Цветари ядоха стоката си като протест за по-ниски наеми

Цветари ядоха стоката си като протест за по-ниски наеми

Търговците на цветя във Варна протестираха пред общината в града с искане за по-ниски наеми след кризата, заради коронавируса.

Председателят на съюза на цветарите в града Росен Марков коментира, че ситуацията в бранша е отчайваща. „Не е нормално наем за 4 квадрата на цветния пазар до Катедралата да е от 400 – 440 лв., колкото е за тристаен апартамент. Повечето павилиони са затворени, а работещите в почивните дни правят по 40 лева оборот.

Виждали сте в Холандия как изхвърлят с фадромите цветя. Няма абитурентски, няма сватби. Първата сватба, за която ни поръчаха цветя, е през едва през септември  и това означава блокаж на дейността ни. Затова аз сега ще изям цветята, взел съм си и малко сиренце, за да не ми приседне. Тази салатка не е шопска, а цветарска“, обясни в присъщия си шеговит тон Марков.

Той допълни, че лично подкрепя исканията на своите колеги, но не иска намаляване на наема за своите търговски обекти за продажба на цветя, които са в района на гробищните паркове на Варна.

Елена Йовчева, която продава цветя на пазара до Катедралата добавя, че много варненски семейства се хранят от този пазар. „Наемите са високи, а в същото време няма елементарни условия. Нямаме тоалетни, а мивката, която ползваме, е обществена. Ние обаче плащаме водата за нея, макар, че се ползва от цяла Варна. Отношението към нас е обидно с тези ограничителни линии.

Идват служители на фирма „Пазари“ и ритат вазите, защото сме ги поставили извън ограниченията. С 4 вази цветя няма как да изкараме парите за наема. Затворени сме по заповед на министъра на здравеопазването и трябваше да пуснем кепенците от 13 март. Изхвърлихме цветя за стотици левове и това никой не ни го компенсира. Ние не продаваме краставици и домати, не можем да си консервираме цветята.

Няма как да реализираме тези наеми при условие, че сме били затворени. Другият проблем е, че два месеца не сме работили, а всички имаме да плащаме ток. Електромерите ни се отчитат без наше знание“, обяснява още жената.

 „За юни и юли „Пазари“ ще направи 30 % отсъпка за всички наеми на търговците, заяви изпълнителен директор на общинското дружество, Недко Радев. Това е максимумът, който можем да поемем, за да не се окажем пред фалит. Разходите ни вървят, а приходи в последните месеци почти нямаме“, добави той.

Радев уточни, че „Пазари“ разсрочва и плащането на всички дължими суми до края на юни, без неустойки. И този жест, както и 30-процентното намаляване на наемите за юни и юни е съгласувано с общината.

„Когато обявиха карантината, направихме жест за промишлените стоки и близо месец и половина напълно опростихме наемите, които са 2/3 от приходите ни. Хранителните стоки не са спирали, а имаха 50%отстъпка. Считам, че „Пазари“ и общината направиха достатъчно компромиси в пандемията. Дружеството си плаща охрана, сметосъбиране и сметоизвозване, консумативи – ток, вода и дезинфекция“, коментира още той.

Радев прогнозира, че търговията с риба, хранителни стоки, зеленчуци и цветя вече е активна и се надява да се възстановят предишните нива на продажби. „Заведенията отварят, има разрешения за сватби и погребения. Считам, че това са индикации за завръщане към нормалните пазарни принципи.

Поехме и първи, и втори удар, но продължим ли да работим, без да ни се плаща, фирма „Пазари“ няма да издържи, защото и така вече сме на загуба“, категоричен е Радев и посочи, че няма тенденция търговците, които са техни наематели да освобождават персонал или да се опитват да направят някакви икономии в рамките на своя бизнес.

„Нереални са исканията за 50 % отстъпки в рамките на 6 месеца или въобще неплащане на наеми за този срок“, категоричен бе още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.