0

В незапни проверки на храмове и манастири започва Софийската митрополия за продажба на свещи, които не са закупени от нея, съобщи сайтът Двери.

Внезапни проверки на храмове и манастири започва Софийската митрополия за продажба на свещи, които не са закупени от нея, съобщи сайтът Двери.

Това гласи окръжно писмо от митрополията. Чрез него клириците от епархията се известяват, че се забранява напълно продажбата в храмовете на свещи, които не са закупени от централния склад или складовете на архиерейските наместничества.

При установени нарушения ще бъдат налагани санкции, заплашва писмото. Съгласно устава на БПЦ за митрополити, архиерейски наместници, председатели на църковни настоятелства и игумени те са лишаване от сан по църковно-съдебен ред, а за игуменките - разстригване.

Свещоливницата в „Илиянци“

вече няма да продава директно свещи на църкви и манастири, информира още писмото. Според него вече е изграден централен склад за църковни свещи, който се намира на територията на Чепинския манастир „Св. Трима светители“ в София. Той ще бъде зареждан със свещи, произведени единствено от синодалния производствен комплекс „Илиянци“.

Складът ще започне да функционира от 1 август

и ще е единственото място за закупуване на свещи от архиерейските наместничества, храмовете и манастирите, се казва в писмото. Забранява се вече непосредственото купуване на свещи от Синодалния производствен комплекс „Илиянци“. Складът ще работи всеки ден от 8,30 до 12,30 ч. и от 13 до 17 ч. Почивни дни са събота и неделя и църковните празници, се посочва в окръжното писмо. Складът ще се обслужва от Георги Беров, който от десетилетия завежда митрополийския склад. Църковни свещи до десет килограма ще могат да се купуват направо и от домакина на Софийската митрополия Кольо Лозанов на ул. „Цар Калоян“ 7.

Свещи на консигнация вече няма да се дават

освен след одобрена молба на председателя на църковното настоятелство или игумена, предупреждава ръководството на Софийската митрополия. Оттам напомнят на архиерейските наместници, председателите на църковни настоятелства и игумените на манастирите, че всички задължения за църковни свещи трябва да бъдат погасени до 30 септември 2020 г.