0

И зложба на известния художник Цвятко Остоич представя СБХ в столичната галерия „Райко Алексиев“ на ул. „Раковски“ 125 до 13 април. Авторът е добре познат преди всичко с работата си в областта на графичния дизайн, най-вече в оформлението на книгата. В тази изложба обаче, която формално може да бъде наречена юбилейна, защото следва 60-ия рожден ден на художника, ще видим и другите страни от неговия богат талант – освен илюстрации, още фотография, живопис, акварели, рисунки, създадени през последните 10 години.

Изложба на известния художник Цвятко Остоич представя СБХ в столичната галерия „Райко Алексиев“ на ул. „Раковски“ 125 до 13 април. Авторът е добре познат преди всичко с работата си в областта на графичния дизайн, най-вече в оформлението на книгата. В тази изложба обаче, която формално може да бъде наречена юбилейна, защото следва 60-ия рожден ден на художника, ще видим и другите страни от неговия богат талант – освен илюстрации, още фотография, живопис, акварели, рисунки, създадени през последните 10 години.

За първи път Остоич показва и свои фотографии, макар отдавна да е навлязъл в дълбоките води на това изкуство. Повечето от тях са пейзажи, запечатани край Ахтопол и Синеморец преди или след буря, които впоследствие се превръщат във вдъхновение за картини.

Цвятко Остоич е от художниците, които не намират за нужно да именуват работите си, да ги обясняват допълнително. В тях виждаме природата с нежната й сила и драматични състояния; виждаме човека, погълнат от своя свят, леко повдигнал завесата към своите мисли. Така авторът оставя на зрителя свободата да усеща показаното по свой начин и да се чувства по-близо до неговата емоция. Сред портретите, наред с атрактивните женски образи, впечатление прави и триптихът с лика на бай Стефан – знаменитост в Синеморец, любител краевед и журналист, неизчерпаем източник на невероятни истории...

Цвятко Остоич е възпитаник на проф. Христо Нейков и проф. Владислав Паскалев от НХА „Николай Павлович“. През последния четвърт век художникът с независим дух работи на свободна практика. През този период има реализирани редица проекти по поръчка на Националната библиотека, Министерството на културата, Министерство на външните работи, Държавна агенция „Архиви“, както и на частни компании. Автор е на дизайна на много книги за различни издателства.