Цветомир Найденов: Този престъпник Васил Божков иска дестабилизация на страната

Цветомир Найденов: Този престъпник Васил Божков иска дестабилизация на страната

Може да се е обединил с Цветан Василев срещу държавата, нещастието ги сплотява, но оня в Сърбия е съвсем друг тип престъпник

- Г-н Найденов, как ще коментирате опита за предаване на акциите на „Левски“ от Сашо Диков на премиера Борисов?
- Като пълен цирк, гавра с „Левски“ и с феновете. 100% е било режисирано. Още вчера (б.р., вторник) е имало такива организации.
- Видях, че доста хора пишат във Фейсбук как е имало имейл до бТВ за подобна организация. Вие знаете ли нещо?
- Чух, че е трябвало да стане привечер в предаването „Лице в лице“, но това са слухове, които достигнаха до мен от Тити Папазов и други хора, но вярно ли е, не е ли, не знам.

- Беше излъчено интервю с Лилана.
- Не, аз говоря, че предаването на акциите е трябвало да стане следобед, но са го изместили. Нямам идея защо.
- Каква е целта на „гаврата“, както казвате вие, на Божков с това джиросване на акциите и цирка пред МС?
- Не мога да коментирам юридически казуси с джиросването, но виждам, че собствеността си остана на Георги Попов.
- Защо тогава беше замесен и премиерът Борисов?
- Този престъпник Васил Божков иска политическа дестабилизация на страната, затова прави тези циркове. Той други лостове няма, освен тези акции на „Левски“ и създава смут около себе си. Ползва и Тити, и „Левски“, и феновете. На него по принцип не му пука за „Левски“. На мен ми го е казвал сто пъти. Нито „Левски“ го интересува, нито ЦСКА, само собствените му интереси. Той преди казваше, че бил левскар, после от 2000 г. до 2019 г. януари беше цесекар 19 години, говореше за отбора като „ние“ и изведнъж пак стана от „Левски“.
- Преди колко време ви е казал, че не му пука за „Левски“?
- Дори и като взе отбора, пак не му пукаше. И преди, и като го взе все едно и също. Такова поведение имаше и пред нас. Питал съм го „Какво става с Левски“, той ми казваше „А, не се занимавам, не ме интересува“. Освен това доказателство, че не му пукаше, е, че не застана с името си като собственик, а сложи Жоро Попов, защото искаше да се отърве по-бързо. Бил е собственик за известно време и после прехвърли акциите на него.
- Какво иска и може да спечели Божков от този цирк според вас?
- Някаква публичност. Бяха го позабравили в последно време. Като усети разхлабването на мерките, като се поизмести коронавирусът и като основна тема, защото им омръзна на зрителите и нацията от карантини и вируси, реши да напомни за себе си. Тити ми каза още преди 2-3 седмици, че мисли да взима акциите от Васил, аз му казах да не се занимава с глупости, защото никога няма да му ги даде. Пита ме защо, отговорих му да опита и да види какво ще стане, да му звънне и да го пита. Акциите не са ходили никъде, нито по Дубай, нито никъде. Те са били при неговите хора, които му поддържат офиса. Могат да ги прехвърлят за секунда при желание. Щом на първия ден не му ги прехвърлиха, значи никога няма да му ги прехвърли и ще прави циркове.
- Тити Папазов даваше интервюта, че е обнадежден?
- Да, и аз му казах „Тити, недей, този човек ще те изложи пред цяла България“, даже и преди малко му казах да излезе и да разкаже какво са си говорили по телефона, иначе ще излезе, че е страхливец. Той ми отговори, че ще си помисли. Според мен Черепа (б.р., Васил Божков) седи и няма друга работа и мисли простотии.
- Видяхте ли интервюто с Лилана по бТВ. Прави ли ви впечатление, че и тя, и Божков в една и съща медия се изказват и какво означава това според вас?
- Доста ме изуми и мен да се дава такава трибуна на такъв убиец, не знам защо го правят.
- Жената каза обаче, че нямала връзка с Божков?
- Тя го познавала отдавна, Божков твърдеше, че нямат връзка, а брат й на Лилана каза, че познава сестра си, но не знаел дали му е била любовница от 15 години. Там не можеш да разбереш кой казва истината и кой лъже.
- А вие какво знаете?
- Знам, че поне от 15 години му е любовница. Много време е, сериозно.
- Наистина е много, а има време и за бизнес, както се вижда?
- Съмнявам се, че Лилана нещо прави самостоятелно, но да не подценяваме момичето.
- Пред МС говорителят на премиера се обърна към Сашо Диков с думите, че трябва да отиде да прави циркове в една балканска страна. Дали не визираше Сърбия и конкретно Цветан Василев, който се укрива в Белград?
- Имайте предвид, че Сашо Диков се оказа вуйчо на секретарката на Божков - Йоана Христова. Тя е задържана заради ОПГ, ръководена от него, и в момента е следствена. Когато Сашо Диков дойде да ме интервюира в офиса, започна да задава преднамерени въпроси. Точно тогава Божков ни беше организирал медийна помиярщина през малки сайтове, които се цитираха от по-големи сайтове. Нищо общо с действителността, от сорта, че съм имал любовници по Милано, изнасял съм пари, търгувал съм с дроги. Само имената ни бяха верни. Дойде Сашката с тези въпроси - имаш ли любовница в Милано, имаш ли вила еди-къде си, казах му, ако я намери, да я взима. Въпросите бяха странни и про-Божков. Самият той е откраднал 250 млн. лв., за което подадох първия сигнал, после имаше и втори – за още 250 млн. лв. станаха общо 500 млн. лв. Но тогава още бях подал само първия и му казах на Сашо, а той ми викаше, че и Доналд Тръмп крал данъци, ей такива неща говореше. Идва и вика „Момчета, на вас никой не ви обръща внимание, Божков ви плаши с убийство“, ние с брат ми му разказахме цялата история, обаче въпросите му бяха про-Божков и небивалици от лайняните медии, които измислят щуротии. Ама викам, айде, сигурно такъв му е стилът. После, като разбрах, че е вуйчо на Йоана Христова секретарката, ми е ясно кой го е пратил и първия път.
- Сашо Диков прави и интервю с Цветан Василев, който се крие от правосъдието в Белград, а у нас е подсъдим за източването на КТБ. Не ви ли е интересно има ли и каква е връзката?
- Цветан Василев няма нищо общо с Васил Божков. Божков е убиец, изнасилвач и поръчител на побои. Оня Цветан Василев е съвсем друг тип престъпник.
- Не мислите ли, че тези двама души могат да се обединят сега срещу държавата?
- Може, нещастието ги сплотява. Няма нормална държава, която ще търпи убиец, изнасилвач и побойник.
- Казахте, че Васил Божков е поръчал убийството на Манол Велев. Може ли малко да открехнете завесата защо него?
- Не, не мога да дам конкретика, защото се води следствие, а аз съм подсъден, ако изнеса информация от разследването. Сигналът е и за убийството на Йордан Динов. Вече съм дал показания.
- Страх ли ви е?
- Естествено, че ме е страх. Този няма да ми прости никога. Нищо, че се смея и шегувам, но стресът, който преживявам, е огромен. Само чувството за хумор ми помага.
- Какво предвиждате, че ще се случи оттук нататък?
- Надявам се да го осъдят. Не знам докъде може да стигне лудостта му, но неговата наглост е безгранична, не знам какво още може да измисли. Надявам се да бъде докаран и изправен пред правосъдието в България. На нито една държава по света не й трябва убиец, никой не държи убийци и изнасилвачи. Аз на това се надявам. Айде за финансови престъпления някой може да си затвори очите, но престъпления против личността, убийства, няма държава, която да го държи.
- Стана ясно, че сте направили дарение на „Левски“. Кога и колко пари е то?
- Когато бяхме съдружници в „Еврофутбол“, от януари 2019 г. до януари 2020 г., фирмата даряваше на „Левски“ по 250 000 лв. на месец. Ние имаме 16,25% от „Еврофутбол“, като ги пресметнем, излиза, че нашето семейство е дарявало на „Левски“ 40 625 лв. всеки месец.
- А сега?
- Сега не.
- Вие сте цесекар, защо дарявахте на „Левски“?
- Ние семейството сме потомствени цесекари, но трябва да се поддържа спортът. Не е лошо да се помага на спортния съперник, защото Байерн Мюнхен също помогна на Борусия Дортмунд, когато бяха затруденени. В бъдеще мислите ли пак да дарявате, ако Васил Божков излезе от управата?
Имаме такива планове, но е въпрос на преговори. Може и „Левски“ да си намерят други наши конкуренти, които да ни кажат, че рекламата на „Ефбет“ е забранена по нашия договор. Не мога да гадая. Ето Тити, като беше собственик, каза, че не е морално „Ефбет“ да дава пари след Божков. Какво да му обяснявам, че ако не беше той, „Ефбет“ щеше да продължава да си изпълнява договора. Но след като ни заплаши с убийство, защо да продължаваме. Това морално ли е? Не е.
- След като обявихте, че Божков ви е заплашвал с убийство, той търсил ли е връзка или контакт през хора с вас?
- Да. Ние на 17 септември престанахме да му вдигаме телефона и да му говорим. Той започна да търси контакт с нас от 17 септември до 15 януари през много хора.
- Прокуратурата разпространи разговори между Божков и баща ви, в които също се вижда, че той иска да говори с вас, но вие отказвате. За този разговор ли говорите?
- Не, не е това. Пробва през общи познати. Искаше да говори лично с нас, не предаваше послания, а искаше личен разговор. Ние му казахме. Щом ни плаши с убийство, януари бяхме събрали вече много доказателства и нямаше какво да говорим с престъпник. Става въпрос, преди да избяга в Дубай. Откакто е там, не е опитвал да се свърже с нас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.