0

Б анкерът-беглец Цветан Василев и дъщеря му Радосвета Василева отново се опитват да заблудят обществото с фалшиви новини, този път за делото с Оманския фонд. Наложи се финансовото министерство да се намеси срещу спекулациите им по темата.

Банкерът-беглец Цветан Василев и дъщеря му Радосвета Василева отново се опитват да заблудят обществото с фалшиви новини, този път за делото с Оманския фонд. Наложи се финансовото министерство да се намеси срещу спекулациите им по темата.

Българската държава не е подписвала споразумение, нито е плащала обезщетение по международното арбитражно дело, заведено от Фонда на генералния държавен резерв на Султанат Оман срещу Република България, пише в съобщение на министерството до медиите.

Арбитражното дело беше заведено пред Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, Вашингтон, САЩ (ICSID Case No. ARB/15/43). „Твърдението, че арбитражното дело е приключило със сключването на споразумение и изплащането на обезщетение от страна на българската държава не кореспондира с действителността и е плод на спекулации от страна на Цветан Василев и неговата дъщеря Радосвета Василева, публикувани в личния блог на Радосвета Василева“, съобщават от финансовото ведомство.

Миналата седмица Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд. И държавният резервен фонд на Оман се е отказа от исковете си без право да ги предяви отново. След като България представи две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, през м. декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. В съответствие с този отказ, решението отхвърля окончателно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България.