Фирмата на забегналия в Белград покрай грабежа на КТБ ексбанкер Цветан Василев „Бромак“ ЕООД е дарила 31 515 евро на сдружението Национално движение „Русофили“, с председател Николай Малинов, за изработване на 200 паметни знака „Самарски кръст“ като юбилеен знак за връчване в чест на 135-ата годишнина от Освобождението на България. Това става ясно от договор за дарение от 15 януари 2013 г., подписан в София. Документът бе публикуван на страницата на държавното обвинение като част от доказателствата по разследването на шпионския скандал с разрешението на наблюдаващия прокурор по делото.

Досъдебното производство срещу Малинов бе образувано на 9 юли за това, че през януари 2014 г. той се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин. Разпитани са свидетели, извършено е претърсване изземване и личен обиск, изготвени са две компютърно-технически експертизи, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи. На 10 септември Малинов бе привлечен като обвиняем и му беше определена мярка за неотклонение гаранция от 50 000 лв., която е внесъл. Два дни по-късно с разрешение на наблюдаващия прокурор прокуратурата разгласи докладна записка на руски език, изготвена от Малинов, в която в качеството на председател на Национално движение „Русофили“ у нас е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия, чрез която да бъде постигната. Прокуратурата публикува и документи, касаещи КТБ АД, „Дунарит“ АД и ЕМКО ЕООД. Междувременно от изявление на ръководствата на държавното обвинение, МВР и ДАНС във връзка със скандала стана ясно, че приближеният до Кремъл олигарх Константин Малофеев и съветският генерал от ГРУ Леонид Решетников са подготвяли пълзящ преврат с крайна цел геополитически завой на страната ни и превръщането й от прозападна държава с евроатлантически профил в сателит на Русия. Основен двигател у нас на „Плана България“, както условно е бил кръстен проектът, е бил именно бившият соцдепутат, ексиздател на партийния вестник на БСП „Дума“ и председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, а за целите на реализирането на заговора са били прехвърлени активи от Цветан Василев.

В петък прокуратурата разгласи още от доказателствата по делото. Едно от тях е договор за предоставяне на услуги, подписан в Москва на 9 декември 2013 г. Възложител по него е Федералното държавно научно бюджетно учреждение Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ), представлявано от директора му Леонид Решетников, и еднолично дружество с ограничена отговорност на Николай Малинов за търсене, подбор, обработка и предоставяне по електронна поща на репортажи, журналистически коментари, анализи, статии и анкети, които отразяват теми и аспекти от вътрешната и външната политика на България, балканските страни и ЕС. Срокът на договора е от 1 януари до 30 ноември 2014 г. Материалите трябвало да бъдат с обем от 15 до 24 печатни листа най-малко един път месечно. Сумата за цялостното изпълнение на услугата е 2 200 000 рубли, или около 60 000 лв., на няколко транша по банков път, пише в договора. Изпълнителят декларирал, че носи отговорност за достоверността на предоставените материали. Двете страни по договора се задължили да спазват в режим на поверителност сведенията, получени от едната страна към другата при изпълнението на договора. За поверителна се считала информацията за хода на изпълнение на договора, резултатите от изпълнението, както и информацията, която страните си предават взаимно. При неизпълнение на задълженията страните по договора се натоварили с отговорност съгласно руските закони. Прокуратурата публикува и докладната записка на Малинов на български език. Тя е озаглавена „Необходимата геополитическа преориентация на България, или това, което наричаме „Проектът България“. В нея Малинов твърди, че повече от четвърт век България е „изцяло под ударите на САЩ“, че се потъпква историческото самосъзнание на българите, че се насажда нихилизъм към славянството и православието и се разкъсват естествените исторически и културни връзки между България и Русия. Според Малинов Западът е нахлул в България и са били унищожени напълно армията и стопанството ни, както и че под натиск страната е била вкарана в НАТО. „В България съществува очебиен политически парадокс – 80% от българите се самоопределят като русофили, а управлението на страната вече четвърт век е васално подчинено на Вашингтон и Брюксел“, кахъри се Малинов. В същото време председателят на сдружението докладвал, че се създават и поддържат интернет сайтове, както и аналитичен център „тинк-танк“, и изграждали своя телевизия. Като необходимост той заявява да бъде овладяна „Виваком“ чрез съдействие на Внешторгбанк и намиране на инвеститор, който да купи компанията, но тя да остане под руски контрол. Заявява и необходимост от развитие на политическа партия, която да присъства в българския парламент и да се бори за геополитическа преориентация на България. Малинов заявява още, че трябва да има руска подкрепа за русофилите у нас, която се изразява в заемане на печеливши отрасли от икономиката на България.

Резултатите от компютърно-техническа експертиза на мобилен телефон, иззет от сдружението на русофилите, пък показват, че той е бил ползван от бившия депутат от БСП Юри Борисов, който беше разпитан като свидетел по случая. От устройството са извлечени документи, изображения, видео- и аудио -файлове, част от които са записи на телефонни разговори. Анализът на информацията показва, че някои от разговорите чрез програми като WhatsApp, Viber и Messenger може да имат връзка с предмета на делото – шпионаж в полза на Русия. Петият документ, публикуван на страницата на прокуратурата, е споразумение от 10 февруари 2015 г. между издателство „Российская газета“ и вестника, издаван от Малинов в София, за публикуването на материали под формата на рекламни карета и приложения в изданието и неговия сайт. Материалите трябвало да бъдат от руски печатни медии. За услугата руснаците се наели да плащат на българския издател 450 000 рубли месечно, а цялата сума да достигне 900 000 рубли.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Адвокатът на БГ Мадоф остава зад решетките

Арестуваният преди седмица за пране на пари скандален адвокат Лазар Карадалиев окончателно бе оставен зад решетките с решение на Апелативния специализиран наказателен съд. Защитникът на банкера беглец Цветан Василев и на оръжейния търговец Емилиян Гебрев опита да метне магистратите, че страда от новия коронавирус, но трикът му не сполучи. Единствено заради съмненията му до следствения арест бе разкаран екип на Националната референтна лаборатория, за да му вземе проба.

Адвокат Лазар Карадалиев пробва да отърве ареста заради коронавируса

Лазар Карадалиев, адвокатът на Цветан Василев и Емилиян Гебрев, срещу когото бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари, яхна актуалната тема с коронавируса.