COVID затворил 10% от местата за настаняване у нас

Засегнати са хотели и къщи за гости с над 10 легла

COVID затворил 10% от местата за настаняване у нас

Сменихме самолета с автомобил

През юли 2021 г. у нас са работили 3058 места за настаняване с 10 и повече легла. През същия период на 2019 г. те са били 3391. Дялът на затворените обекти е бил около 10%. Това заяви служебният зам. - министър на туризма Ирена Георгиева по време на откриването на Хотелски инвестиционен форум 2021 в столичен хотел.

"Градските дестинации пострадаха най-много поради строгите противоепидемични ограничения за сектора, които го лишиха от приходи. Същевременно селските райони и малките общини бяха предпочитани заради нарастващото търсене на по-безопасен и индивидуален туристически продукт", коментира тя, като допълни че се наблюдава и тенденция за преход от въздушен към автомобилен транспорт. По думите й 85 на сто от туристите вече предпочитат изживявания, които съвпадат с личните им предпочитания.

В условия на пандемия - изкуственият интелект, виртуалната реалност, а също и безконтактните технологии пък допълнително обогатяват преживяванията на посетителите. "Възстановяването на входящия туристопоток в Европа и у нас започна - бавно, но на този етап сигурно", категорична бе Георгиева. Според последните данни на статистическата служба Евростат нощувките на чуждестранните туристи в България са отбелязали 137% ръст, в Португалия - 107 на сто, Испания - 141% спрямо 2020 г. По данни от единната система за туристическа информация (ЕСТИ) в периода 1 май - 10 септември 2021 г. броят на туристите в българските места за настаняване е достигнал 4 млн. души - над 2.5 млн. от които са българи. Така общият ръст на българските и чуждестранните гости възлиза на 70%. Оказва се, че румънците най-често са избирали България за своята лятна почивка - над 630 000 души или 80% ръст. Полските туристи са наброявали 140 000, а немските - над 120 000. През втората половина на септември обаче цифрите отново се понижават заради поредната вълна на COVID-19.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.