множество имунно молекули. Неконтролираният имунен отговор и тази т.нар. „цитокинова буря“ предизвиква системно възпаление и увреждане на органи и системи, обикновено до смърт. Възможно е това да е причинило смъртта на 34-годишния китайски лекар Ли Уенлианг, който първи алармира за новия вирус. По тези причини не се препоръчва употребата на имуностимулатори, особено при млади и здрави лица.
- За колко време средно се възстановява човек от инфекцията? Имат ли след възстановяването някакви проблеми?

- Времето за възстановяване е сравнително дълго – леките случаи се възстановяват напълно за приблизително 2 седмици, докато тежките и критичните пациенти – между 3 – 6 седмици. Най-критичният момент след първата изява на симптомите е между 5-ти и 8-ми ден, когато ако се появят симптоми на затруднено дишане, пациентите трябва да потърсят лекарска и болнична помощ. При пациентите, които са починали, времето от появата на симптомите до фаталния край варира от 2 до 8 седмици. За момента при излекуваните пациенти не са наблюдавани дългосрочни последници.
 - Знае ли се колко време човек, болен от коронавирус, е заразен за околните?
 
- Данните, натрупани до момента, на база всички заболели досега, показват, че веднъж изложени на инфекцията, хората могат да се разболеят и да развият симптоми между два и четиринадесет дни след това. През този период след като се изявят симптомите, пациентите са вече заразни. Проблемът идва от това, че много хора ще усетят заболяването COVID-19 като леко неразположение и ако контактуват с други хора, ще ги заразят. Тестовете показват, че до 28 дни след излекуването пациентът може да носи вируса в кръвта си, затова на потвърдените положителни пациенти се правят повторни проби, за да се установи дали вирусът се е изчистил от организма. В Китай на излекуваните пациенти не се разрешава да даряват кръв или органи докато не се установи с тест, че нямат вируса в организма си и поне месец след като са излекувани.
-Вярно ли е, че коронавирусът не протича толкова тежко при децата?
- Да, оказва се, че при децата случаите като правило са редки. Натрупаха се малко повече данни в последните месеци за протичане на инфекцията пи деца. Оказва се, че те са също податливи на инфекция с коронавируса, но заболяването при тях протича по правило леко. От друга страна, по този начин те могат да разпространяват инфекцията сред възрастните. Специалистите смятат, че децата, които сега не се разболеят, е много вероятно да се разболеят от коронавирус като възрастни.
 
- Хора с какви хронични заболявания са най-уязвими към болестта? Децата с хронични заболявания по-рискови ли са?
 
- Списъкът с хроничните заболявания, които правят пациентите рискови за по-тежко протичане на COVID-19 постоянно се обогатява. В него се включват астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), емфизем, бронхит, сърдечна недостатъчност, хронично бъбречно и чернодробно заболяване, диабет, болест на Паркинсон, множествена склероза, церебрална парализа, сърповидно-клетъчна анемия, имунодефицити (СПИН), приложение на имуносупресивна терапия, химиотерапия, сериозно наднормено тегло (с индекс на телесна маса над 40) и други.За децата все още се натрупват данни каква е причината при тях по-често да се наблюдава безсимптомно носителство или леко протичане. Разбира се, картината се променя, когато те имат някое от изброените хронични заболявания, които могат да ги изложат на допълнителен риск при евентуална инфекция с новия коронавирус.
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.