ПАНДЕМИЯТА: COVID в комбина с пролетните вируси

ПАНДЕМИЯТА: COVID в комбина с пролетните вируси

COVID влезе в комбина с пролетните вируси. Това показват данните на Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести.

Там са изследвани проби на 18 пациенти на възраст над 65 г., които са положителни за коронавирус. При двама от тях е доказана коинфекция. В единия случай става въпрос за комбинация между COVID-19 и аденовирус, а в другия между COVID-19 и метапневмовирус. Това са типични сезонни вируси, които могат да причинят различни симптоми припокриващи се с тези на коронавируса.


Симптоми

Така например респираторните аденовирусни инфекции могат да започнат като лека настинка, но да доведат до развитие на бронхит или пневмония. Най-честите оплаквания са температура, зачервено гърло, кашлица, мускулни болки. В някои случаи се проявяват и с конюнктивит. На свой ред човешкият метапневмовирус също започва като настинка, която често преминава в остър отит и може да доведе до бронхиолит и пневмония. Кашлица, хрема, запушен нос, учестено дишане и висока температура са сред симптомите на метапневмовируса. Те обаче са типични и за COVID-19, което прави идентифицирането на двете отделни инфекции още по-трудно.


Патоген

В същото време обаче един от основните страхове на епидемиолозите, че коронавирусът ще се комбинира с грипа, не се сбъдна. Дори напротив, мерките срещу пандемията смазаха патогена. Над 2200 са изследваните проби за инфлуенца, като само през изминалата седмица са проверени нови 37. Всички те обаче са отрицателни. Така за първи път през цялата зима в Националната референтна лаборатория не е регистриран нито един случай на грип тип А или тип В. За последно заразени са докладвани преди повече от година, в седмицата от 2 до 8 март 2020 г.

Британската мутация превзе 18 области

Британската мутация превзе 18 области в страната. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести за месец март. При целогеномно секвениране от ново поколение на 271 клинични материала е установено, че новият щам присъства в 269 от тях. Това значи, че той е доказан в 99,3% от изследваните проби. Случаи са доказани в София, Пазарджик, Благоевград, Габрово, Смолян, Монтана, Плевен, Перник, Велико Търново, Враца, Кърджали, Кюстендил, Сливен, Хасково, Бургас, Видин, Ловеч и Пловдив. Най-много са изследваните проби в столицата – 91, като при 90 от тях е доказан британския вариант.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.