Слънцето е опасно за детското зрение, казва в интервю за "Монитор" специалистът по очни болести

 

- Д-р Михайлова, кога трябва да се направи първи очен детски преглед?

- С мои колеги сме на мнение, че първият очен преглед трябва да е на 6-месечна възраст. В чужбина проследяване на очното дъно се прави още в родилния дом, преди детето да бъде изписано. Това е скрининг метод, които в България не е разпространен, а е много важен. Следващият преглед трябва да бъде осъществен между 3-4 годишна възраст, когато детето може да ни каже колко вижда. След това в предучилищна възраст, когато за последно могат да се хванат отклонения като „мързеливо“ око и ние можем да коригираме проблема чрез подходящо лечение. След тези задължителни прегледи аз препоръчвам всяка година да бъде извършван по един контролен профилактичен до навършване на 18 години.

- Как протича един детски офталмологичен преглед?

- В началото на прегледа винаги питам родителите, дали в рода си имат очни проблеми, запознаваме се с предишна документация, касаеща зрението на детето. Изследваме зрителна острота за далече посредством дигитален монитор, като на най-малките показваме картинки, за да можем да разберем от самите тях колко виждат. След това проверяваме зрителната острота за близко разстояние, изследваме ортоптичния статус с проверка на провоосието и подвижността на очите, конвергенцията, правим тестове за изследване на стереозрението. Накрая на прегледа изследвам структурно предната и задната част на окото с биомикроскоп. Прегледът е обстоен и обхваща всичко необходимо за ясна и категорична диагноза.

- Защо е важно всяка година да има профилактичен преглед?

- Важно е, защото не всеки очен проблем е виден за лични лекари, педиатри и родители. Има проблеми, които остават скрити. Децата рядко се оплакват и затова те могат да бъдат пропуснати. Децата с високи плюсови диоптри, могат да преодоляват тези диоптри и да виждат добре с цената на напрежение в акомодацията и така проблемът да остане скрит, ако в даден момент не се появи главоболие.

- Кои са най-често срещаните проблеми при децата, какви са оплакванията им?

- Най-чести са рефракционните отклонения - късогледство, далекогледство и астигматизъм. В летните месеци, когато слънцето е по-силно преобладават алергичните оплаквания. Очите се зачервяват, детето се оплаква от дискомфорт, сърбеж, а родителите забелязват често и форсирано премигване, сълзене, дразнене от светлината. Всяко второ дете е с такива оплаквания от силното слънце, развива се алергичен конюнктивит.

- Важно ли е децата да носят слънчеви очила? Какви трябва да бъдат те?

- Препоръчвам да се носят слънчеви очила, но да са закупени от оптика. Родителите нямат навик да приучават децата си да носят слънчеви очила. Съветът ми е това да се случва от ранна детска възраст. Важно е очилата да са качествени, със 100% защита. Ако нямат UV защита, тогава е още по-опасно за детското око. Тази година алергичен конюнктивит има при деца дори под 1 годинка, което означава че слънцето е доста силно и опасно за малките.

- Какво е важно да се прави за правилна профилактика на детското зрение?

- Напоследък дигиталните устройства са навсякъде около нас и децата прекарват часове наред, взирайки се в тях. Дори да е интересно и приятно за децата, работата с тях изключително много напряга акомодацията. Затова бих препоръчала на родителите да има режим за работа с устройствата, да не играят на тях повече от 30 минути два пъти дневно.

- Оказва ли влияние хранителният режим на децата върху тяхното зрение?

- Храненето винаги има значение за доброто здраве. Като цяло не ядем качествени храни, затова бих препоръчала повече плодове, зеленчуци и разнообразно по вид хранене.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Украинец под карантина в Стара Загора заради съмнения за коронавирус

Украински гражданин е настанен в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД за наблюдение, съобщиха от болницата. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари, предаде NOVA.

Бавят се извънредните доставки от Германия, Турция и Филипините

Заради коронавируса: Свършиха предпазните маски в БГ аптеките

Бавят се извънредните доставки от Германия, Турция и Филипините

Предпазните маски срещу респираторни заболявания, какъвто е грипът, свършиха в аптеките не само в малките, но и в големите градове. Те липсват и на повечето места в столицата вече от близо седмица, установи проверка на „Монитор“.