Цветята за ядене хит в ресторантите у нас

Изследване показа, че влияят положително върху емоциите на клиентите

Цветята за ядене хит в ресторантите у нас

Студенти и ученици мериха сили с преподаватели на конференция за иновации в хранителната промишленост

Консумацията на ядливи цветя оказва влияние не само върху вкусовото, но и на емоционално поведение на гостите в ресторантите у нас.

Използването им в ресторантьорството вече е хит и у нас и подобрява потребителския профил на продуктите и акцентира вниманието на потребителите върху многообразието от цветови, ароматични и вкусови характеристики на познати и не толкова разпознаваеми храни. Това е заключението на студентката Глория Сакалийска от специалността „Туризъм“ в Стопанския факултет на Университета по хранителни технологии в нейно проучване. То беше презентирано по време на 14-ата национална младежка научно-практическа конференция с международно участие „Иновации в хранително-вкусовата промишленост – проблеми и перспективи”, на която Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив беше домакин.

Според Сакалийска ядливите цветя могат да участват като компонент от състава и дизайна на студените и топлите ястия, напитките, алкохолните и безалкохолните коктейли. Освен това

с тяхната употреба се повишава разпознаваемостта на ресторанта,

което от своя страна влияе върху конкурентоспособността му.

Колегата й Петя Иванова от същата специалност участва с презентация на тема „Фолклорът като елемент от съвременния туристически продукт“, в който застъпва тезата, че българският фолклор е ключов елемент за туристическите дестинации, защото е част от туристическия ландшафт на страната ни. Богатото съдържание, разнообразието и динамичността на българските народни песни, танци, традиции и обредност, представяни в автентична социокултурна среда, могат да бъдат отлични предпоставки за развитието на водещи културни атракции за туристите в България, смята авторката.

Разработките на докторантите от направление „Хранителна наука и технология“ бяха свързани с изпитване в промишлени условия на винени дрожди, както и биологично активни компоненти и инсекти в месни продукти. Тематично направление „Техника и процесен инженеринг“ впечатли с презентациите за очистващи флуиди, компютърна система за окачествяване на храни и въздействие на йонизиращите лъчения върху полимерните материали.

Конференцията бе реализирана on-line на 18 ноември 2021 г. с подкрепата на проект TaiMFoods, изпълняван от УХТ в рамките на национална програма „Европейски научни мрежи“. На форума бе организирано и събитието School ambassador с презентации на ученици от професионални гимназии. Той протече при изключително голям интерес от страна на всички участници, каза доц. Десислава Вангелова от катедра „Технология на месото и рибата“ в университета, научен ръководител на част от иновативните разработки на форума.

Учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив впечатлиха с демонстрацията на

методи за установяване качеството на храни в практиката.

На конференцията присъстваха и ученици от още училища - СУ „Георги Раковски“ в Котел и представителите на VOYAGE club от Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев.

Сред лекторите бяха още д-р инж. Марио Христов, председател на Съюза на изобретателите в България, Иванка Статкова, дирекция „Политики по агрохранителната верига“ в Министерство на земеделието, храните и горите и д-р Кремена Стоева от БАБХ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.