Цветан Василев инструктирал Агент Академик по нокия с фенерче

Цветан Василев инструктирал Агент Академик по нокия с фенерче

Основният свидетел Бисер Лазов разкри, че банкерът-беглец купил апарата на Огнян Стефанов, за да не ги подслушват

Агент Академик от ДС Огнян Стефанов и обвиняемият за пране на пари адвокат Лазар Карадалиев са получавали инструкции по телефон от забегналия в чужбина след фалита на КТБ Цветан Василев. Това разкри в спецсъда основният свидетел по делото за аферата с източването на милиарди от банката Бисер Лазов.

„Беше им взел евтини телефонни апаратчета с фенерче само за водене на разговори. Бяха снабдени с тестова СИМ карта на „Виваком“, защото номерата на тези карти официално не съществуват и може да се говори свободно без някои да ги подслушва“, обясни Лазов. Той разказа, че и на него и още няколко от служителите в КТБ били раздадени такива след 17 юни 2014 г. за да държат пряка телефонна връзка с Василев.

На 10 юни БГ Мадоф първо избягал в Гърция, а след това се прехвърлил в Австрия. Агент Академик и Карадалиев само в дните преди официалния фалит на КТБ – 20 юни 2014 г. са прибрали над 1,2 млн. лв., за да измъкнат от наказателно преследване беглеца. По телефоните с фенерче,

Василев давал указания как да се оправи

по документи дупката от 206 млн. лв.

в главната каса на КТБ. Към 17 юни 2014 година липсата в главната каса на банката била 206 милиона лева в различни валути. Основната тема през тези дни между 17 и 20 юни била как да се запълни тази лиса.

„Той използваше служителите си като лични слуги и те му се подчиняваха“, разкри Лазов. Дребни и средни служители в КТБ с поведение на прислужници оперираха със суми много по-големи от тези на която и да е община, обяви още Лазов.

На 20 юни в 11:45 часа Лазов бил в кабинета на Орлин Русев - един от шефовете на банката. Те говорили няколко пъти с Василев. Банкерът-беглец настоявал при инвентаризацията на главната каса, която предстояла, да не се открие липсата на тези пари. В този момент при тях била Борислава Тренева - зам-главна счетоводителка на банката тогава. Тя обяснила, че със счетоводна операция може да бъде намален размерът на липсата в касата, и предложила недостигът на средства да бъде компенсиран с взимане на средства от Василев. Такъв документ бил издаден със задна дата от 19 юни, като вземането било не от Василев от фирма "Бромак".

КТБ била изключена от

банковата система на България

точно в 11.45 ч. на 20 юни 2014 г. В 19 ч. същия ден Василев дал указание да се прикрие липсата с „Протокол-разписка“ със задна дата от 19 юни. Като 206 млн. лв. се прехвърлят на името на личната му фирма „Бромарк“ като заем, за да не личи липсата при проверка. Уверил, че още в първия работен ден на 21 юни ще преведе парите, за да са налични в главната каса, но тава не се случило.

"Василев не осигури пари, както и преди това не беше осигурявал", допълни Лазов. В присъствието на Лазов документът се появил с подпис от Василев и от Орлин Русев с дата 19 юни, въпреки че по това време изпълнителният директор бил във Виена при Цветан Василев и се върнал на следващия ден.

Междувременно в съседна съдебна зала на спецсъда се разгледа мярката за неотклонение на някогашния приближен на Василев Иван Джиджев, който беше президент на футболния „Ботев“ и баскетболния „Левски“. Според обвинението през фирмата на Джиджев „Валдер пропъртис“ е усвоен кредит с над 9 млн. лева повече, като тези пари са отишли към кухото дружество „БГ Пропъртис“, за да погаси кредит в КТБ. Свидител и по това обвинение е бившият счетоводител на Василев Бисер Лазов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.