COVID-19 удря деца в сърцето

До седмици след заразяване

COVID-19 удря деца в сърцето

Възпаление на сърцето може да предизвика коронавируса при деца. За тежкия мултисистемен възпалителен синдром (MIS – C) при малчуганите беше съобщено още миналата година, пише "Телеграф".

Докато повечето малчугани, които са засегнати от COVID-19, имат само леки симптоми, децата, които развиват MIS-C състояние, са имали тежко възпаление в различни органи на тялото, включително сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, бъбреците, храносмилателната система, мозък, кожа или очи.

Случаи

В България са диагностицирани около 20 такива случая при деца. „Само за последните два месеца сме приели пет деца с постковиден миокардит - възпаление на миокарда - а толкова приемаме за две години“, обясни д-р Любомир Димитров, който е началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница.
„Коронавирусът предизвиква постковиден миокардит - възпаление на миокарда и ние само за последните два месеца сме приели пет деца с такъв миокардит, а ние по толкова приемаме за две години. Ние умеем да го лекуваме, но понеже не знаем причинителя, за нас това е ново предизвикателство“, разказва д-р Димитров. Става дума за деца между 4 и 16 години.

Фази 

По думите на лекаря вирусът протича в две фази - първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 ден се засягат ендотела - клетките, които тапицират съдовете. Тази болест може да засегне всички органи и системи, като към миокарда има предпочитания, отбелязва той.
В някои отношения симптоматиката при MIS-C наподобява тази при тежка болест на Kawasaki с усложнения - шок синдром или синдром на макрофагиална активация. Интересното е, че при някои от децата, PCR тестовете за SARS-CoV-2 дават отрицателен резултат, но серологично изследване за антитела срещу COVID-19 - IgG и IgM показват високи стойности. Това означава, че те са се срещнали с вируса, дори да не са боледували и е предизвикана имунна реакция.

Симптоми

Дете, което е развило мултисистемен възпалителен синдром може да прояви различни симптоми от тези при самата инфекция. Ето някои от симптомите, за които трябва да внимавате - треска, която не изчезва повече от два дни, болка в корема, диария или повръщане, обрив или промени в цвета на кожата, проблеми с дишането. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията от май има повече от 1200 случая на MIS-C в цялата страна и 23 смъртни случая. Според лекари от болницата Rady Children's Hospital в СанДиего пък е налице огромен скок в броя на случаите, причинени от опасния синдром при деца. „За нас обаче е важно да знаем ранните признаци и симптоми на мултисистемния възпалителен синдром. "Виждаме постоянен поток от случаи, които постъпват. Това е много повече от това, което видяхме през септември и през август", казват лекарите.

Възрастни

Подобно на децата, възрастните, заразени с вируса могат да развият симптоми на MIS-A дни до седмици след разболяване. Това е състояние, при което проблеми могат да възникнат в различни части на тялото като сърцето, стомашно-чревния тракт, кожата или мозъка. Възрастните с MIS-A могат да имат различни признаци и симптоми, включително треска, ниско кръвно налягане,коремна болка, повръщане, диария,болка във врата, обрив, болка в гърдите и умора. Това състояние може да бъде много сериозно, така че е важно да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Лекарите още не знаят защо някои възрастни са се разболяват от MIS-A, а други не. Също така не знаем дали възрастните с определени здравословни състояния са по-склонни да развият синдрома.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.