0

П одсъдимият за източването на милиарди от КТБ Цветан Василев сам се изобличи пред сръбските власти. Той даде интервю пред един от белградските ежедневници - „Курир“, в опит да си излъска имиджа след поредицата разобличаващи го статии в друго местно издание - „Блиц“.

Подсъдимият за източването на милиарди от КТБ Цветан Василев сам се изобличи пред сръбските власти. Той даде интервю пред един от белградските ежедневници - „Курир“, в опит да си излъска имиджа след поредицата разобличаващи го статии в друго местно издание - „Блиц“.

В крайна сметка обаче с думите си даде козове в ръцете на сръбските власти, водещи срещу него разследване за умишлен фалит на завода за стъкло в Парачин. На въпрос на „Курир“ той признава, цитиран от БТА, че иска фалит за фабриката, като заявява, че нямало друго решение за нея. А след това продължава със самопризнанията, като заявява, че бил „съветник“ на сръбското дружество „Вексилум“, за фиктивен дълг от 47 млн. евро към което заводът всъщност бе обявен в несъстоятелност. Въпросното дружество е създадено само няколко месеца преди да „придобие“ фиктивното вземане, като именно заради него Василев е разследван, а според сръбския „Блиц“ скоро ще се сдобие и с обвинение. В същото време Българския Мадоф никога досега не бе признавал официално връзката си с „Вексилум“. За нея се знаеше от свидетелските показания на негови подставени лица пред сръбските разследващи. Най-вероятно обаче властите в Белград ще бъдат заинтригувани от самопризнанията му. Въпросният завод в Парачин бе сред щедро финансираните от КТБ активи, като според документите в дружеството „Глас индъстри“, чрез което Цветан Василев държеше фабриката, са били налети над 150 млн. лева от КТБ. След избухването на аферата КТБ обаче банкерът-беглец, който вече 4 години се крие в Белград, се пробва да прекъсне пъпната връв между финансирането от трезора и завода като бе направена фиктивна продажба. В последствие се появи въпросното дружество „Вексилум“, който поиска фалит на завода заради фиктивен борч. С думите си Василев реално признава това, което отдавна се знаеше, че фалитът е поискан, за да може реално да открадне актива, като го придобие на безценица.