Цветан Василев активира  руски катапулт за бягство
5

Цветан Василев активира руски катапулт за бягство

Задейства „Бивол“ да чернят Делян Пеевски зад граница

Подсъдимият за източването на милиарди от КТБ Цветан Василев задейства авариен план в последен отчаян опит да се отърве от приближаващото го възмездие за източването на милиардите от четвъртата по големина банка у нас.

След като в продължение на близо 3 години безуспешно заливаше общественото пространство у нас и в чужбина с лъжливи искове по Глобалния акт „Магнитски“ и закона „РИКО“, в опит да замаскира руските си обвързаности със смехотворната в случая дегизировка на евроатлантик и борец срещу корупцията, сега банкерът беглец по спешност задейства наново задграничните си контакти. В поредна акция за манипулиране на обществото не само у нас, но и зад граница.

 

В основата на пуснатия от него катапулт за замърсяване с дезинформация е статия на международната организация Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Поводът за материала е решението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео първият българин с наложена забрана – на него и на семейството му за влизане в Щатите заради корупция, да е съдията от Специализирания градски съд Антон Миталов. А основното внушение на статията е, че – видите ли – не Миталов, а друг трябвало да бъде санкциониран. Като е посочено и име – на основния враг на Цветан Василев и олигарсите в България депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Опитът да се прехвърли вниманието върху Пеевски с поредните безпочвени твърдения и внушения срещу него не е новост за българската публична среда. Макар през годините да е сред най-проверяваните хора в България, като нито една от въпросните проверки да не е показала каквото и да било наличие на съмнителна дейност, Пеевски отдавна е очернян от задкулисието у нас, от една страна, заради разследванията на изданията от медийната му група, които от години вадят на светло далаверите на Цветан Василев и партньорите му подсъдими олигарси Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев. А от друга – заради законодателните си инициативи, с които спря вторичния грабеж на КТБ и предвиди пълна прозрачност във финансирането на абсолютно всички издания в страната, в това число и онлайн медиите. А те са ключова част от „мейнстрийма“, чрез който този олигархичен кръжец се опитва да подмени дневния ред на обществото с откровени манипулации.

Какво обаче е предизвикало изнервената реакция на Цветан Василев и какво е общото между материала на OCCRP и банкера, криещ се от възмездието за престъпленията си вече над петилетка в съседна Сърбия?

Отговорите водят все до Русия

Всички досегашни активни мероприятия, които Василев организираше, изядоха голяма част от времето и ресурсите, с които разполагаше, но вместо да успее да прехвърли вината за грабежа на века върху някой друг, както се опитваше да направи, откакто избяга от страната, получи звучен шамар от САЩ. Американските власти не просто попариха мечтите му, че ще успее да се канонизира зад Океана като „разкривател на корупция“ у нас – първо през „Магнитски“, след това през „РИКО“ и така ще си осигури защита срещу престъпленията му, но и посочиха поименно съдията от Специализирания градски съд Андон Миталов. Същият магистрат, който пусна при руския президент Владимир Путин стария авер на банкера беглец – Николай Малинов. Шамарът е сериозен, защото, от една страна, показва, че

САЩ не вярва на кагебейските

сълзи на Цветан Василев

и е пределно наясно кой играе с руснаците в България. От друга – разследванията на български и презокеански служби вадят на светло все по-явни връзки на подсъдимия банкер с Кремъл. Което логично не се харесва от нито една от двете разобличени страни. Особено на фона на факта, че през есента на миналата година излезе наяве, че Василев е подпомагал, докато се крие в Белград, план за овладяване на държавата ни в полза на Кремъл. Явно с надеждата, че руските му покровители ще го държат далеч от Централния софийски затвор и дори ще успее да овладее малкото ценни активи, купени с пари на вложители в КТБ. Става въпрос за „План България“, с който приближеният до Кремъл олигарх Константин Малофеев и генералът от ГРУ Леонид Решетников са искали със съдействието на банкера беглец Цветан Василев и лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов да преобърнат геополитическата ориентация на страната ни от прозападна в сателитна на Москва. От обявените дотук от прокуратурата детайли от него е става ясно, че целта е била подсъдимият за източването на милиарди от КТБ банкер беглец Цветан Василев и бившият соцдепутат, председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, да снабдят Малофеев и Решетников с инструментариума, нужен им за впиване на пипала върху стратегически сектори у нас. Като военната промишленост, телекомуникациите, селското стопанство и медиите. А също да създадат партия, която да прокарва диктуваните от тях интереси в българската политика. За целта

Василев е обещал да подпомогне

„каузата“ с активи за 1 млрд. лв.

– задигнати от КТБ, разбира се.

Планът не успява да бъде осъществен, защото част от обещаните активи са спасени в полза на държавата благодарение на поправките в банковия закон, наречени „Пеевски“ - на името на вносителя им – депутата от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Покрай разкриването на схемата обаче стават ясни връзките на Кремъл с представители на различни обществени прослойки у нас и в крайна сметка води до осветяването на съдия Миталов. И това изнервя до краен предел Василев, който търси авариен изход от създалата се ситуация.

Къде е тук ролята на международната организация Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)? Журналистическото НПО може и да има авторитет в международен план, но това не означава, че в редиците му няма

„черни овце“ или в случая – биволи

В организацията преди време успява да се внедри руският зет, обвързан с прокремълската пропаганда Атанас Чобанов. Псевдоглавният редактор на рекетьорския сайт „Бивол“, макар да живее в Париж, има сериозно руско присъствие в биографията си. Съпругата му Мария Онучко, която в момента работи за Russia Beyond the Headlines („Русия отвъд заглавията”) – задграничен проект, зад който според анализи на редица международни организации, в това число американския „Карнеги кансъл“ стои кремълската пропагандна машина, е дъщеря на дългогодишния кореспондент на РИА Новости в Париж и Брюксел Виктор Онучко. Зад всички тях пък прозира дебелата сянка на кремълския олигарх и диригент на кремълската пропаганда по света – Константин Малофеев. Връзките между тези лица са много важни и далеч не са случайни. У нас RBTH се ръководи от съпругата на „русофила“ Николай Малинов – Даниела. Малинов пък е първият българин в най-новата история на страната ни, който се сдоби с обвинение за шпионаж в полза на чужда държава – в случая Русия.

Всички тези хора пък имат връзка със съдията, който влезе в забранителния списък на САЩ, след като пусна Николай Малинов нелегално да пътува в чужбина. Преди скандала с русофила магистратът не бе особено познат в общественото пространство у нас. Влезе в светлините на прожекторите при избухването на скандала с Малинов, като темата с кремълските връзки бе коментирана и от главния прокурор Иван Гешев пред журналисти след среща с български евродепутати в Брюксел.

„Русия пази банкера Цветан Василев,

който се укрива в Сърбия“

заяви тогава обвинител №1. След срещата главният прокурор бе нападнат от пионки на банкера беглец, сред които и въпросният партньор на OCCRP по линия на „Бивол“ - руският зет с прокремълски връзки Атанас Чобанов. Последният се представя за главен редактор на рекетьорския сайт, прочул се с практиката си да иска през пиар агенцията на жената на собственика си Асен Йорданов – Алберта Алкалай, пари за отразяване от кметовете по Черноморието. А когато получи отказ, да започва кампания по клеветене на градоначалниците, дръзнали да отхвърлят „офертата“.

И докато Йорданов действа главно на българска почва с изключение на случаите, в които участва във филми, предназначени за англоезичната публика, откровено лансиращи тезисите на Цветан Василев (справка „Сенките на София“), то Чобанов оперира предимно зад граница. Обикаля евроинституциите, за да черни страната и да брани Василев. Последната подобна проява бе преди броени дни, когато Чобанов се вдигна от Париж до Брюксел, за да зададе въпрос към Гешев дали ще разследва Делян Пеевски, ако се окаже той човекът, на когото САЩ няма да даде виза. Питането бе безпочвено, тъй като по същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че страната налага санкция на съдията Андон Миталов. Въпросът за Пеевски, който е най-големият враг на кремълската пропаганда и олигархията у нас, е нищо повече от прост кагебейски номер за отвличане на вниманието от новината за забраната, наложена на Миталов и поредното осветляване на руските връзки на Цветан Василев.

Крушката обаче си има опашка – същия ден банкерът понесе два сериозни удара, който рушат градената 2 години манипулация по изграждане на образа на Пеевски в „злодея, виновен за всичко лошо у нас“. От една страна, САЩ осветлиха уличения в руски връзки (именно с хората на Василев – б.р.) магистрат, от друга, главният прокурор изпрати писма до евроинституциите и съда в Сърбия заради безпрецедентното забавяне на екстрадицията на банкера беглец.

Очевидно това затваряне на кръга силно

е изнервило банкера беглец


И той е решил да играе ва-банк, като задейства всички пешки, които вече бе извадил на шахматната дъска, но дълго криеше, че са негови.

Кой говори?

От Атлантическия съвет, през „репортерите“ до министър на ДСБ

Ако трябва да се направи класически контент анализ на статията, публикувана от OCCRP, може да се каже едно – от нея лъха на поръчкавост. Идеален образец за фалшиви новини, който може да се изучава в университета. Базирана е изцяло на внушения, в нея липсват факти и доказателства и дори, напротив – пълна е с клевети, които лесно се оборват чрез проста проверка в търговските регистри на страната, например.

За да може всеки сам да прецени какво чете обаче, винаги е важно да се отговори на един въпрос – кой говори. В случая говорителите са трима – рекетьорският сайт с дебели кремълски връзки „Бивол”, проваленият бивш образователен министър от квотата на Костовата ДСБ Тодор Танев и свързаният с Атлантически клуб (в който участваше и Цветан Василев – б.р.) Димитър Бечев.

За „Бивол” от години е доказано с факти, че са част от кликата на банкера беглец Цветан Василев и руските му покровители в лицето на олигарха Константин Малофеев. Точно затова обсесията им на тема „Делян Пеевски” е напълно разбираема – засегнати ли са интересите на менторите им, секва и тяхното кранче. Затова са много склонни да пуснат информация, че Пеевски притежава империя на стойност $800 млн. – нещо, което елементарна справка в Търговския регистър показва, че е откровена лъжа.

„Биволите” са и в основата на очернящата кампания срещу страната ни, която тенденциозно се провежда от соросидната организация „Репортери без граници” (също цитирана в статията на OCCRP – б.р.). Френското НПО всяка година тенденциозно и базирайки се на откровени лъжи срива все по-надолу България в класацията си за свобода на словото, като ползва за източници едва десетина души от страната – всички свързани с кръга на подсъдимите олигарси на Иван Костов. Сред тях – и Чобанов. Лъжите на „Репортерите”, че Пеевски държи разпространението на вестници у нас или че е „концентрирал медийна собственост в ръцете си” също са многократно опровергавани, но те явно нямат скрупули да ги завъртат всеки път, когато им се наложи.

„Нови” лица в статията са бившият министър Тодор Танев и представеният като чуждестранен анализатор Димитър Бечев. Танев е познат у нас със скандалните си изказвания от сорта, че Фредерик Жолио-Кюри е кръгла нула или че Асен Златаров не е направил нищо особено като учен. Освен с това Танев е известен с факта, че е съосновател и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, в който е пръв колега с още по-скандалния Радан Кънев - марионетка на Иван Костов.

И докато Танев е добре, макар и печално известен в България, името на Димитър Бечев е неизвестно за широката публика. Бърза проверка обаче показва, че той е част от екипа на Атлантическия съвет – същия, на който банкерът беглец бе уличен, че е дарил $5 млн. от парите на вложителите в КТБ, за да си гради имидж на световен финансист. По-късно обаче му се налага да спасява кожата заради делото за източването на КТБ и използва връзките си в Атлантическия съвет, за да си осигури публичната подкрепа на бившия американски губернатор Бил Ричардсън, който бранеше иска на банкера беглец по Глобалния акт „Магнитски”. Бечев впрочем е сред редовните автори на „Свободна Европа“, екипът на чиято българска секция е почти изцяло съставен от свързани с медиите на Иво Прокопиев кадри.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ