Цветан Василев и неговите 1001 лъжи
3

Цветан Василев и неговите 1001 лъжи

5 г. плаща с откраднатото от КТБ кампании за очерняне на враговете си и заблуда на обществото

  • Олигархично ОФ залива публичното пространство с клевети в опит да задуши истината за престъпленията си
  • Пеевски, останалите врагове на олигарсите и цялото общество мишени на кампанията

„Лъжите стъпват на монопол върху истината“. Открили са го не другаде, а в бившия СССР. Роден в недрата на съветската машина за културно-масово промиване на мозъци, този принцип се прилага от нея и последователите й и до днес - години след разпадането на бившия Съветски съюз. Знае се от всеки по-мастит поддръжник на въжделенията на прокремълските кръгове за връщане на България в сателитната орбита на Русия. Знае го добре и Цветан Василев, който само преди два месеца лъсна като основна брънка в заговора на московския олигарх Константин Малофеев и генерала от ГРУ Леонид Решетников за преобръщане на геополитическата ориентация на страната ни от западна към прорурска. И се пробва да го прилага вече над 5 години у нас.

66 месеца. Точно толкова време човекът, източил милиардите от КТБ в собствения си джоб, се крие от възмездието за престъплението на века. Избягал от страната още през май 2014 г., непосредствено преди избухването на аферата с трезора, превърнат от него в най-голямата финансова пирамида в европейски мащаб, от лятото на същата година Василев се спотайва досущ като мустаката мишка от родното правосъдие в съседна Сърбия. И оттам, разчитайки на белградските си бизнес партньори (в лицето на бившия президент на страната Томислав Николич) и московските си покровители (в лицето на Малофеев, чийто тандем с Решетников стои зад украинските сепаратисти, незаконното анексиране на Крим и проваления опит за преврат в Черна гора), тънейки в лукс, платен от джобовете на ужилените вложители в КТБ, финансира със същите тези откраднати пари кампании, чиято цел е да монополизират публичното пространство с фалшиви новини.

Да задушат истината и да я подменят с лавина от лъжи

А след като в продължение на петилетка залива с дезинформация и измислици информационния поток у нас, преди по-малко от седмица се опита да окове и Темида в клеветите си. Проводи през един от адвокатите си декларация, изчетена пред съдебния състав по мегаделото „КТБ“, събрала на пет страници всички основни лъжи, с които Василев се опитва да заличи следите в обществената памет за откраднатото от него, като набеждава други за собствените си престъпления (виж вдясно).

И тъй като още древните гърци са открили, че за да пусне корени, лъжата се нуждае от съучастници, макар въпросното писмо да не е официален документ и да няма каквато и да било правна стойност, още повече че самият Василев упорито отказва да застане пред Темида и да даде сам показания в съдебна зала, клеветите в него моментално бяха разпространени в общественото пространство не само от финансираните от банкера беглец медии, но и от изданията на неговите съратници олигарси. Което впрочем далеч не е изненада предвид факта, че самото писмо е поредната брънка от стратегията за разпространение на манипулации на цяла

пропагандна машина, финансирана главно от парите на КТБ, но дело на олигархично ОФ

Общ фронт (ОФ) на хора с едни и същи корени – в Комсомола и в ДС. Един и същи създател – бившият премиер на страната и баща на бандитската приватизация Иван Костов. Едни и същи интереси – да избягат от народния гняв и възмездието за престъпленията си, ужилили джоба и взели здравето на всеки от нас, гражданите на България. И една и съща цел – да чернят и заливат с клевети враговете си, хвърляйки прах в очите на нас - гражданите, с надеждата, че по този начин ще успяват да забавят достатъчно дълго възмездието, докато дойдат по-добри времена за тях – олигарсите. Или иначе казано – да се върне беззаконието и липсата на търсене на отговорност.

Едва ли има нужда да изброяваме тарторите на въпросното олигархично ОФ. Те до един са креатури на Командира, получили от него първия си милион под формата на апетитен пай от приватизационната баница – Цветан Василев, Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев. Ясни са и враговете им – законът и хората, които настояват за спазването му.

Така от години за мишена №1 на това ОФ е провъзгласен депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, защото не само настоява за спазването на законите, но предложи и промени в тях

когато лъсна, че доскорошната нормативна уредба не е била достатъчна, за да спре вторичния грабеж на КТБ. На същия принцип, на прицела на пропагандната машина за монополизиране на истината и подмяната й с лъжи, е държавното обвинение и най-вече избраният от ВСС за нов главен прокурор настоящ зам.-обвинител №1 Иван Гешев. Защо? Защото е човекът, вкарал мегаделото „КТБ“ в спецсъда. Мишените далеч не свършват само дотук. Те не са една и две, но най-големият враг на това преродено номенклатурно ОФ всъщност е обществото. Именно неговото чувство за справедливост и глад за възмездие е на прицела на клеветите и манипулациите на Цветан Василев и сие.

А какво впрочем се надява банкерът беглец, че обществото ще забрави?

Че той стои зад най-голямата афера в най-новата история на страната. Зад изграждането на цяла банка като финансова пирамида от най-изчистен вид. Факт, доказан дотук три пъти – от “бащата на валутния борд“ Стив Ханке, от доклада на международната разследваща фирма „АликсПартнърс“ и от решението на една от най-авторитетните арбитражни институции в световен мащаб – съдът за решаване на търговски спорове във Вашингтон.

Зад превръщането на КТБ в донорска каса за политинженеринга на ментора му Иван Костов и пръсването на десетки милиони за реализацията на този политинженеринг под формата на хонорари, раздавани под масата, на политици, журналисти и социолози. Платени пионки, голяма част от които и в момента играят ролята на говорители на въпросното олигархично ОФ.

Зад източването на над 3,5 млрд. лева от парите на вложителите в трезора за негови собствени проекти и прищявки. Тук е моментът да припомним, че освен имотите на кило в цялата страна, закупени с парите, източени от депозантите, с 20 млн. от КТБ (според публикации в медиите) Цветан Василев напазарува и обзаведе за щерка си Радосвета апартамент като игрище на пъпа на София – над градинката на „Кристал“. С бронирани прозорци, асансьор и суперлукс аксесоари. А с други 22 млн. евро, отново източени от хората, подлъгали се да му се доверят, подари на жена си Антоанета палат в най-тузарския квартал на Женевското езеро. Палат, впоследствие нагло обрисуван от един от адвокатите на семейството като „селска къща с течащ покрив“, който се намира на нищожно разстояние от летището на швейцарския град. За да може фамилията най-спокойно да прелита до него с частния си самолет. Напазаруван със средства, чийто произход едва ли има нужда да споменаваме. Той е по подразбиране.

А когато цялата тази пирамида рухна и избухна аферата „КТБ“, пак Цветан Василев с помощта на вече споменатите си ортаци от олигархичното ОФ, както и на неколцина други съратници от България и Русия създаде мащабна организация за вторичен грабеж и на малкото реални активи, заложени в полза на фалирания трезор.

Престъпленията, които банкерът беглец се опитва да заличи от общественото съзнание, не са едно и две. Те дори не са 1001, колкото (поне) са лъжите, избълвани от пропагандната машина на Василев и неговото ОФ. Броят им е огромен, а във финансово изражение надхвърля 3,5 милиарда, колкото са левовете, потънали в джобовете му от сметките на депозантите в КТБ. 3,5 милиарда причини обществото не само да помни, но да се бори и настоява за възмездие за престъпленията на хората, крали от всички нас и сега опитващи се да ни лъжат с пропагандна машина, финансирана от откраднатото. Т.е. от нашите джобове.

Топ 5 на лъжите в писмото на банкера беглец до спецсъда

Ако трябва да се направи резюме на най-лансираните от пропагандната машина на Цветан Василев и олигархичното му ОФ лъжи, то писмото, проводено от банкера беглец до спецсъда миналата седмица, е идеален пример. В петте страници повествование почти няма изречение, което да не съдържа манипулация. И тъй като опровергаването им би отнело цяла гора хартия и десетки броеве на изданията от медийната група на „Телеграф медиа“, по-надолу даваме топ 5 на най-разпространяваните през последните години дезинформации, съдържащи се в т.нар. декларация на Василев. Придружаваме ги с коментари, изградени изцяло на факти, които черно на бяло показват, че тези твърдения са лъжи. Изводите оставяме изцяло на вас.

1. Прокуратурата и съдът проявяват „видимо нежелание“ Цветан Василев да бъде разпитан по делото срещу него, като така му се „отнема“ фундаменталното право на справедлив процес.

Всеки подсъдим в страната има право на справедлив процес и го получава по законовия ред, гарантиращ тези му права. Разликата обаче е, че Василев вече над 5 години отказва да застане очи в очи първо с прокуратурата, а сега и със спецсъда, което го прави беглец от закона. Това означава, че не може сам да избира как да дава показания, защото би го поставило в привилегировано положение спрямо останалите подсъдими, които за разлика от него са налични в страната и участват в процесите спрямо тях, давайки показания на място пред компетентните органи. За разлика от него, който явно си представя даването на показания (адвокатите му вече години наред настояват това да е през видеоконферентна връзка с Белград) като даването на удобни интервюта пред платени от него журналисти (справка с интервютата, давани за любимата му TV водеща Люба Кулезич например).

2. Избухването на аферата „КТБ“ е резултат от корпоративен рейд, зад който стоял депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Любима опорна точка на банкера беглец, рестранслирана упорито от медиите, финансирани както от него, така и от партньорите му олигарси. В същото време тя вече беше опровергана от три становища на световно признати експерти, доказали безапелационно, че банката е била превърната от мажоритарния си собственик Цветан Василев в пирамида и лична негова касичка. Първи още през лятото на 2014 г. тази диагноза постави Стив Ханке. Бащата на валутния борд, както е познат у нас световноизвестният финансист, през август 2014 обяви: „Случаят с КТБ прилича на откровена измама от типа инвестиционни пирамиди“. През октомври 2016 г. същото доказа и международната разследваща фирма, специализирана в проследяването на откраднати авоари - „АликсПартнърс“. Ще припомним само малка част от огромния доклад на фирмата, публикуван на сайта на Народното събрание. Основният извод в него е, че Василев е превърнал трезора в лична касичка, а КТБ е пирамида, глътнала над 5 млрд. лева, като в схемите му са участвали членове на управителния съвет на фалираната банка, както и свързани с него служители и лица. Тази година реално същото отсече и US арбитражът във Вашингтон. На 13 август 2019 г. трима арбитражни съдии от авторитетната институция отхвърлиха иска на Оманския фонд срещу България за 80 млн. евро като неоснователен и отсъдиха ищецът да заплати и разноските на страната ни по делото. Причината – приеха тезата на страната ни, че трезорът е нямало как да бъде спасен заради огромната капиталова и ликвидна дупка в размер на милиарди левове, отворена в него от Василев.

3. Делян Пеевски не фигурирал в делото КТБ, въпреки че дължал пари на банката.
Друга опорна точка на Василев и другарите му олигарси, постоянно развявана по страниците и сайтовете на финансираните от тях издания макар от становищата на всички компетентни институции в страната, както и от показанията на свидетелите по делото да става ясно, че е въздух под налягане, нямащ нищо общо с реалността. Какво показват фактите? Фирмите, в които семейството на депутата има участие, са едни от малкото, които реално (а не с прихващания) са погасили своите кредити към банката и нито той, нито дружествата, нито фамилията му имат каквито и да било дългове към КТБ. Този факт бе потвърден както от Централния кредитен регистър на БНБ с удостоверения №99396 от 13.08.2014 и №140385 от 16.12.2014 г., така и от синдиците на КТБ. Друг показателен факт е, че от всички 400 свидетели по делото КТБ, един единствен споменава името на Пеевски в опит да му пришие несъществуващи обвързаности с трезора – лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов, партньор на Цветан Василев и обвиняем за основен проводник на плана на Константин Малофеев и ген. Леонид Решетников за преобръщане на геополитическата ориентация на страната ни.

4. Активи на КТБ били крадени след фалита на трезора под контрола и в полза на Пеевски.
Фактите тук също говорят достатъчно красноречиво. Депутатът Делян Пеевски бе основен инициатор и вносител заедно със свои колеги от ДПС на промените в Закона за банковата несъстоятелност, с които беше спрян вторичният грабеж на КТБ. Благодарение на тези искове вече са върнати активи в масата на несъстоятелността на трезора за десетки милиони. Що се отнася до авторите на вторичния грабеж – изданията на „Телеграф медиа“ - „Телеграф“ и „Монитор“, сме писали десетки разследвания, доказващи, че зад него стои именно Цветан Василев и ортаците му. Това лъсва и от елементарна справка за това кой държи контрола над предприятията, посочени от самия Василев в т.нар. му декларация до спецсъда: „Петрол“ е под контрола на Гриша Ганчев. „Дунарит“ – на оръжейния бос Емилиян Гебрев, като продължава да играе ролята на касичка, през която Цветан Василев поддържа луксозния си начин на живот в Белград и прави отчисления към руския си покровител Константин Малофеев. „Костенец“ пък бе овладян от друг обвиняем в момента бос – Николай Банев. Списъкът е дълъг, а в пълнота вторичният грабеж може да бъде видян в анализ от 38 страници на синдиците на КТБ, публикуван още през февруари 2017 г. Схемата за „късане на пъпната връв“ между финансирането от КТБ и самия актив, за да може да бъде овладян от Василев и другарите му, е най-видима при БТК, където кредити минават през верига от няколко офшорки, за да се скрие първоначалният източник на парите. Самата компания пък бе продадена на търг, но продължава да е обект на аспирации от страна на Малофеев и Василев.

5. Средствата, теглени за финансови покупки, включително на имоти за Василев и семейството му, били негови „обслужени доходи“.
Доколко може да е истина подобно твърдение сами можете да отсъдите от материала за имотите, напазарувани от банкера беглец на стр. 6-7. Единствено ще споменем, че само къщата на Женевското езеро, закупена от съпругата на Василев – Антоанета, струва 22 млн. евро, при това без оборудването, за което са отишли още милиони. Все от КТБ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.